Varmeplanskort 2030


Varmeplanskort 2030 indeholder nogle forskellige kategoriseringer af energidistrikter i Svendborg Kommune ud fra deres potentiale for kollektive og fælles varmeløsninger. 

Du kan tilgå Varmeplanskort 2030 via nedenstående link, der åbner kortsiden i en ny fane. Her vil du kunne søge på din præcise adresse. Du kan ligeledes tilgå flere informationer om de enkelte energidistrikter ved at benytte informationsknappen i øverste venstre hjørne i varmeplanskortet. 


 

Beskrivelse af kategorier i Varmeplanskort 2030:

Fjernvarme vedtaget dækker over energidistrikter, hvor Svendborg Kommune har godkendt et konkret projektforslag til fjernvarmeforsyning. I disse områder vil du som udgangspunkt kunne få fjernvarme. I visse områder, som for nyligt er godkendt til fjernvarme, vil muligheden for at kunne få fjernvarme bl.a. afhænge af, om der er opnået tilstrækkelig tilslutning for området og fjernvarmeledningerne er blevet etableret.

Energidistrikter, der er klassificeret som fjernvarme vedtaget i Varmeplan 2030, vil ikke have mulighed for at søge tilskud til individuelle varmepumper via Varmepumpepuljen. 

Du kan kontakte dit lokale fjernvarmeselskab for at høre nærmere om muligheden for fjernvarme, hvis din bolig ligger indenfor et område, som er godkendt til fjernvarme. Bygninger, som er grænsende op til godkendte fjernvarmeområder, kan i visse konkrete tilfælde ligeledes blive forsynet gennem en stikledning. 

Du kan se en oversigt over fjernvarmeselskaber i Svendborg Kommune via dette link.

For visse energidistrikter med kategorien fjernvarme vedtaget vil der være oplyst en vejledende tidshorisont. Denne tidshorisont afspejler en politisk ambition for fjernvarmeudrulningen, men vil være afhængig af en række faktorer som f.eks.  tilslutningsniveau, udvikling i rente- og anlægspriser mv. Den vejledende tidshorisont opdateres løbende. 

Fjernvarmepotentiale dækker over energidistrikter, hvor følgende kriterier er gældende:

  • Der er et fjernvarmeselskab, som har tilkendegivet, at de ønsker at forsyne området.
  • Der er udarbejdet en analyse for området, som viser at fjernvarmeforsyning vil være samfundsøkonomisk fordelagtig og økonomisk attraktiv for forbrugerne. 
  • Der er kortlagt en konkret potentiel placering til en fjernvarmecentral eller varmeproduktionsanlæg til forsyning af området.
  • Der er udarbejdet en tidsplan, der giver en vejledende tidshorisont for fjernvarmeudvidelsen. 

Energidistrikter, der er klassificeret som Fjernvarmepotentiale i Varmeplan 2030, vil fortsat have mulighed for at søge tilskud til individuelle varmepumper via Varmepumpepuljen frem til vedtagelse af et konkret projektforslag. 

For energidistrikter med kategorien fjernvarmepotentiale vil der være oplyst en vejledende tidshorisont. Denne tidshorisont afspejler en politisk ambition for fjernvarmeudrulningen, men vil være afhængig af en række faktorer som f.eks. kapacitet og interesse fra eksisterende fjernvarmeselskaber, tilslutningsniveau, udvikling i rente- og anlægspriser mv. Den vejledende tidshorisont opdateres løbende. 

Fjernvarmepotentiale (ukendt tidshorisont) dækker over energidistrikter med nuværende status:

  • Der er foreløbigt ikke et fjernvarmeselskab, som har tilkendegivet, at de ønsker at forsyne området og har konkrete planer om at udarbejde et projektforslag, som kommunen kan godkende.
  • Der er udarbejdet en screening eller analyse for området, som viser, at området har potentiale for fjernvarmeforsyning via et eksisterende fjernvarmeselskab.
  • Der er behov for yderligere afklaring i forhold til forudsætninger som opførelsen nye produktionsanlæg, planforhold, økonomiske rammer mv.  

Mindre fælles varmeløsninger kan være relevante i visse delområder i energidistriktet. Du kan læse mere om mindre fælles varmeløsninger her.

Energidistrikter, der er klassificeret som fjernvarmepotentiale (ukendt tidshorisont) i Varmeplan 2030, vil have mulighed for at søge tilskud til individuelle varmepumper via Varmepumpepuljen. 

Lokalvarmepotentiale dækker over energidistrikter med nuværende status:

  • Der er foreløbigt ikke et fjernvarmeselskab, som har tilkendegivet, at de ønsker at forsyne området og har konkrete planer om at udarbejde et projektforslag, som kommunen kan godkende.
  • Der er udarbejdet en screening eller analyse for området, som viser, at området har potentiale for kollektive/fælles varmeløsninger. 

Det vil som udgangspunkt være en lokal arbejdsgruppe, som skal opstarte processen i området i samarbejde med Svendborg Kommune og eventuelt andre fjernvarmeselskaber/forsyningsselskaber. 

Mindre fælles varmeløsninger kan være relevante i visse delområder i energidistriktet. Du kan læse mere om mindre fælles varmeløsninger her.

Energidistrikter, der er klassificeret som lokalvarmepotentiale i Varmeplan 2030, vil have mulighed for at søge tilskud til individuelle varmepumper via Varmepumpepuljen. 

Individuel opvarmning eller nabovarme dækker over energidistrikter med nuværende status:

  • Der er foreløbigt ikke et fjernvarmeselskab, som har tilkendegivet, at de ønsker at forsyne området og har planer om at udarbejde et projektforslag, som kommunen kan godkende.
  • Der er udarbejdet en screening eller analyse for området, som viser at området har lavt potentiale for traditionel fjernvarmeforsyning. 
  • Der er ikke kortlagt en potentiel mulig placering til en fjernvarmecentral eller varmeproduktionsanlæg til forsyning af området.

Som udgangspunkt vil individuelle varmeløsninger være hensigtsmæssige i energidistrikter, som er klassificeret som individuel opvarmning eller nabovarme. Mindre fælles varmeløsninger  kan dog være relevante i visse delområder i energidistriktet. Du kan læse mere om mindre fælles varmeløsninger her.

Energidistrikter, der er klassificeret som individuel opvarmning eller nabovarme i Varmeplan 2030, vil have mulighed for at søge tilskud til individuelle varmepumper via Varmepumpepuljen. 

Områder, som ikke er kategoriseret i Varmeplanskort 2030, er som udgangspunkt vurderet til at have et lavt potentiale for kollektive og fælles varmeløsninger. 

Individuelle varmeløsninger vil derved typisk være hensigtsmæssige i disse områder. Mindre fælles varmeløsninger kan være relevante, hvis dig og dine naboer bor i et område med kort afstand mellem bygningerne og en god varmedensitet. Du kan læse mere om mindre fælles varmeløsninger her.

Områder, som ikke er klassificeret i Varmeplan 2030 vil have mulighed for at søge tilskud til individuelle varmepumper via Varmepumpepuljen.


Bygninger, som er grænsende op til energidistrikter med fjernvarmepotentiale, fjernvarmepotentiale (ukendt tidshorisont) og lokalvarmepotentiale, kan i visse konkrete tilfælde være relevante til fjernvarmeforsyning.