Udviklingen i 2022 satte varmeforsyningen i fokus på en helt anden måde end tidligere. Det var et år med inflation, meget høje naturgaspriser og svingende elpriser. Samtidig blev forsyningssikkerhed synonym med sikkerhedspolitik. På den baggrund indgik regeringen og de fleste øvrige partier i juni 2022 en ”Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022” (Danmark kan mere II)". Det er aftalens ambition, at fjernvarmen senest skal være udrullet i 2028.
Hertil udstedte Energistyrelsen Cirkulæreskrivelse om kommunal varmeplanlægning og projektgodkendelse, som dikterede, at alle kommuner med gasforsynede områder, skulle have godkendt varmeplaner inden udgangen af 2022. Som en del af denne cirkulæreskrivelse skulle kommunerne med gasforsynede områder ligeledes sende brev til alle gas- og oliefyrsejere med besked om udsigten til fjernvarme i deres område.
I 2024 står Danmark i en ny situation, hvor der opleves relativt lavere gaspriser, men højere renter og anlægspriser, der udfordrer fjernvarmeprojekterne.
Den nationale energikrisestab NEKST har udgivet en række anbefalinger, der skal bidrage til den overordnede målsætning om udfasning af gas i de danske hjem. Her er en af de centrale anbefalinger for kommunerne, at borgerne får mere klar besked om udsigterne til fjernvarme, så de har mulighed for at planlægge deres fremtidige varmeforsyning.
Med Klimaloven har Danmark et mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 % i forhold til 1990. Der er derfor et vedvarende fokus på at omstille den fossile varmeforsyning til grøn varme.