Det blev i forbindelse med "Klimaaftalen om grøn strøm og varme af 25. juni 2022" og den tilhørende aftale mellem regeringen og KL pålagt kommunerne at udarbejde en samlet strategisk varmeplan for kommunen, der som minimum skulle give klar besked til alle ejendomsejere med gas- eller oliefyr om udrulning af fjernvarme, herunder om de i stedet skulle overveje at udskifte til andre løsninger, som f.eks. varmepumper. Den gældende strategiske varmeplan blev vedtaget af kommunalbestyrelsen i december 2022, i en fremskyndet proces, på baggrund af ovenstående aftale mellem regeringen og KL.
Overordnet set er den strategiske varmeplan et vejledende politisk værktøj, og er som udgangspunkt ikke juridisk bindende. Planen skal agere rettesnor for aktører i kommunen i forhold til kollektiv og individuel forsyning, konvertering af naturgasområder og indfrielse af kommunens specifikke klimamål.
Siden vedtagelsen af Varmeplan 2030 i december 2022 har Svendborg Kommunes Kommunalbestyrelse taget flere principbeslutninger på varmeområdet, som ønskes indarbejdet i den gældende strategiske varmeplan. En af disse principbeslutninger omfatter bl.a. et stop for udvidelse af biomassebaseret fjernvarme.
Den strategiske varmeplan fastsætter rammer for fremtidige anlægstilladelser, og udarbejdes af Svendborg Kommune på baggrund af ovenstående beslutning. Svendborg Kommune vurderer derfor, at der er tale om en plan, der omfattes af miljøvurderingslovens regler (LBK nr. 4 af 3. januar 2023, Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)). Da planen udarbejdes indenfor Energiområdet og er gældende for hele kommunen, og fastlægger rammer for fremtidige anlægstilladelser for projekter, der er omfattet af miljøvurderingslovens bilag 1 og 2, skal der udarbejdes en miljøvurdering af den konkrete strategiske varmeplan jf. miljøvurderingslovens §8 stk. 1.
Ved den endelige vedtagelse af planerne skal myndigheden inddrage miljøvurderingen af planerne (Miljørapporten). Myndigheden skal desuden i henhold til Miljøvurderingslovens §13 stk. 2 udarbejde en sammenfattende redegørelse med følgende indhold:
- hvordan miljøhensyn er inddraget i planen
- hvordan miljørapporten og de udtalelser, der er indkommet i offentlighedsfasen, er taget i betragtning,
- hvorfor den vedtagne plan er valgt på baggrund af de rimelige alternativer, der har været behandlet, og
- hvordan myndigheden vil overvåge de væsentlige indvirkninger på miljøet af planen
Konklusion på miljøvurdering
Det er Svendborg Kommunes vurdering, at med de gennemførte processer for planlægning og miljøvurdering med tilhørende afgørelser, er det muligt at vedtage den strategiske varmeplan uden, at dette medfører en væsentlig indvirkning på det omkringliggende miljø herunder, udelukkes også påvirkning af internationale beskyttelsesområder og særligt beskyttede arter.
Med udgangspunkt i de vurderede miljøparametre, samt under forudsætning af at afværgeforanstaltningerne vedr. trafikale forhold iagttages, vurderes det, at den reviderede Varmeplan 2030 samlet set vil have en moderat positiv miljøpåvirkning.
Miljørapporten for den reviderede Varmeplan 2030 kan tilgås her:
Den sammenfattende redegørelse for miljøvurderingen kan tilgås her: