Lokalplanens formål og indhold

Lokalplanens formål, anvendelse og indhold

Lokalplan 687 skal muliggøre opførelse af et teknisk anlæg i form af en fjernvarmecentral og et solenergianlæg til kollektiv varmeforsyning i Lundeborg.

Lokalplanområdets anvendelse fastlægges til tekniske anlæg i form af en fjernvarmecentral og et solenergianlæg med tilhørende faciliteter.

Lokalplanen fastsætter ikke bestemmelser om typen af fjernvarmecentral. 

Lokalplanen indeholder bestemmelser om

  • Fjernvarmecentralens placering, omfang og højde
  • Solenergianlæggets omfang og højde
  • Vejadgang
  • Rekreativ stiforbindelse gennem området
  • Beplantningsbælte til afskærmning af anlæggets visuelle påvirkning af kystlandskabet

 

Lokalplanens disponering

Lokalplanen disponeres således, at fjernvarmecentralen placeres i lokalplanområdets nordvestlige hjørne op ad eksisterende beplantning med henblik på at anlægget medfører færrest mulige gener for de omkringliggende naboer.

En støjrapport viser, at den forventede støj fra en placering af fjernvarmecentralen i det nordvestlige hjørne holder sig inden for de vejledende grænseværdier efter Miljøstyrelsens anbefalinger.

For at minimere den visuelle påvirkning af det omkringliggende område og kystlandskabet anvises arealer langs skel mod nord og mod øst til etablering af afskærmende beplantning.

Inden for lokalplanområdet må der placeres et solenergianlæg i form af solfangere eller solceller.

Lokalplanen stiller desuden krav om, at der fortsat skal være en rekreativ stiforbindelse gennem området.

 

Bebyggelse og anlæg

Bebyggelse til de tekniske anlæg skal opføres inden for byggefelterne A og B i lokalplanområdets nordvestlige område som vist på kortbilag 2. Byggefelterne udgør et samlet areal på 800 m2. Byggefelt A er placeret længst mod nord med en afstand til skel/lokalplanens afgrænsning på 4 m mod nord og 2,5 m mod vest. Byggefelt B er placeret syd for byggefelt A.

Foruden at sikre en afstand til naboerne er intentionen med byggefelterne at samle bebyggelsen og de tekniske anlæg, med undtagelse af solceller/solfangere, vejrmåler og lynafleder. Byggefeltet er delt i A og B for at sikre at de højeste bygninger/anlæg placeres længst mod nord op ad den eksisterende beplantning. 

For byggefelterne gælder følgende:

  • Inden for byggefelt A må bygninger, bygningsdele og tekniske anlæg inkl. varmtvandstank og skorsten ikke overstige kote 21 svarende til en maks. højde på ca. 15 m.
  • Inden for byggefelt B må bygninger, bygningsdele og tekniske anlæg ikke overstige kote 13 svarende til en maks. højde på ca. 7 m.
  • For begge byggefelter gælder, at energioptagere ikke må overstige kote 12 svarende til en maks. højde på ca. 6 m.

Herudover må der inden for lokalplanområdet opføres op til 5.000 m2 solenergianlæg på terræn i form af solceller eller solfangere.

Solceller/solfangere må ikke overstige 3,5 m i højde over terræn og skal overholde en afstand til skel på min 2,5 m. For at undgå genskin stilles der krav om at solceller/solfangere skal være antirefleksbehandlet.

Solceller/solfangere skal opstilles i parallelle lige rækker med ensartet farve, størrelse og udformning.

Tilhørende tekniske anlæg solcellerne/solfangerne såsom transformerstation skal opføres inden for byggefelt A eller B.

Der må inden for lokalplanområdet desuden opsættes tekniske installationer som vejrmåler og lynafleder, der er nødvendig for drift af fjernvarmecentral og solenergianlæg.

Antenner og udstyr til telekommunikation må kunne opsættes på fjernvarmecentralens skorsten. 

Beplantning og rekreativ stiforbindelse

Lokalplanen fastsætter krav om etablering af afskærmende beplantning, langs skel mod nord og skel mod øst, for at minimere anlæggets visuelle påvirkning af det omkringliggende område og kystlandskabet. Der er eksisterende beplantning mod nord og øst, men denne beplantning ligger uden for lokalplanområdet, på anden mands grund. Den afskærmende beplantning som lokalplanen stiller krav om, sikrer en afskærmende beplantning og vil også fungere som supplement til den eksisterende.

Langs skel mod nord er der reserveret areal med en bredde på 4,0 m til etablering af et trerækket beplantningsbælte bestående af buske og træer. Beplantningsbæltet skal etableres med en variation af naturligt hjemmehørende arter jf. nedenstående artsliste, der med tiden vil få en tæt karakter og skærmende funktion.

Langs skel mod øst er der reserveret areal med en bredde på 2,5 m til etablering af en hækbeplantning af navr som supplement til den eksisterende beplantning langs skel. Navrhæk forekommer allerede i nærområdet og er en hurtigtvoksende, hjemmehørende art som giver en høj og tæt hæk.

Mod vest afgrænses planområdet af opdyrket landbrugsjord, hvorfor der mod vest ikke vurderes behov for afskærmende beplantning, da der herfra er begrænset indkig til planområdet. 

Der findes en eksisterende rekreativ stiforbindelse gennem lokalplanområdet fra lokalplanens nordøstlige hjørne til Grønneskoven mod syd.

Lokalplanen stiller krav om, at en rekreativ stiforbindelse gennem området skal fastholdes – men at stien kan gives en anden linjeføring end den nuværende, når blot stien forbinder punkt a og b vist på kortbilag 2. Vejadgangen til lokalplanområdet kan placeres inden for en strækning på ca. 35 m (se under vej og parkering), det samme gælder for placeringen af stiforbindelsens punkt a. Dog skal den rekreative stiforbindelses punkt a følge placeringen af vejadgangen, da det er den, som giver den videre forbindelse til Gl. Lundeborgvej. 

Stien kan eventuelt suppleres med belægning i form af grus eller stenmel. Der skal på hver side af stiens linjeføring være fri passage i en bredde på min. 1,5 m.

 

Regnvandshåndtering

Regnvand skal håndteres på egen grund. Det befæstede areal vurderes at udgøre en begrænset del af lokalplanområdets samlede areal, og derfor forventes regnvandshåndteringen at kunne ske ved nedsivning evt. suppleret med lavninger og grøfter.

 

Vej og parkering

Lokalplanen fastsætter at vejbetjening af området skal ske fra en overkørsel i lokalplanområdets nordøstlige grænse, hvorfra der skal etableres forbindelse til Gl. Lundeborgvej hen over ejendommen matr.nr. 9b Lundeborg by, Oure for det nuværende Lundeborg Strand-Camping.  

På kortbilag 2 er angivet en strækning på ca. 35 m inden for hvilken vejadgangen skal etableres. Den konkrete placering af vejadgangen skal aftales med den private grundejer af matr.nr. 9b Lundeborg by, Oure. Vejen hen over matr.nr. 9b Lundeborg by, Oure vil således have status som privat fællesvej. Lokalplanens bestemmelser for vejadgang muliggør, at vejadgangen kan flyttes ved en fremtidig omdannelse af campingpladsen.

Der skal inden for lokalplanområdet etableres vej, parkering og vendeplads i nødvendigt omfang til anlæg, drift og servicering af de tekniske anlæg.

 

Bonusvirkning

Lokalplanområdet ligger i landzone og forbliver i landzone ved lokalplanens endelige vedtagelse. Lokalplanen indeholder bonusvirkning, hvilket betyder, at der er indarbejdet landzonetilladelse til fjernvarmecentral og solenergianlæg i lokalplanen. Bonusvirkningen meddeles på betingelse af, at arealet reetableres, når det ikke længere er i brug for de tekniske anlæg. Ved ophør af driften af de tekniske anlæg skal disse, inklusive fundamenter, skilte og veje, der alene anvendes som led i anlæggenes drift, fjernes af anlægsejer inden ét år efter, at driften er ophørt. Sker dette ikke, kan kommunen lade arbejdet udføre for grundejers regning.​

Der skal derfor ikke efter lokalplanens vedtagelse meddeles landzonetilladelse til bebyggelse og anlæg, som er nødvendige for lokalplanens virkeliggørelse, herunder:

  • Anvendelse af lokalplanområdet til tekniske sanlæg i form af fjernvarmecentral og solenergianlæg,
  • Udstykning,
  • Etablering af vejadgang, intern vej og parkering,
  • Opførelse af fjernvarmecentral herunder bygninger og tekniske anlæg,
  • Opførelse af solenergianlæg og tilhørende bygninger og tekniske anlæg,
  • Etablering af skiltning og belysning,
  • Etablering af beplantningsbælter,
  • Terrænregulering

Lokalplanen giver ikke bonusvirkning til støjdæmpende foranstaltninger. Såfremt der skal etableres støjdæmpende foranstaltninger, skal der søges om en landzonetilladelse.