Spildevand

Svendborg Kommune sætter rammerne for spildevandshåndtering i kommunen, blandt andet med baggrund i Statens Vandplaner og Vandområdeplaner, men også som et styringsredskab for at kunne håndtere fremtidige klimaforandringer. Dette sker i den til enhver tid gældende spildevandsplan.

Spildevandet skal håndteres på renseanlæg, hvor planlægningen skal bidrage til at der ikke opstår miljøkonflikter mellem disse anlæg og naboer samt at der ikke sker forurening af grundvandet og vandmiljøet som helhed.

Det er kommunalbestyrelsens mål, at:

  • renseanlæg til håndtering af spildevand ikke udgør en risiko for vandmiljøet
  • der er respektafstand mellem renseanlæg og miljøfølsomme anvendelser

9.8.1 Renseanlæg

  • Renseanlæg skal placeres i passende afstand fra vandindvindingsanlæg.
  • Afstanden til fælles vandforsyningsanlæg bør være mindst 150-300 m, afhængig af renseanlæggets udformning og tilsvarende 75-150 m fra enkeltvandsforsyningsanlæg.
  • Mellem renseanlæg beboelse og opholdsarealer skal der være en passende afstand for at minimere risiko for miljøkonflikter. For større renseanlæg bør der tilstræbes en afstand på minimum 200 m til nærmeste beboelse.

Spildevandsplan 2020-2031
Svendborg Kommunes Spildevandsplan 2020-2031 giver en samlet oversigt over den eksisterende og planlagte spildevandshåndtering i Svendborg Kommune.

Planens overordnede formål er:

  • at sikre, at borgere og virksomheder oplever forsyningssikkerhed, god service og god vejledning
  • at sikre tydelige Miljø- og Servicemål, så borgere og virksomheder ved, hvad de kan forvente i forhold til håndtering af spildevand
  • at håndtere og behandle spildevand og regnvand i kommunen på en stabil, effektiv og miljømæssig forsvarlig måde – herunder at sikre, at håndteringen af spildevand og regnvand er robust overfor klimaændringer
  • yderligere at reducere udledningen af forurenende stoffer til vandløb, søer og havet og herved medvirke til, at målsætninger for de enkelte vandområder bliver opfyldt
  • at beskytte grundvandet mod forurening af stoffer og mikroorganismer i spildevand.

Herudover har Svendborg Kommune fokus på klimaudfordringerne og på Vand og Affalds, borgernes og virksomhedernes mulighed for at lave individuelle løsninger, der imødegår eller tilpasser sig klimaændringer.

Spildevandsplanen er udarbejdet sammen med det offentligt ejede forsyningsselskab Svendborg Spildevand A/S, som hører under Vand og Affald og håndterer kloakeringen i kommunen.

Spildevandsplanen er det retslige grundlag for tilslutninger af eksisterende og nye ejendomme til Vand og Affalds kloaknet.

Når de enkelte dele af planen skal realiseres, vil der blive stillet krav til de berørte grundejere. Det kan f.eks. være påbud om at separere kloakken på egen grund.

Alle byområder er omfattet af spildevandsplanen for at sikre at der sker en forsvarlig håndtering af spildevand.

For nye byudviklingsområder gælder at de bliver spildevandskloakeret, mens overfladevand som udgangspunkt skal håndteres af grundejeren selv på egen grund. Dette kan ske på forskellig vis, som beskrevet under afsnittene Klima/Nedbør og Bynatur.

Det kan være nødvendigt at udarbejde et tillæg til spildevandsplanen, hvis et nyt byudviklingsområde rent geografisk ikke er omfattet af planen. I så fald vil der være en særskilt høring om spildevandsplanlægningen.

Herunder ses kort fra spildevandsplanen, som viser, planer for kloakering i kommunen.

Statisk kort

Spildevandet fra alle større bebyggelser i kommunen ledes via kloaknettet til et af de seks renseanlæg i kommunen: Egebjerg Syd, Hørup, Bjerreby, Egsmade, Gudme og Strandgården.

Kvaliteten af det rensede spildevand skal som minimum overholde de krav, der er angivet i spildevandsbekendtgørelsen. Derudover er renseanlæggene omfattet af en spildevandstilladelse, der angiver skærpede krav til rensningen. Staten fører tilsyn med kvaliteten af det rensede spildevand.

Spildevandet fra mindre bebyggelser i det åbne land, hvor der er krav jf. Statens Vandområdeplaner, renses lokalt på de enkelte ejendomme i private renseanlæg.

Der er pt ikke planer om at etablere nye renseanlæg i kommunen. Derimod kan der ske en byudvikling omkring de eksisterende renseanlæg, hvor der skal tages højde for at der ikke opstår miljøkonflikter.

Udviklingen går i retning af at samle kommunens renseanlæg på færre lokaliteter for at effektivere driften.

Statisk kort