Om lokalplanen

Lokalplanens baggrund

Teglværket Petersminde i Stenstrup, der ejes af Egernsund Wienerberger A/S har ansøgt Svendborg Kommune om udarbejdelsen af ny lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg.

Den eksisterende lokalplan i området, som er fra 1978, er fuldt udnyttet. Der er brug for en ny lokalplan, der sikrer forhold som oplag af materialer, mulighed for en stabil produktion ved bedre oplag af færdigproducerede tegl, bedre internt flow på virksomheden, håndtering af overfladevand, håndtering af støjforhold og som udlægger rammer for virksomhedens fremtidige aktiviteter. Endvidere er der givet en midlertidig dispensation til et lerdepot nord for teglværket, som skal indarbejdes i en ny lokalplan.

Efter fusionen af Wienerberger Danmark A/S og Egernsund i 2019, har Egernsund Wienerberger tilpasset produktionskapaciteten i Norden. Det har medført nedlukning af produktionssteder i Sverige og på Sjælland, mens der investeres på Fyn og i Jylland. Petersminde Teglværk er et af de teglværker, som Egernsund Wienerberger satser på for fremtiden.

Egernsund Wienerberger har erhvervet arealerne mod sydøst, hvilket gør det muligt at udvide virksomhedens aktiviteter i den retning. Lokalplanen skal give mulighed for, at det eksisterende teglværk kan udvikle sig inden for de nære arealer til virksomheden. Lokalplanen giver derfor mulighed for opførelse af enkelte nye bygninger mod sydøst, til driften af virksomheden. Disse bygninger skal placeres i tilknytning til den eksisterende bebyggelse.

Teglværket har været i dialog med Stenstrup Fjernvarme omkring mulighederne for udnyttelse af overskudsvarme til fjernvarmen. Lokalplanen vil muliggøre en udnyttelse af overskudsvarmen fra produktionen, som kan udnyttes til fjernvarme. I lokalplanen er der indarbejdet mulighed for opstilling af fjernvarmeanlæg der dels kan udnytte overskudsvarmen fra teglværket, men hvis der ikke produceres tegl og dermed varme, skal fjernvarmeanlægget selv kunne producere varme til fjernvarmenettet. Det er ikke afklaret hvilke tekniske løsninger som fjernvarmeanlæg skal benytte til nyttiggørelse af overskudsvarmen eller selvstændig varmeproduktion, dog kan dette udgøres af to særskilte, og af hinanden uafhængige anlæg.

Med udarbejdelsen af denne lokalplan, ønsker kommunen at realisere et af kommuneplanens mål i forhold til at fremme en positiv erhvervsudvikling, som tilgodeser erhvervslivets behov. Gennem realiseringen af lokalplanen skabes der samtidig fokus på de omkringliggende boliger og omgivelser, og der stilles krav om grønne bælter, støjvold samt et regnvandsbassin der alle skal være med til at nedbringe eventuelle genevirkninger fra virksomheden.

Sideløbende med lokalplanen udarbejdes tillæg til kommuneplanen, som udlægger en ny ramme mod mod sydøst og samtidig tilbagefører en mindre del af rammeområde, som er beliggende mod nord. Lokalplanen er afhængig af kommuneplantillæggets vedtagelse.

Lokalplanens område

Beliggenhed

Lokalplanområdet ligger i den sydøstlige ende af Stenstrup by og omfatter det eksisterende teglværk og tilstødende arealer. Mod nordvest og vest afgrænses området af Søndre Ringvej og et større boligområde med parcelhuse og rækkehuse. Jernbanen og det åbne land med dyrkede marker afgrænser området mod øst og området afgrænses mod syd af Assensvej, som er hovedvejen gennem Stenstrup. Syd for Assensvej ligger både boliger og et større erhvervsområde. Ud mod Assensvej, langs vejens nordlige side, ligger ligeledes boliger.

Oversigtskort over de nærmeste omgivelser og infrastruktur i forhold til lokalplanområdet.

 

Eksisterende forhold

Lokalplanområdet udgør et areal på ca. 11,6 ha. Hvor teglværket ligger i dag, er der en eksisterende og gældende lokalplan kaldet ”lokalplan nr. 5.4 – Erhvervsområde i Stenstrup” fra 1978. Området indenfor den gældende lokalplan ligger i byzone, den resterende del ligger i landzone, som ved lokalplanens vedtagelse delvist skal overgå til byzone.

Terrænet indenfor planområdet er generelt meget fladt. Størstedelen af arealet er beliggende i kote 60,5-61,5 DVR90. Der er dog lidt variation inden for området, hvor der mod nordøst, ved den eksisterende skovbeplantning, mod øst og syd er et par mindre bakker med toppunkt ca. i kote 62,5-66 DVR90. Der findes derudover en lavning i områdets sydøstlige del. Ud mod Søndre Ringvej er der etableret to jordvolde med ca. topkote i 64 DVR90.

Inden for lokalplanområdet ligger i dag Stenstrup Teglværk, som består af produktionsbygninger, lerhal, udendørs oplag af færdigproducerede teglsten, oplag, sedimentbassin, udendørs lerdepot afgrænset af en jordvold mod nord, mindre bygninger til opbevaring, samt en midlertidig bygning til administrationskontor. Derudover findes transformerstationer og parkeringsarealer.

Langs Assensvej fremstår området i dag delvist åbent med en lav stensætning og spredt beplantning, som afgrænsning ud mod vejen. Langs Søndre Ringvej og hjørnet ved Assensvej findes i dag en mindre jordvold, som er beplantet med træer og buske.

I grænsen mod nordøst er der beplantning ud mod jernbanen og hele den sydøstlige del af lokalplanområdet fremstår som åben mark, der dyrkes.

Sydøst for teglværket ud mod Assensvej findes en mindre sø, beskyttet efter Naturbeskyttelseslovens § 3.

Derudover er der et mindre areal som er udpeget naturområde med særlig naturbeskyttelsesinteresse i form af en potentiel amoniakfølsom skov. Dette areal ligger indenfor planområdet og nord for teglværket.

Syd for skoven ligger et mindre sedimentationsbassin, som bruges til rensning af lerholdigt vand. Placeringen af sedimentationsbassinet kan ses på nedenstående kort.

Hovedadgangsvejen til området sker fra Assensvej. Fra Søndre Ringvej findes i dag en sekundær adgangsvej, der blandt andet bruges som brandvej. Inden for området findes en intern vej, som benyttes til arbejdskørsel. Desuden findes sydøst for teglværkets bygninger en privat fællesvej, som løber fra Assensvej til jernbanen. Denne benyttes som stiforbindelse mellem Assensvej og cykel- og gangstien langs jernbanen.

 

Kort over eksisterende forhold.

Teglværk set fra Assensvej. 

Foto af eksisterende produktionshal.

Ubebygget areal mod sydøst.

Afgrænsning mod nord, samt kig ned ad Søndre Ringvej.

loading image
Henter kort...
static-map

Kort der viser planområdet.