Forhold til anden lovgivning og planlægning

Kommuneplanens hovedstruktur

Lokalplanen skal udarbejdes i overensstemmelse med kommuneplanens hovedstruktur. Nedenstående overskrifter er et udsnit af kommuneplantemaer, som er relevante for nærværende lokalplan. 

 

Byudvikling og bosætning

Størstedelen af lokalplanområdet har i Kommuneplan 2021- 2033's boligrækkefølgeplan prioritet 1 som byudviklingsområde. Boligrækkefølgeplanen skal sikre både en hensigtsmæssig byudvikling og et tilstrækkeligt og fleksibelt udbud af arealer til byudvikling. Lokalplanområdets prioritering i boligrækkefølgeplanen er et udtryk for, hvordan boligområdet prioriteres i henhold til kommunens overordnede byplanlægning.

Kommuneplanens Bosætningsstrategi 2020 fokuserer på hvilke boligtyper og steder der kan danne grundlag for øget bosætning. Et mål i Bosætningsstrategien er, at i lokalområderne skal boligudvalget være blandet - både i boligtype, boligstørrelser og ejerformer. Dertil skal der i forbindelse med planlægning af nye boligområder og byomdannelse så vidt muligt indtænkes en andel af mindre boliger. 

Landsbyen Ulbølle ligger i Kommuneplan 2021 - 33 lokalområde Ollerup - Vester Skerninge. Bosætningsstrategien angiver, at bosætning tager udgangspunkt i de enkelte lokalområders styrker og særlige identiteter. Derudover skal ny planlægning for boliger vurderes ud fra det potentiale for øget bosætning, der er i de enkelte lokalområder.

Planlægningen er i tråd med Svendborg Kommunes ønsker om øget bosætning og planlægningen understøtter kommunens bosætningsstrategi. Der opleves en stigende tilflytning til Ulbølle, og lokalplanen understøtter bosætningsmulighederne i byen og skaber ramme for udvikling af et mere varieret boligudbud.

 

Erhverv og Turisme

Produktionsvirksomheder

Lokalplanområdet ligger ikke inden for et udpeget konsekvensområde til produktionsvirksomheder.

 

Kulturarv

Kirkebeskyttelsesområder

Lokalplanområdet ligger inden for kirkebeskyttelsesområde omkring Ulbølle kirke.

Idet lokalplanen kun tillader bebyggelse op til 2 etager/maksimalt 8,5 m bygningshøjde, vurderes realisering af boligområdet ikke at få indvirkning på udsigten til og fra kirken eller oplevelsen af kirken som et markant kendingsmærke.

 

Natur

Grønt Danmarkskort

Lokalplanområdet er ikke omfattet af grønt Danmarkskort.

 

Geologi og grundvand

Lokalplanområdet er beliggende inden for Ulbølle Vandværks nuværende indvindingsopland (IOL) og nitratfølsomt indvindingsområde (NFI) til Ulbølle Vandværk. Ifølge kommuneplanen må der indenfor IOL, der er NFI som udgangspunkt ikke nedsives vand fra veje, P-pladser eller kørearealer uden forudgående rensning. Indenfor IOL må der som udgangspunkt ikke tillades nedsivning af vand fra p-pladser større end 20 pladser uden en forudgående rensning af vandet.

Ifølge grundvandskortlægningen for området, dannes der inden for lokalplanområdet ikke grundvand, som indvindes i vandværkets boringer. Herudover er Ulbølle vandværks boring forurenet, hvorfor vandværket forsynes fra Vester Skerninge Vandværk. Det forventes ikke, at boringerne igen vil kunne bruges til indvinding af drikkevand. Hvis vandværket genoptager vandindvindingen, vil det som udgangspunkt blive fra nye boringer, som vil blive placeret udenfor byen.

Herudover anses byudvikling til boligområder som udgangspunkt ikke for at være en arealanvendelse, der udgør en væsentlig fare for forurening af grundvandet.

Af hensyn til grundvandet må overfladevand fra vej- og parkeringsarealer ikke nedsives, men skal føres til regnvandsbassin eller andet spildevandsteknisk anlæg.

 

Klimatilpasning

Lokalplanen fastlægger tiltag, som tager hensyn til påvirkning af klimaet med planlægningen. Herunder kan nævnes bl.a.:

  • Lokal afledning af regnvand (LAR) ved f.eks. regnvandsbassiner
  • Omfangsrige fællesarealer med beplantning, der bidrager til at tilbageholde regnvand.
  • Mulighed for at anvende sedum som tagmateriale. Sedum bidrager til at tilbageholde regnvand.

Kommuneplanens generelle rammer for lokalplanlægning

Lokalplanen er i overensstemmelse med kommuneplanens generelle rammer for lokalplanlægning.

Kommuneplantillæg

Lokalplanområdet omfatter dele af rammeområde 08.03.C1.803 samt et mindre areal beliggende uden for kommuneplanens rammer.

Lokalplanen er ikke i overensstemmelse med den eksisterende kommuneplan, derfor er der udarbejdet et tillæg til kommuneplan 2021-2033, der følger lokalplanen.

Kommuneplantillægget har til formål at sikre, at der dels udlægges en ny ramme for lokalplanlægning, så det fælleskabsorienterede boligområde kan realiseres, og dels at den del af lokalplanområdet, som er beliggende uden for kommuneplanrammerne, kommer med i den nye ramme, som udlægges med kommuneplantillægget.

Tillægget giver mulighed for anvendelse af kommuneplanens særlige bestemmelser for områder med nye boligtyper og nye boformer herunder mindre grundstørrelser.

Tillægget til kommuneplanen offentliggøres samtidigt med offentliggørelse af forslag til lokalplan 673. 

Det nye rammeområde 08.03.B.057, Boligområde ved Møllevej og Nyvej fastlægger følgende:

  • Områdets anvendelse til boligområde i form af tæt-lavt byggeri og mindre fritliggende boligenheder
  • En maksimal bebyggelsesprocent på 35 beregnet ud fra området under ét
  • Et maksimal antal etager på 2,
  • En maksimal bygningshøjde på 8,5 m,

Særlige bestemmelser: Andel i fælles opholdsarealer skal mindst være 125 m² per bolig. Der skal etableres fællesfaciliteter som eks. fælleshus for boligområdets beboere.

 

Gældende lokalplaner

Lokalplanområdet er omfattet af gældende lokalplan 5.9 Erhvervsområde i Ulbølle vedtaget i 1981.

Ophævelse af lokalplan

Med Kommunalbestyrelsens vedtagelse af lokalplan 673 ophæves lokalplan 5.9 i sin helhed.

Servitutter

Ejere og bygherrer er selv ansvarlige for at sikre sig overblik over tinglyste servitutter, der har betydning for bygge- og anlægsarbejder. Man skal være opmærksom på, at ikke alle rør, kabler og ledninger er tinglyst. Derfor bør relevante forsyningsselskaber høres inden jordarbejder påbegyndes.
Ved udarbejdelsen af lokalplanen er der registreret følgende servitutter, som kan have betydning for bygge- og anlægsarbejde inden for lokalplanområdet. Svendborg Kommune påtager sig ikke eventuelle fejl og mangler.

Liste over servitutter

På matr. 76s, Ulbølle by, Ulbølle

  • 08.1960-937638-36, Servitut om byggelinje langs Møllevej

På matrikel 77, Ulbølle by, Ulbølle

  • 07.1938-902-36, servitut om hegn mv.
  • 04.1947-216-36, Servitut om hegn mv.
  • 08.1960-937653-36, servitut om byggelinje langs Nyvej
  • 02.1973-1954-36, servitut om træbælte ved opførelse af fabrikshal
  • 09.1973-8242-36, servitut om transformerstation/ anlæg mv.

Aflysning af servitutter

Der er i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen gennemført en servitutundersøgelse for de inden for lokalplanområdet belyste servitutter. Ingen servitut aflyses i forbindelse med vedtagelse af denne lokalplan.

CittaSlow

Svendborg Kommune opnåede i 2008, som den første danske kommune, medlemskab af den internation­ale Cittaslowbevægelse.

Ved at være en del af Cittaslow, har Svendborg Kommune forpligtet sig på, at planlægge og udvikle kommunen med udsyn, kvalitet og omtanke.

Vi skal bruge de moderne og teknologiske løsninger på en kreativ måde, med afsæt i de lokale særpræg, traditioner og historien.

Svendborgs lokale særpræg, traditioner og historie er forankret i naturen, landskaberne, det maritime, det kulinariske, de velbevarede historiske bygninger, de snoede gader og de levende landsbyer, et aktiv foreningsliv, en stærk høj- og friskole tradition, masser af kulturtilbud, levende havnemiljøer, smukke landskaber - og uanset hvor du er, så er det hele tæt på.

Lokalplanen skal understøtte det gode byliv og det lokale særpræg ved bl.a. at:

  • Skabe et sammenhængende boligområde, der medvirker til et varieret boligudbud i landsbyen.
  • Skabe mødesteder, bebyggelse og anlæg af høj kvalitet, som opfordrer til fællesskab og lokalt engagement i landsbyen.
  • Skabe rekreative forbindelser og supplere landsbyens omgivende grønne områder. 

 

Svendborg Kommune må ikke vedtage planer, der kan skade arter eller naturtyper, der er på udpegningsgrundlaget for Nature 2000- områder, eller yngle- og rasteområder for arter på EU’s habitatdirektivs bilag IV. Alle planer og projekter skal derfor vurderes i forhold til, om de kan skade Natura 2000-områder eller strengt beskyttede arter på direktivets bilag IV.

 

Natura 2000

Lokalplanområdet er beliggende uden for Natura 2000 netværket. Nærmeste Natura 2000 område er beliggende over 3 km fra lokalplanområdet og består af EF Habitatområde SAC104, Skove og søer syd for Brahetrolleborg og EF Fuglebeskytttelsesområde SPA74, Skove ved Brahetrolleborg.

Grundet afstanden er det kommunens vurdering at realiseringen af lokalplanen ikke kan påvirke Natura 2000 områder eller deres udpegningsgrundlag.

 

Habitatbekendtgørelsen §6

I habitatbekendtgørelsen er opført dyre- og plantearter, hvor Danmark har særligt ansvar for at kræve streng beskyttelse - de såkaldte bilag IV-arter. Der skal træffe foranstaltninger, der sikrer de nævnte arters naturlige udbredelsesområde.

Kommunen må ikke vedtage en plan, der kan beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder i det naturlige udbredelsesområde for de dyre- og plantearter, der fremgår af habitatdirektivets bilag IV.

Habitatbekendtgørelsen indeholder i § 11 et krav om, at alle planer og projekter skal vurderes i forhold til deres virkning på bilag IV-arter.

Der er ikke registreret observerede forekomster af bilag IV arter indenfor planområdet.

Det er kommunens vurdering at lokalplanen ikke åbner for mulighed for at skade yngle- og rastesteder eller andre levesteder for Bilag IV-arter. Det er derfor kommunens vurdering at realiseringen af lokalplanen ikke vil skade Bilag IV-arter.


Naturbeskyttelsesloven

Fredede- og naturbeskyttede områder

Lokalplanområdet rummer et naturområde i form af mose, som er beskyttet i henhold til naturbeskyttelseslovens § 3.

Området har et areal på godt 1.000 m2 og er beliggende yderst mod øst ved lokalplanens afgrænsning mod det åbne land.

Lokalplanen bestemmer, at området skal bevares som naturområde i landzone, og at der må ikke foretages ændringer inden for området uden forudgående tilladelse fra Svendborg Kommune.

Området har ligeledes ikke funktion som opholdsareal for den kommende boligbebyggelse.

 

Jordforureningsloven

Kortudsnit jordforurening: Kortlagt areal vist med rødt punkt, klassificeret område vist med lyserød flade.

Et lille areal i lokalplansområdet er kortlagt efter Jordforureningsloven. Bygge- og anlægsarbejde på kortlagte arealer forudsætter særlig tilladelseefter Lov om forurenet jord. I den forbindelse vurderes det i hvilket omfang, at der skal laves indsatser over for forureningen ved nybyggerier.

Lokalplanområdet er delvist områdeklassificeret hvilket betyder, at der ved bortskaffelse af jord er anmelde- og analysepligt for områdeklassificerede arealer. Ejeren eller brugeren skal sikre sig, at de øverste 50 cm jord af det ubebyggede areal ikke er forurenet eller, at der er etableret varig belægning på arealet jf. Lov om forurenet jord.


Drikkevandsinteresser

Lokalplanområdet er beliggende inden for Ulbølle Vandværks nuværende indvindingsopland (IOL) og nitratfølsomt indvindingsområde (NFI) til Ulbølle Vandværk.

Ifølge grundvandskortlægningen for området, dannes der inden for lokalplanområdet ikke grundvand, som indvindes i vandværkets boringer. Herudover er Ulbølle vandværks boring forurenet, hvorfor vandværket forsynes fra Vester Skerninge Vandværk. Det forventes ikke, at boringerne igen vil kunne bruges til indvinding af drikkevand. Hvis vandværket genoptager vandindvindingen, vil det som udgangspunkt blive fra nye boringer, som vil blive placeret udenfor byen.

Af hensyn til grundvandet må overfladevand fra vej- og parkeringsarealer ikke nedsives, men skal føres til regnvandsbassin eller andet spildevandsteknisk anlæg.


Jordbrug

Landbrug og dyrehold

Der ligger ingen større husdyrbrug i nærheden af lokalplanområdet.  Etablering af planområdet vil dermed ikke være i konflikt i med Planlovens §§ 15a eller 15b for så vidt angår husdyrbrug.

Det skal bemærkes, at idet området er udlagt til byzone, er det ikke tilladt at have et svine- kvæg-, fåre-, gede- eller hestehold i forhold til gældende lovgivning.

Museumsloven

Arkæologisk forundersøgelse

Svendborg Museums Afdeling for Arkæologi har foretaget en arkivalsk kontrol af lokalplanområdet og oplyser, at der ikke er registreret fund eller fortidsminder indenfor planområdet men anbefaler at der laves en samlet arkæologisk forundersøgelse af lokalplanområdet

I god tid forud for påbegyndelse af bygge- eller anlægsarbejder, der medfører udgravning i lokalplanområdet, skal bygherren eller den, for hvis regning et jordarbejde udføres, i henhold til Museumslovens § 25 anmode Svendborg Museum om at tage stilling til, hvorvidt arbejdet vil berøre væsentlige fortidsminder.

Viser resultatet af forundersøgelsen, at eventuelle væsentlige fortidsminder ligger problematisk i forhold til byggeplanerne har bygherre mulighed for at ændre på planerne, så fortidsminderne ikke forstyrres eller bygherre kan vælge at få fortidsminderne fjernet, dvs. udgravet.

Museet skal herpå indenfor en frist på 4 uger komme med en udtalelse om dette. Udgiften til arkivalsk kontrol og en eventuel større forundersøgelse afholdes af bygherren eller den, for hvis regning jordarbejdet skal udføres, jf. Museumslovens § 26, stk. 1-2.

Generelt
Skulle der ved et kommende jordarbejde fremkomme et jordfast arkæologisk levn som kulturlag, ildsteder eller affaldsgruber, så skal jordarbejdet standses i det omfang de arkæologiske levn berøres, og museet skal underrettes (Museumslovens § 27), Museet vil da så hurtigt som muligt tage stilling til, om jordarbejdet kan fortsætte, eller om der skal foretages en arkæologisk undersøgelse.

Støj fra omgivelserne

Der er ikke kortlagt påvirkninger af støj eller vibrationer i lokalplanområdet eller fra områdets omgivende vej-, by- eller landområder.

Omkringliggende landbrug er blevet undersøgt af kommunen mht. lokalplanlægning og planlovens § 15a. Det vurderes af kommunen ift. omkringliggende landbrug, at støj ikke vil være et problem i det planlagte område.

Støj fra den kommende bebyggelse

Lokalplanområdet vil fremadrettet være et boligområde uden mulighed for gennemkørende trafik, hvorfor områdets anvendelse ikke ventes at give anledning til støjgener for naboområder.

I anlægsfasen vil der forventeligt kunne opleves en midlertidig støjpåvirkning, som dog ikke vurderes at udgøre en væsentlig støjpåvirkning.
Det vurderes at gældende støjkrav for støjfølsom anvendelse vil kunne overholdes.

Vej, sti og parkering

Lokalplanområdet skal vejbetjenes fra henholdsvis Møllevej og Nyvej. Møllevej og Nyvej kan umiddelbart ikke understøtte den tilvækst af bløde trafikanter etablering af et boligområde med op til 54 boliger, forventes at afføde.

Efter bygherrens anmodning er der indgået en udbygningsaftale om trafiksikkerhedstiltag på Nyvej.

Herudover indeholder lokalplanen bestemmelser om stiforbindelser, der leder bløde trafikanter til vej- og sti tilslutning ved Nyvej, således at bløde trafikanter færdes mindst muligt på Møllevej.

Der ligger en offentlig cykel- og gangsti med kort afstand fra lokalplanområdet (ca. 150 m syd for området), der forbinder Ulbølle med Vester Skerninge.

Parkering etableres i overensstemmelse med kommunens parkeringsnorm som fælles parkering.

Udbygningsaftale 
Planlovens § 21b giver mulighed for, at en grundejer kan tage initiativ til at indgå en frivillig aftale med kommunen om at bidrage til udbygningen af infrastrukturanlæg (offentlige vejanlæg mv.), der er nødvendige for realisering af grundejers projekt. Grundejer af matr.nr. 76 og 77s, Ulbølle By, Ulbølle har anmodet Svendborg Kommune om at indgå en udbygningsaftale, og der er udarbejdet forslag til udbygningsaftale mellem parterne.

Formålet med udbygningsaftalen er at sikre de nødvendige forbedringer af Nyvej, sådan at den offentlige vej kan håndtere den øgede trafik, i forbindelse med omdannelse af området til boligformål. Ejendommen vil få en højere udnyttelse og den fremtidige trafikbelastning vurderes at få konsekvenser for trafiksikkerheden på Nyvej, for især de bløde trafikanter.  

Svendborg Kommunes trafikmyndighed og Fyns Politi har indledningsvist vurderet, at der skal etableres hastighedsdæmpende foranstaltninger på den offentlige vej Nyvej, for at kunne håndtere den afledte trafik af bygherres udviklingsplaner for området. Lokalplanen skal samtidig sikre, at der etableres et internt stisystem, der leder den bløde trafik fra hele boligområdet mod Nyvej.

Bygherre har tilbudt at indgå en frivillig udbygningsaftale, for at løse de fremtidige trafikale udfordringer, afledt af de nye og forbedrede udbygningsmuligheder for området. Dette betyder at grundejer har ansvar for etablere og bekoste de nye trafiksikkerhedstiltag på Nyvej. 

Trafiksikkerhedstiltagene har til formål at sænke hastigheden på vejstrækningen. Dette sikres ved at nedsætte hastigheden til 40 km/t med skiltning, at etablere 4 bump/hævede flader på strækningen, samt sikre at kørebanen indsnævres visuelt via afmærkninger. 

Svendborg Kommune vil stå for den fremtidige drift og vedligehold til tiltagene. 

Et udkast til udbygningsaftalen offentliggøres samtidigt med lokalplanens offentliggørelse og godkendes samtidig med lokalplanens endelige vedtagelse.

Kollektiv trafik

Der er busruter langs både Møllevej og Nyvej, som bl.a. forbinder Ulbølle og Vester Skerninge. 

Skole og institutioner

Lokalplanområdet ligger med ca. 0,5 km afstand fra Vester Skerninge Friskole og ca. 1,4 km fra den kommunale skole Vestermarkskolen. Begge skoler ligger i Vester Skerninge. Den korteste vejadgang til skolerne er langs Nyvej.

Vandforsyning og renovation

Lokalplanområdet ligger i et område, hvor vandforsyning og renovation varetages af Vand og Affald, Ryttermarken 21, 5700 Svendborg. Der henvises til Svendborg Kommunes vandforsynings- og affaldsplan, regulativer og vedtægter. Derudover henvises der til vandogaffald.dk for vejledning om adgangsforhold for renovationsbiler, placering af beholdere mm.

 

Elforsyning

Elforsyningen varetages af Flow Elnet A/S. Etablering af el-anlæg (transformerstationer, kabelskabe og kabelanlæg) samt anvisning af tilslutningssteder i det kollektive elforsyningsnet varetages af Flow Elnet A/S. Det må forventes at nødvendigt areal til etablering af el-anlæg skal stilles til rådighed og afklares med Flow Elnet A/S. Der henvises i øvrigt til det liberale el-marked for så vidt angår leverandørvalg

 

Ledninger, kabler mv.

Der stilles med lokalplanen krav om, at alle ledningsføringer skal udføres som jordkabler.

 

Varmeforsyning

Fjernvarmeforsyning uden tilslutningspligt

En mindre del af lokalplanområdet (herunder matrikel nr. 77s, Ulbølle By, Ulbølle, og den vestlige del af matrikel nr. 76, Ulbølle By, Ulbølle) er udpeget til kollektiv varmeforsyning i gældende varmeplan. Områderne ligger i forsyningsområde for Ollerup - Vester Skerninge - Ulbølle Fjernvarme.

Udenfor kollektive forsyningsområder

Størstedelen af lokalplanområdet ligger udenfor kollektivt varmeforsyningsområde i gældende varmeplan. Der forventes at blive etableret bæredygtig varmeforsyning i form af jordvarme, varmepumper, solceller og lignende.

Spildevandsplan

Dele af lokalplanområdet er omfattet af Spildevandsplan 2020.2031 for Svendborg Kommune.

Matrikel 77s, Ulbølle by, Ulbølle samt beboelsesejendom på matrikel 76 Ulbølle by, Ulbølle er omfattet af eksisterende spildevandsplan, og er begge fælleskloakerede med en befæstelsesgrad på 25%. Den resterende del af matrikel 76 er beliggende udenfor eksisterende kloakopland, men planlægges til spildevandskloakering via et tillæg til spildevandsplanen.

Der er jf. spildevandsplanen ikke påtænkt separering i området i indeværende spildevandsplansperiode.

Regnvandshåndtering

I lokalplanområdet skal regnvand håndteres med lokal afledning af regnvand eller lokal anvendelse af regnvand (LAR).

I forbindelse med lokalplanens realisering og principper for afledning af overfladevand kan der etableres ét eller flere regnvandsbassiner.

Anlæg til regnvandsbassiner skal etableres som integrerede landskabselementer inden for lokalplanens delområde III som vist på kortbilag 2. Regnvandsbassiner skal anlægges som våde bassiner med vandspejl og flade brinker med henblik på en rekreativ karakter. Under disse forudsætninger giver lokalplanen mulighed for at 50 % af bassinets areal kan medregnes som opholdsareal.

Inden for matr.nr. 77s, Ulbølle by, Ulbølle (det sydlige bassin vist på kortbilag 2) må regnvandsbassin alternativt konstrueres som helt eller delvist underjordisk f.eks. rørbassin eller kassettebassin.

Bassinerne vist på lokalplankort er dimensioneret på baggrund af en vandhåndteringsplan udarbejdet i forbindelse med planlægningen.

Bassiners endelige udformning og volumen fastlægges i forbindelse med tilslutning og udledningstilladelse.

Lokalplanen fritager ikke kommende bygherrer fra at søge og indhente øvrige fornødne tilladelser, eksempelvis byggetilladelse.

Jordforurening

Før der igangsættes grave- eller bygge/anlægsarbejde på de kortlagte matrikler skal Svendborg Kommune, Natur og Miljø kontaktes.

Der må ikke ændres arealanvendelse til bolig, opholdsareal eller lignende forureningsfølsom anvendelse på de kortlagte arealer, før Svendborg Kommune har meddelt tilladelse jf. lov om forurenet jord, § 8.

Jf. § 72 b i jordforureningsloven skal det ved følsom arealanvendelse sikres, at det øverste 50 cm’s jordlag af den ubebyggede del af arealet ikke er forurenet eller at der er etableret en varig fast belægning.

 

Vejloven

Etablering af nye adgange fra privat ejendom til offentlig vej og/eller privat fællesvej kræver tilladelse fra vejmyndigheden (Svendborg Kommune), jf. vejloven og privatvejsloven.

Udlæg, anlæg og ibrugtagning af private fællesveje og -stier kræver godkendelse af vejmyndigheden jf. privatvejsloven.

 

Miljøvurdering af projekt

Konkrete projekter kan kræve en selvstændig screening i forhold til Miljøvurderingsloven inden der søges om byggetilladelse, selv om lokalplanen er screenet efter Miljøvurderingsloven.

 

Miljøvurdering af planer og programmer

I henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr. nr. 4 af 3.01.2023), skal Svendborg Kommune enten gennemføre en miljøvurdering efter § 8, stk. 1, eller foretage en screening efter § 8, stk. 2, af, om planen kan få eller kan forventes at få væsentlig indvirkning på miljøet.

Svendborg Kommune har gennemført en miljøscreening af planen i henhold til § 8, stk. 2, da planen omhandler fysisk planlægning og fastsætter arealanvendelsen af et mindre område på lokalt plan.

Resume af screeningen:

By- og kulturmiljø
Ulbølle ligger i et småkuperet landskab syd for landevejen Faaborg-Svendborg, og er således fri for den gennemkørende trafik herfra. Mod vest grænser byen op mod herregårdslandskabet omkring Rødkilde. Ulbølle var en kirkelandsby af vejklyngebytypen med husene uregelmæssigt fordelt omkring byens mange gadeforgreninger.

Lokalområdets centrale og vestlige dele af ligger i kirkebeskyttelsesområde fra Ulbølle Kirke. Kirken ligger ca. 180 m fra lokalplanområdet. Inden for de viste kirkebeskyttelsesområder kan der kun etableres bebyggelse, anlæg m.v., hvis dette ikke påvirker udsigten til og fra kirken i væsentlig grad. Lokalplanens nye bebyggelse må maksimalt opføres med en bygningshøjde på 8,5 meter. Udsigten til kirken begrænses allerede af eksisterende læhegn og nabobebyggelser, såvel som eksisterende erhvervsbebyggelse i lokalplanområdet. Lokalplanens bebyggelse vurderes derfor ikke at kunne få en væsentlig påvirkning på værdifulde udsigtskilerne til og fra kirken.

Landskab
Lokalplanområdets terræn falder svagt mod øst, med en højde på ca. 30,5 m i nærheden af Møllevej og en højde på ca. 28 m ved områdets østlige skel. Det udgør et gennemsnitlig fald i terrænet mod øst på ca. én procent. Der ligger en ca. 800 m2 sø i en naturlig lavning i områdets nordvestlige del. Kun få meter syd for matrikel nr. 76 ligger et vandanlæg med et areal på ca. 120 m2. Både søen og anlægget ligger lavt i terrænet og kan få betydning for styringen af regnvand i den nærliggende del af lokalplanområdet. Cirka 45 m nord for lokalplanområdet ligger en væsentlig højning i landskabet. Forhøjningen kan ligeledes få betydning for styringen af overfladevand i lokalplanområdets centrale og østlige dele.

Kortforsyningens oversvømmelseskort viser en særlig risiko for oversvømmelser med en 10-års hændelse ved lokalplanområdets nordvestlige sø, i lokalplanområdets centrale område, og ved det §3 beskyttede moseområde ved lokalplanområdets østlige skel.

Natur og grønne områder
Lokalplanen fastlægger at det eksisterende levende hegn, som adskiller de to matrikler skal fastholdes. Der udlægges et stort centralt rekreativt område, som bindes sammen af regnvandsbassiner, beplantning og et §3 område mod øst. Dette skal være med til at bidrage til at området fremstår grønt – og naturpræget. Det har samtidig en funktion som økologisk forbindelse (spredningskorridor).
§ 3 om
rådet må ikke tilstandsændres.

Forurening

Et lille areal i lokalplansområdet er kortlagt efter Jordforureningsloven. Bygge- og anlægsarbejde på kortlagte arealer forudsætter særlig tilladelse efter Lov om forurenet jord. I den forbindelse vurderes det i hvilket omfang, at der skal laves indsatser over for forureningen ved nybyggerier. Lokalplanområdet er delvist områdeklassificeret hvilket betyder, at der ved bortskaffelse af jord er anmelde- og analysepligt for områdeklassificerede arealer. Ejeren eller brugeren skal sikre sig, at de øverste 50 cm jord af det ubebyggede areal ikke er forurenet eller, at der er etableret varig belægning på arealet jf. Lov om forurenet jord.

Trafik
Lokalplanområdet vejbetjenes ved tilslutning til de offentlige veje Nyvej og Møllevej. Der er tilknyttet en frivillig udbygningsaftale til lokalplan 673, der stiller krav om at der skal foretages trafiksikkerhedsmæssige tiltag på Nyvej, for at kunne håndtere den nye trafik fra boligområdet.

Lokalplanen fastsætter, at parkering skal udlægges som fælles parkering, der sikrer at de centrale dele af området holdes bilfrit. Der stilles krav om at der skal anlægges en hovedsti, der skal lede bløde trafikanter mod Nyvej, da Møllevej ikke er udformet til at håndtere bløde trafikanter.

Befolkning
Lokalplanen er udarbejdet i overensstemmelse med kommuneplanens generelle rammer for nye boligformer med fokus på fællesskab. Ønsket hermed er at skabe et boligområde med mindre private grundarealer, hvor der i højere grad fokuseres på fælles arealer – og faciliteter. Planlægningen har til formål at understøtte en positiv intern flyttekæde, sådan at lokale seniorer får mulighed for at flytte i en mindre bolig lokalt, for dermed at frigive et parcelhus til nye potentielle tilflyttere.

Konklusion
På baggrund af miljøscreeningen, har kommunen truffet en afgørelse om, at planen ikke er omfattet af kravet om miljøvurdering, da planen ikke medfører nogen væsentlig påvirkning på det omkringliggende miljø, hverken samlet eller områdets planlagte anvendelser hver for sig.

Det er begrundet med, at planen ikke har en sandsynlig væsentlig indvirkning på miljøet i forhold til de kriterier, som fremgår af lovens bilag 3 samt i forhold til lovens brede miljøbegreb, jævnfør miljøvurderingsloven.

Afgørelsen er bekendtgjort offentligt sammen med offentliggørelsen af lokalplanforslaget.