Om lokalplanen

Lokalplanens baggrund

 Figur 1 - Lokalplanområdet vist på luftfoto.

Ejerne af Broholm Gods og Fuglehavegård har i maj 2018 ansøgt om, at opstille tre ens vindmøller med en totalhøjde på knap 150 meter øst for Broholm Gods og Landevejen i Svendborg Kommune. Ejerne ønsker, med opstilling af tre vindmøller, at bidrage til en mere klimavenlig energiproduktion og dermed reducere CO2 udledningen generelt og bidrage positivt til Svendborg Kommunes CO2 regnskab.

Svendborg Kommune har i kommunens Klima- og Energipolitik fra 2019 fastsat et mål om, at kommunen som geografisk enhed, skal være 100% omstillet til vedvarende energi i 2040.

De tre nye vindmøller har en samlet kapacitet på ca. 12,5 MW med en årlig elproduktion på ca. 39 mio. kWh, hvilket svarer til det årlige elforbrug for ca. 9.000-9.750 husstande.

Svendborg Byråd besluttede i oktober 2018, at igangsætte en planlægningen, som skal muliggøre opstilling af vindmøllerne.

Samtidig med udarbejdelse af nærværende forslag til lokalplan 658, er der udarbejdet et kommuneplantillæg, som sikrer at lokalplanen er i overensstemmelse med Svendborg Kommuneplan 2021-2033.

Der er foretaget en miljøvurdering af lokalplan 658 og kommuneplantillæg 2021.01, som er samlet i en miljørapport. Ansøger har udarbejdet en miljøkonsekvensrapport for projektet. Miljørapporten og miljøkonsekvensrapporten har til formål at belyse henholdsvis planlægningens og projektets påvirkning på miljøet.

Svendborg Kommunalbestyrelse skal inden en endelig vedtagelse af kommuneplantillægget og lokalplanen, træffe afgørelse om, om planlægningen og projektet kan tillades på baggrund af miljørapportens konklusioner. 

I forbindelse med kommuneplantillægget og miljøvurderingen har der været afholdt en forudgående offentlig høring, hvor det har været muligt at komme med ideer og forslag til den kommende planlægning, samt miljøvurdering. Høringen har været afholdt i perioden fra den 11. april til den 12. maj 2019. I denne periode er der yderligere afholdt et borgermøde den 24. april 2019.

Et tilsvarende forslag til lokalplan, kommuneplantillæg og miljøvurdering har været i offentlig høring tidligere, høringen fandt sted i perioden fra den 27. maj til den 16. august 2020. I høringsperioden blev der ligeledes afholdt et borgermøde den 25. juni 2020. I høringsperioden indkom nye oplysninger, og lokalplan, kommuneplantillæg og miljøvurdering er derfor blevet opdateret i henhold til disse oplysninger.

Miljøkonsekvensrapporten, der vurderer miljøkonsekvenserne ved at realisere vindmølleprojektet, er opdateret på baggrund af de fremkomne oplysninger og supplerende undersøgelser. Der er blandt andet foretaget opdateringer på baggrund af en supplerende flagermusundersøgelse og undersøgelse af rovfugle – herunder rød glente i området omkring Broholm. En forhåndsaftale om at nedtage en eksisterende vindmølle ved Oure har desuden vist sig ikke at kunne afsluttes med en bindende privatretslig aftale. Der er derfor redegjort nærmere for de støjmæssige og landskabelige konsekvenser af, at denne vindmølle fortsat er etableret. Herudover er der foretaget en opdatering i forhold til ny lovgivning.

Miljørapporten er opdateret på baggrund af de fremkomne oplysninger og supplerende undersøgelser. Der er ikke foretaget ændringer i kortbilag. Der er foretaget præciseringer af planbestemmelserne i planforslagene, men ingen planbestemmelser er ændret på baggrund af de fremkomne oplysninger og supplerende undersøgelser, der er i Miljøkonsekvensrapporten.

Lokalplan 658 og kommuneplantillæg nr. 2021.01 er endeligt opdateret i forhold til Kommuneplan 2021-2033 som blev vedtaget i august 2021.

Lokalplanens område

Lokalplan 658 omfatter et område på ca. 2 ha indenfor matr. nr. 1a Albjerg By, Oure og matr. nr. 1d Broholm Hgd. Gudme. Lokalplanområdet afgrænses, som vist på kort bilag 1. Området ligger i landzone og anvendes i dag til landbrug.

 Figur 2 - Oversigtskort med matrikler.

Lokalplanområdet er placeret i den nordlige del af landskabsområdet Oure Moræneflade, som er et område som afgrænses mod nord af Tange Å tunneldal og mod syd af Vejstrup Ådal. Landskabet omkring lokalplanområdet fremstår jævnt, med en svag stigning mod den sydligste vindmølle. Tange Å løber ca. 150 meter vest for lokalplanområdet, fra Broholm forbi Hesselagergård og ud til kysten. Indenfor lokalplanområdet ligger et beskyttet dige, tæt på placeringen af den midterste vindmølle. Det beskyttede dige kan ses på kortbilag 2.

Figur 3 - Oversigtskort over det omkringliggende område. Kortet viser kun et mindre udsnit af Oure Moræneflade.

Igennem lokalplanområdet løber Øhavstien. Stien er en vandrerute på 220 km, der omkranser Det Sydfynske Øhav. På strækningen fra Tange Å Mølle til Broholm krydser stien den mark nord for Stenmurevej, hvor de to nordligste vindmøller placeres. Stien følger det beskyttede dige umiddelbart nord for den midterste vindmølle, der hvor adgangsvejen til vindmøllen er placeret. Adgangsvejen vil således komme til at indgå som en del af stien, og de vandrende vil på denne strækning komme til at opleve vindmøllen på helt tæt hold.

Omkringliggende bebyggelse

I de nære omgivelser til lokalplanområdet er der mindre spredt bebyggelse i landzone, primært bestående af gårde. Alle boligbebyggelser ligger mere end 600 meter fra de nye vindmøller.

Der er kun få naboejendomme på de strækninger langs Landevejen og Stenmurevej, som ligger tættest på de planlagte vindmøller.

Omkring Broholmsvej, den nordlige del af Landevejen, langs Tangå Møllevej, langs Stenmurevej mod øst og Boelsmosevej er der enkelte gårde og huse. Mod syd er der ligeledes flere naboejendomme langs Fuglehavevej.

Figur 4 - Naboer omkring lokalplanområdets tre 149,9 meter høje vindmøller set i forhold til afstandskrav på 600 meter og afstand på 900 meter. Naboer betegnes med numre som henviser til nummerering anvendt i Miljøkonsekvensrapporten.

De nærmeste lokalbyer er Gudme, placeret ca. 2 km fra lokalplanområdet, Hessellager, placeret ca. 2,3 km fra lokalplanområdet, Lundeborg, placeret ca. 2,3 km fra lokalplanområdet, samt Oure placeret ca. 1,5 km fra lokalplanområdet. Se Figur 5.

 Figur 5 - Oversigtskort over omkringliggende lokalbyer.

Rekreative og kulturhistoriske interesser i området

Sydvest for lokalplanområdet ligger Broholm Gods. Godset er kendt tilbage fra år 1642 og er i dag fredet. Godset anvendes til hotel og restaurantdrift, hestecenter m.v.

Herudover er byen Lundeborg udpeget, som et værdifuldt kulturmiljø på grund af dens helt særlige historie og store tilknytning til Broholm Gods. Kulturmiljøet er et unikt eksempel på, at herregårdene ofte har haft stor indflydelse på en hel egns bebyggelseshistorie og udvikling. Det unikke i tilfældet Lundeborg er for det første, at godsejer N. F. B. Sehested på Broholm ikke nøjedes med at bygge en havn og et kornpakhus, han tegnede planen for en hel by og lod den bygge i løbet af 1860´erne og 1870´erne.

Eksisterende vindmøller

I området er der flere eksisterende vindmøller, se figur 6. Den nærmeste vindmølle står ved den sydlige del af Oure ca. 2,7 km fra de planlagte vindmøller. Vindmøllen har en totalhøjde på 42 meter og er opstillet i 1989. Vindmøllen må på denne baggrund formodes at være udtjent og forventes nedtaget inden for en kortere årrække. Vest for Oure står der to vindmøller med en totalhøjde på 75 meter i en afstand af ca. 3,7 km fra de planlagte vindmøller. Nordvest for lokalplanområdet i en afstand af ca. 4,0 km står der en række med tre vindmøller med en totalhøjde på 75 meter i landskabet nord for Gudme og Gudbjerg.

I en større afstand af ca. 4,7 km vest for lokalplanområdet står to vindmøller med en totalhøjde på 75 meter i landskabet syd for Gudbjerg. Ca. 4,8 km sydvest for lokalplanområdet står der en række med tre vindmøller med en totalhøjde på 75 meter.

Figur 6 - Eksisterende og nye vindmøller i området.