Kysterne og landskabet på Svendborg-egnen er noget helt særligt. Øhavet byder på et smukt kystlandskab og meget attraktive farvande med mange småøer. Inde i landet ligger et større sammenhængende bakkelandskab, som er dækket af store skovområder, og ådale skaber grønne bånd gennem landskabet, og munder ud i havet. Indimellem ligger landbrugsfladerne, hvor dyrkning af afgrøder finder sted. De unikke landskaber, som er et resultat af istidens dynamikker, ligger til grund for Geopark Det Sydfynske Øhav, hvor Svendborg Kommune udgør en del af geoparken. Grundet øhavets særlige landskabelige værdier er geoparken udnævnt som UNESCO Global Geopark i 2024.
I kommunalbestyrelsens udviklingsstrategi Fra mere til bedre er det ønsket, at naturen og landskabet skal danne ramme om det gode liv. Det skal dog ske med respekt for de mange hensyn, der er til beskyttelse og benyttelse af kysten og det åbne land. Interesserne er mange og pladsen trang, hvorfor kommuneplanen tilstræber multifunktionelle arealløsninger, hvor det muligt. Men vi skaber også plads til særinteresser, som bedst varetages gennem monofunktionalitet. På nationalt plan er det aftalt at 15 % af den dyrkede landbrugsjord skal udtages af drift for at skabe mere plads til naturområder og skove samt for at skabe et renere vandmiljø. Det har stor betydning for arealanvendelsen i det åbne land og langs kysterne. Det afspejler sig i indeværende kommuneplan og ikke mindst i Grønt Danmarkskort, som skal sikre, at der bliver plads til mere sammenhængende natur til gavn for biodiversiteten og vores vandmiljø.
Bakkelandet, ådalene og kystlandskabet er væsentlige større sammenhængende elementer i kommunens grønne og blå strukturer, og udgør tilsammen det overordnede princip for anvendelsen af det åbne land.