Prognoser viser at klimaet i Danmark bliver varmere og det kommer særligt til at kunne mærkes i byerne. Derfor skal der allerede nu planlægges for løsninger, som reducerer overophedningen af vores urbane bymiljøer. Her kan valg af byggematerialer og indretningen af gade- og byrum spille en væsentlig rolle for at opnå et behageligt udeklima i byerne i varme perioder.
Klimatilpasning i forhold til stigende temperaturer er et nyt emne i kommuneplanlægningen og vil blive udbygget over tid efterhånden, som der opnås mere viden på området.
Det er kommunalbestyrelsens mål, at:
- modvirke overophedning i byerne
8.4.1 Varme
- Ved planlægning og anlæg i byerne skal der tilvejebringes løsninger som reducerer risikoen for overophedning af byrum og bygningsmasse. Dette skal ske i form af fx skyggegivende beplantninger og anden bynatur samt ved , valg af byggematerialer der ikke absorbere varme.
De senere års hedebølger viser et stigende behov for at sikre vores bymiljøer mod overophedning, så de fortsat er behagelige at færdes, bo og opholde sig i.
Særligt i den tætte by er der behov for at indtænke løsninger, når byen omdannes eller der bygges og anlægges nyt.
Bynatur anses for at være et vigtigt værktøj til at reducere risikoen for overophedning af byerne. Skyggegivende træer skærmer byrum og huse mod solens stråler og skaber generelt et mere behageligt mikroklima i byerne. Tilsvarende bidrager andre typer af beplantninger og integrering af vand i byrummene til at mindske overophedning af byerne.
Der henvises til afsnittet Bynatur, hvor der indgår retningslinjer for fremme af flere træer, plantninger mv.
Varmekortlægning
Det er muligt at kortlægge, hvordan varmen fordeler sig i byrum, og dermed skabe et bedre overblik over hvor der bør gør en særlig indsats.
Denne kortlægning har Svendborg Kommune dog ikke gennemført i forbindelse med kommuneplanen, men anser det for et godt planlægningsværktøj fx i forbindelse med lokalplanlægning for byomdannelsesprojekter.