Afsnittet indeholder de planmæssige retningslinjer for erhvervslokalisering for virksomheder med særlige beliggenhedskrav samt risikovirksomheder. Disse virksomheder kan ofte ikke placeres integreret i byens erhvervsområder, men har behov for særlige områder.
Virksomheder med særlige beliggenhedskrav er særligt forurenende og/eller støjende produktionserhverv og forsyningsvirksomheder herunder også rensningsanlæg (vandforurening), affaldsanlæg (luft, støj, jord, vand), lufthavne (støj) og motor- og skydebaner (støj). De konkrete udpegninger og retningslinjer for rensningsanlæg, affaldsanlæg, lufthavne samt motor- og skydebaner findes i hver deres særskilte afsnit.
Det er Kommunalbestyrelsens mål, at:
- sikre en bæredygtig lokalisering af forurenende erhverv ud fra en helhedsvurdering, til gavn for erhvervslivet og i respekt for mennesker, naturen og miljøet, herunder
- at sikre, at forurenende erhverv lokaliseres således, at de ikke påfører mennesker, naturen og miljøet væsentlige miljøbelastninger.
- at sikre, at foreningsfølsomme formål lokaliseres således, at de ikke udsættes for væsentlige miljøbelastninger fra forurenende erhverv.
2.3.1 Virksomheder med særlige beliggenhedskrav
- Udpegning af arealer til virksomheder mv., hvortil der af hensyn til forebyggelse af forurening må stilles særlige beliggenhedskrav, skal ske på baggrund af en konkret vurdering af omgivelsernes miljøfølsomhed.
- Omkring eksisterende og planlagte områder for virksomheder med særlige beliggenhedskrav, skal der udlægges konsekvensområder på i udgangspunktet 500 m. En anden afgrænsning af et konsekvensområde skal bero på en konkret miljømæssig vurdering.
- Inden for konsekvensområderne for virksomheder med særlige beliggenhedskrav, må der ikke etableres forureningsfølsom arealanvendelse, medmindre det gennem nærmere undersøgelser er dokumenteret, at dette miljømæssigt ikke er væsentligt, og herunder, at Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser kan overholdes.
- Placering af virksomheder inden for OSD-områder og indvindingsoplande uden for OSD-områder, der medfører en væsentlig fare for forurening af grundvandet, kan kun finde sted såfremt der er en særlig planlægningsmæssig begrundelse for en sådan placeringen, herunder at en placering uden for de nævnte områder er undersøgt og ikke fundet mulig.
2.3.2 Risikovirksomheder
- Risikovirksomheder må ikke etableres eller udvides væsentligt, hvis afstanden til eksisterende risikofølsom arealanvendelse er mindre end 500 m, med mindre det er vurderet, at risikoforholdene kan betragtes som ikke væsentlig.
- Omkring risikovirksomhederne skal der udlægges konsekvensområder på i udgangspunktet 500 m. En anden afgrænsning af et konsekvensområde skal bero på en konkret risikovurdering.
- Der må ikke indenfor risikokonsekvensområderne etableres risikofølsom arealanvendelse, medmindre det er vurderet, at risikoforholdene kan betragtes som ikke væsentlig.
2.3.3 Virksomheder med særligt forurenende spildevand og nedsivningsrisiko
- Der kan udlægges erhvervsområder til virksomheder med særligt forurenende spildevand, hvor det er muligt at føre spildevandet til Egsmade Renseanlæg i Svendborg.
- Erhvervsområder til virksomheder med særligt forurenende spildevand, skal optages i Spildevandsplanen.
Virksomheder med særlige beliggenhedskrav
Planlægningen skal sikre, at der ved udlæg af arealer til byformål og placering af virksomheder eller enkeltanlæg sikres en sådan afstand til forurenende virksomheder og til risikovirksomheder, at der ikke opstår støj-, lugt- og andre forureningsgener, og sådan at der sikres tilfredsstillende sikkerhedsmæssige forhold.
Herved kan der forebygges miljøkonflikter mellem forurenende virksomheder og forureningsfølsom arealanvendelse som eksempelvis boliger og institutioner, samt undgå unødig risiko for skade på personer, ejendom eller miljøet i forbindelse med eventuelle uheld på risikovirksomheder.
Forurenende virksomheder kan give anledning til omfattende belastning af omgivelserne og bør placeres på arealer forbeholdt virksomheder med særlige beliggenhedskrav eller i midten af erhvervsområder.
Gennem en zonering af erhvervsområderne i miljøklasser er det ambitionen at adskille forurenende og mindre forurenende aktiviteter for derved at bidrage til at fremtidssikre områderne og imødegå nabokonflikter.
Herved kan der forebygges miljøkonflikter mellem forurenende virksomheder og forureningsfølsom arealanvendelse som eksempelvis boliger og institutioner, samt undgå unødig risiko for skade på personer, ejendom eller miljøet i forbindelse med eventuelle uheld på risikovirksomheder.
Risikovirksomheder
Risikovirksomheder er virksomheder, hvor der forekommer farlige stoffer i sådanne mængder, at de kan udgøre en risiko for omgivelserne. Derfor skal der træffes særlige forholdsregler til forebyggelse af større uheld. Biogasanlægget på Tåsinge er pt. udpeget som den eneste risikovirksomheder i Svendborg Kommune.
Planmyndigheden skal arbejde sammen med miljømyndigheden, beredskabsmyndigheden, Arbejdstilsynet og Politiet ved ny planlægning for risikovirksomheder. Opstår der ønske om etablering af en risikovirksomhed, er det et krav, at der udlægges areal hertil i kommuneplanen.
Biogasanlægget på Kragekærvej 12a er - grundet en ny beregningsmetode til opgørelse af gaslagre - nu omfattet af risikobekendtgørelsen, og der er indledt et arbejde med udarbejdelse af sikkerhedsdokument. Indtil der foreligger et sikkerhedsdokument med en konkret konsekvensafstand, anvendes en planlægningszone på 500 meter, hvor nye boliger eller anden miljøfølsom anvendelse som udgangspunkt ikke må planlægges. Planlægningszonen vil blive erstattet af den konkrete konsekvensafstand, som fastlægges ved udarbejdelsen af sikkerhedsdokumentet. Forventningen er, baseret på et sammenligneligt biogasanlæg, at konsekvensafstanden vil være ca. 50-100 meter for biogasanlægget på Kragekærvej 12a.
Tekniske anlæg kan også være omfattet af miljøklasse 7, se mere under afsnittet tekniske anlæg. Se mere under rensningsanlæg, affaldsanlæg, lufthavne samt motor- og skydebaner.
Område med særlig drikkevandsinteresse (OSD) og indvindingsoplande
Kommunen skal friholde OSD og indvindingsoplande for virksomhedstyper og anlæg, der sædvanligvis har oplag af, anvender eller frembringer forurenende stoffer eller stofgrupper, der er mobile i forhold til grundvandet, hvor virksomhedstypen medfører en væsentlig fare for forurening af grundvandet.
Såfremt det ønskes at placere virksomheder eller aktiviteter, der medfører en væsentlig fare for forurening af grundvandet, inden for OSD eller indvindingsoplande, skal der i en grundvandsredegørelse godtgøres for, at der er en særlig planlægningsmæssig begrundelse for placeringen, herunder at lokalisering uden for de nævnte områder er undersøgt og ikke fundet mulig, samt at faren for forurening af grundvandet kan forebygges eksempelvis ved tekniske tiltag som reguleres i en lokalplan. Krav til de tekniske tiltag, skal ligeledes fremgå af kommuneplanrammen for lokalplanlægning.