Svendborg bymidte skal være det primære indkøbssted i Svendborg kommune. Bymidten skal tilbyde et godt dagligvareudbud og et bredt udbud af udvalgsvarer som dækker kundernes behov. Det er i bymidten at borgerne skal opleve den største koncentration af især udvalgsvarebutikker. Herudover skal bymidten tilbyde et stort udbud af andre kundeorienterede servicefunktioner til borgere og gæster i kommunen.
Svendborg bymidte er det største udbudspunkt i kommunen og det næststørste udbudspunkt på Fyn. Svendborg bymidte er et veletableret indkøbssted med et bredt sortiment af både butikker og kundeorienterede servicefunktioner.
Det er kommunalbestyrelsens mål, at:
- Svendborg bymidte skal være et attraktivt sted at handle for kommunens borgere og turister
- udvikle bymidten ved at kombinere butiksliv med oplevelser, servicefunktioner, kontorerhverv, uddannelse, kultur mv.
- styrke tilgængeligheden til detailhandelsbutikker for alle trafikanter, herunder især den gående, cyklende og kollektive trafik
- udvikle detailhandlen på et bæredygtigt grundlag og med respekt for bymidtens kulturarv og de bygningsmæssige kvaliteter
- koncentrere detailhandelen og kundeorienterede servicefunktioner i den centrale del af bymidten
- aktivering af butiksfacaderne i gadeplan
- styrke dagligvareudbuddet i bymidten
- fastholde et bredt udbud af udvalgsvarebutikker i bymidten med fokus på fortsat at tiltrække nye typer af butikker.
3.1.1 Bymidte
- Butikker, der forhandler dagligvarer og udvalgsvarer, placeres indenfor den gældende bymidteafgrænsning.
- Indenfor Svendborg bymidteafgrænsning må det samlede bruttoetageareal til butiksformål ikke overstige 75.000 m2.
- Arealet i de enkelte dagligvare- og udvalgsvarebutikker må ikke overstige henholdsvis 3.500 m² for dagligvarebutikker og 2.000 m² for udvalgsvarebutikker.
- Der tillades butikker i det omfang, at det er muligt under hensyn til det bevaringsværdige bymiljø.
- detailhandel skal være placeret i stueplan i gågaderne
Svendborg bymidte er en hyggelig gammel købstad der breder sig over et stort område og har et samlet areal på 442.000 m2.
Der er et bredt udbud af udvalgsvarer i Svendborg. Her er både unikke butikker uden kædesamarbejde med både lokalt funderede varer, specialvarer og kendte mærker samt et bredt udbud af kendte kædebutikker. Svendborg bymidte er det største udbudspunkt i kommunen.
Her ligger 69 % af alle butikker i kommunen, og 35 % af omsætningen er
generet i butikkerne i bymidten.
Dagligvarebutikkerne er ligeledes vigtige for bymidten, da de giver et dagligt kundeflow og en positiv effekt for de øvrige butikker og bylivet i en bymidte. Kunder kombinerer ofte deres dagligvareindkøb med køb af udvalgsvarer og andre formål i byen. Det er en
generel udfordring for bymidten, at hovedparten af dagligvarebutikkerne er lokaliseret i den østlige del af bymidten uden fysisk eller synlig kontakt med gågademiljøet i den centrale del af bymidten. I den centrale del af Svendborg bymidte findes reelt kun én større dagligvarebutik i Gerritsgade. Der er ved udgangen af 2024 vedtaget en lokalplan for en ny dagligvarebutik i Svendborg Bycenter som vurderes at bidrage til at styrke bymidten.
Endnu en dagligvarebutik placeret imellem bymidten og havnen vurderes ligeledes at kunne bidrage positiv til bymidten.
Bymidten rummer udover butikker med et bredt udbud af kundeorienteret servicefunktioner, koncertsteder, spisesteder, kulturelle tilbud m.fl. Det er vigtigt at styrke samspillet mellem butikker, organisationer, investorer og kommune for at stå rustet til fremtidens konkurrence i bymidten.
Den centrale del af bymidten
Den administrative bymidteafgrænsning, hvor der kan placeres detailhandel, er relativ stor. Der er knap 1,5 km fra den vestligste del af bymidten på Lundevej, Valdemarsgade og Vestergade til den østligste del på Nyborgvej og Ørkildsgade.
Den opfattelsesmæssige, funktionelle afgrænsning af Svendborg bymidte er derimod
ikke den samme som den administrative grænse.
På trods af en relativ stor bymidte, er detailhandlen koncentreret i den mest centrale del af bymidten såsom i gågaderne: Gerritsgade, Kattesundet og omkring Centrumpladsen og Torvet samt gågaden Møllergade indtil Bagergade. Med udgang til Centrumpladsen ligger desuden shoppingcentret Svendborg Bycenter der tilbyder et overdækket shoppingmiljø. Svendborg Bycenter er i gang med at planlægge en omfattende makeover og opdatering både af indretningen af centret,
butiksmikset, facader, parkering og indgangspartierne. Herudover er planer
om at etablerer boliger oven på centret. Intensionen er blandt andet at skabe et
spændende shoppingmiljø, som både styrker sammenhængene til resten af bymidten
og som styrker både butiksudbuddet og udbuddet af servicefunktioner.
I alt er godt 75 % af de 108 udvalgsvarebutikker i bymidten koncentreret i den centrale bymidte, og godt halvdelen af butikkerne ligger i de to mest centrale gågader Gerritsgade og Møllergade.
Den administrative afgrænsning af bymidten fastholdes for at sikre mulighed for at både de eksisterende butikker kan udvide og til etablering af nye butikker. Vores fokus er dog at styrke og koncentrere detailhandlen og bylivet i de mest centrale gader. Det bør være mest attraktivt at flytte butikken til de mest centrale beliggenheder, når et butikslokale bliver ledigt.
Konkurrencesituationen skærpes
Det forventes, at der også i de kommende år bliver kamp om kunderne, og at konkurrencesituationen fortsat bliver intensiveret. E-handel er stadig voksende og rundt på Fyn udlægges der nye butiksområder.
Inden for dagligvareområdet har etableringen af flere discountbutikker i lokalområderne skærpet konkurrencesituationen.
Med udlægningen af et nyt aflastningscenter udelukkende til udvalgsvarebutikker over 1.000m2, vil der komme en mindre konkurrence til bymidtens udvalgsvarebutikker. I det nye aflastningscenter gives der ikke mulighed for at udlægge dagligvarebutikker, for ikke at konkurrer med bymidten. Aflastningscenteret vil bidrage til at opretholde en høj handelsbalance for Svendborg Kommune og det vil aflede en positiv kundestrømme til bymidten.
Ligeledes skærpes konkurrencen fra især fra Odense SØ, som er et meget væsentligt udbudspunkt, der tiltrækker kunder fra hele Fyn. Kombinationen af Rosengårdcentret, Bilka og storbutiksområdet med bl.a. Ikea og Elgiganten indeholder et bredt udbud af kendte udvalgsvarebutikker samlet et sted.
Placeringen af et nyt aflastningscenter i Svendborg vil være med til at tiltrække en del af de kunder på Sydfyn som ellers ville benytte sig af Odense SØ.
Fremtidens Svendborg bymidte
Shopping har på mange måder et socialt element, som er med til at skabe et behov for fysiske butikker. Den stigende e-handel vil dog ændre den måde, forbrugerne handler og tænker på. Den sociale side af shopping vil fortsat eksistere, men forbrugerne vil i højere grad stille krav til oplevelser i forbindelse med købet.
Fremtidens detailhandelsomsætning vil også i Svendborg blive presset af en øget e-handel, hvilket betyder, at butikkerne og byen skal yde noget ekstra for at sikre at kunderne handler i de fysiske butikker. Butikkerne skal fremhæve deres fordele som for eksempel oplevelser, at kunden får varen med det samme og ikke mindst den personlige kontakt.
Svendborg bymidte skal ligeledes kunne tilbyde særlige oplevelser både i byrummet og i butikkerne. Bymidten er blevet bundet sammen med aktiviteterne på havnen gennem Havnetrappen og områdefornyelsesprojekter.
Projekterne er med til at udvide og styrke oplevelsen af bymidten og samtidig øge aktiviteterne der foregår indenfor bymidten.
Forbrugerne vil fortsat være villige til at køre langt for det rigtige udbud af varer og oplevelser. Et stort udbud af butikker kombineret med kundeorienterede servicefunktioner i et spændende bymiljø, gør at en bymidte fortsat har mulighed for at være et attraktivt indkøbssted.
Kortet viser bymidteafgrænsningen