Detailhandlen er en vigtig faktor for at skabe byliv i såvel små og store byer. Det gode byliv er væsentligt for Svendborg Kommunes attraktionsværdi i forhold til bosætningen, turismen, beskæftigelsen samt erhvervs- og kulturlivet.
Det er derfor vigtigt at opretholde en god planlægning af detailhandel, så butikkerne og byerne fortsat har et tilpas og godt udbud af varer.
Detailhandlens vækstbetingelser er i løbende forandring i kraft af e-handel, ændrede forbrugsmønstre, mere fokus på deleøkonomi, økonomiske konjunkturer og nye butikskoncepter. Derfor skal detailhandlen løbende holdes ajour, så den tilpasses forbrugsmønstrene og efterspørgslen.
Detailhandelsplanlægningen reguleres gennem planloven der fastlægger overordnede rammer for kommunernes planlægning. Planlovens formål for detailhandelsplanlægningen omfatter at:
- fremme et varieret butiksudbud i mindre og mellemstore byer samt i de enkelte bydele i de større byer.
- sikre, at arealer til butiksformål udlægges, hvor der er god tilgængelighed for alle trafikarter, og så transportafstandene i forbindelse med indkøb er begrænsede.
- skabe gode rammer for velfungerende markeder med en effektiv butiksstruktur.
Planloven indeholder bestemmelser, der lægger op til en klar detailhandelsstruktur - et hierarki bestående af bymidter, bydelscentre og lokalcentre. Derudover kan der planlægges for enkeltstående butikker, aflastningscentre og butikker der alene forhandler særlig pladskrævende varegrupper.
Arealudlæg til butiksformål, skal som hovedregel placeres i den centrale del af en by eller bydel. Målet hermed er at understøtte en levende og varieret bymidte, idet den centrale del af en by typisk er det traditionelle hovedcenter, hvor tilgængeligheden er god for alle typer at trafikanter.
Til styringen af detailhandelsstrukturen er der i planloven fastlagt retningslinjer der fastlægger den maksimale butiksstørrelse inden for et udlagt detailområde. Kommunalbestyrelsen kan fastsætte mere restriktive retningslinjerne for den maksimale butiksstørrelse i kommuneplanens rammer for lokalplanlægning for at styre hierarkiet.
Svendborg Kommune har i 2024 fået udarbejdet en detailhandelsanalyse. Udover et statusbillede af detailhandelen i Svendborg Kommune indeholder analysen vurderinger og anbefalinger til en videre udvikling af detailhandelen, som delvist er indarbejdet i kommuneplanen. Se analysen her: Detailhandelsanalyse
Definition af detailhandel
Detailhandel rummer lokaler eller bygninger, hvorfra der sælges varer.
En butik er en fast forretningsenhed, hvorfra der sælges varer til private, dvs. slutbrugeren.
Permanente showrooms eller udstillinger af varer, hvor private kan se og evt. prøve varer, som enten kan bestilles i forretningen, eller som efterfølgende kan bestilles via nettet, betragtes også som detailhandel. Der skal
dog være synlige og ugentlige åbningstider for at blive betragtet som en detailhandelsbutik.
Detailhandel fra hjemmet, via postordre og internet mv. uden egentlige fysiske udstillingslokaler regnes ikke som detailhandel.
Se yderligere uddybning her: Definition af detailhandel