Kulturliv

Svendborg Kommune er kendetegnet ved at have et varieret og rigt kulturliv med unikke kulturinstitutioner og mange kulturelle foreninger. Hertil kommer et stort kulturelt vækstpotentiale og mange aktive græsrødder – altsammen vigtige dele af Svendborgs identitet.

Det er kommunalbestyrelsens mål, at

  • fremme fællesskaber
  • sikre gode rammer til udfoldelse af kunst og kultur – inde som ude
  • sikre modet og pladsen til kunstneriske og kulturelle eksperimenter
  • have fokus på den kulturelle fødekæde og talenter
  • sikre fokus på mulighederne ved at bruge kunst og kultur i udvikling af kommunen.
  • kulturarven skal bevares og formidles i tæt samspil med nutidens udfordringer
  • dialog, Involvering og samskabelse skal være nøgleord i kulturprojekter og i udvikling af kulturområdet.

1.5.1 Kulturliv

Der skal afsættes 0,5 promille af byggesummen ved kommunalt nybyggeri og større renoveringsprojekter til kunst.

Kulturlivet i Svendborg Kommune dækker en bred vifte af aktører, der sammen og hver for sig danner Svendborgs kulturelle identitet. Kulturlivet blomstrer overalt i kommunen, i lokalområder og på byens torve og pladser. De mange events og festivaler er med til at understøtte Svendborgs ry som en dynamisk og levende kulturby præget af innovation, nerve og fuld skrue.

Biblioteket er kommunens største kulturinstitution med et hovedbibliotek i Svendborg samt seks lokalbiblioteker. Bibliotekerne er der hvor borgerne møder viden og kultur formidlet gennem personalet, udstillinger og arrangementer, der gør borgerne mere engageret, beriget og bedre rustet til hverdagen og derved styrket i følelsen af at høre til.

Kommunen har mange kulturinstitutioner. De største er Svendborg Museum, Naturama, BaggaardTeatret, Danmarks Forsorgsmuseum, Kulturhus Borgerforeningen og Kunstbygningen SAK.

KulturRegion Fyn

Svendborg kommune er en del af Kulturregion Fyn, hvor ni fynske kommuner, har indgået et samarbejde og har en fælles kulturaftale med Kulturministeriet ud fra en overordnet vision om at styrke samarbejdet mellem de fynske kommuner og mellem kommunerne og staten.

Der er fokus på følgende indsatsområder:

  • Visuel kultur
  • Kultur i natur
  • Kultur og Sundhed

 

Kulturløfte version 3.0

I august 2023 vedtog Kultur- og Fritidsudvalget en Kulturhandleplan (Kulturløftet version 3.0), med formålet at sætte retning for politiske prioriteringer. I dialog med kulturinstitutioner og kulturaktører blev der udarbejdet tre kulturspor, der skal være med til at udfolde strategien i konkrete handlinger: Svendborg er Danmarks særlige kulturhus, Teaterhus Svendborg, Kulturens Svendborgprojekt - kultur i skoler og daginstitutioner.

I planperioden er der fokus på at implementere kulturhandleplanerne i forhold til de tre spor. Arbejdet sker i en bred samskabelse med kulturinstitutioner og aktører. 

 

Særlige fysiske initiativer i planperioden

Frederiksø

I forbindelse med udvikling af Svendborg Havn, arbejder kommunen med udvikling af Frederiksø bl.a. i form af prøvehandlinger og partnerskabsaftaler i de gamle værftsbygninger. Mange af partnerne arbejder med kunst og kultur og bidrager i høj grad til fællesskab om involvering i og udvikling af kulturlivet i Svendborg.

 

Stålhallen Teater

Svendborg Egnsteater; Baggårdsteateret skal flytte til Frederiksø i en ny teaterbygning og skifter i den forbindelse navn til Stålhallen Teater.

Det nye teater etableres i en omdannet industrihal, der tidligere blev brugt til skibsbygning. Bygningen vil bevare meget af den originale stålkonstruktion, hvilket giver det nye teater en unik industriel atmosfære. 

Stålhallen Teater er tænkt som en nytænkende form for teaterbygning, hvor teatret
demokratiserer sine processer og i langt højere grad åbner sig op og er mere levende end teater er i klassiske teaterbygninger. Huset vil rumme teater, uddannelse, kunstnerisk experimentarium og oplevelsesfoyer samt café og uderum. Det vil være et teaterhus, der kan favne det brede teaterliv - også vækstlaget. Et sted som også de unge søger mod med deres scenekunst, et sted for såvel det professionelle som det utæmmede, og hvor der kan leges med scenekunsten.

Projektet er støttet af A.P. Møller Fonden med en bevilling på 84,5 millioner kroner, og Svendborg Kommune har stillet grunden til rådighed.

Teateret forventes at styrke både Svendborgs kulturliv og havneområdet som et rekreativt område.

 

Det nye Ribers Gård

Det nye Ribers Gård er under udvikling med en vision om at blive et kraftcenter for musik. Planen er at skabe et sted, der samler musikelskere på tværs af erfaring og baggrund, hvor både professionelle og begyndere kan mødes for at opleve, spille, skabe og lære musik. Projektet ledes af foreningen Rytmisk Råstof, som har arbejdet med musik i Ribers Gård i mange år, og det involverer blandt andet spillestedet Harders. Visionen er at skabe et unikt musiksted i Danmark, som favner alle aldersgrupper og musikalske niveauer.

 

Center for Tredimensionel Kunst

Center for Tredimensionel Kunst er et planlagt kunstcenter i Svendborg, som skal fokusere på tredimensionel kunst, især skulpturer. Projektet har fået en støtteerklæring fra Svendborg Kommune, og aktørerne bag centret arbejder på at sikre en bygning på Svendborg Havn til udstilling, støberi, formidling og administration. Planen er at skabe et rum, hvor både lokale og internationale kunstnere kan udfolde sig. Som en central del​ af centeret skal der være en permanent udstilling af værker fra den danske kunstner Anne Marie Carl-Nielsen.

 

Kultur og Natur

Svendborg Kommune vil gerne sætte fokus på kultur og natur, da vi mener at det er et rigtig godt mix. Vi ønsker at skabe mødesteder i naturen og inspirere til nye måder at være kulturaktive på i naturen.

 

Kunst i byrummet

Svendborg Kommune ønsker at der bliver skabt mere kunst i det offentlige rum - blandt andet med inspiration fra den tidligere gennemførte kunststrategi for Svendborg Kommune.