Byudviklingen skal være med til at understøtte Svendborg Kommune som attraktiv bosætnings- og erhvervskommune. Arbejdet med byudvikling er funderet på en grundlæggende tanke om, at en hel og sammenhængende kommune skal udvikles gennem stærke forbindelser mellem land og by. I planlægningen skal der derfor arbejdes med udviklingsmuligheder på tværs af byerne, hvor blandt andet kommunens bymønster bidrager til at sikre en balanceret byudvikling og hvor det reelle udviklingspotentiale basseres på data og analyser.
Byudvikling skal planlægges, så byernes udviklingspotentialer, eksisterende kvaliteter og den offentlige service understøttes.
Byudvikling foregår både ved byomdannelse og fortætning af eksisterende byområder og ved udlæg af nye områder i byernes udkanter. Det er kommunalbestyrelsens ønske, at Svendborg by skal forstærke sin rolle som hovedby for hele Sydfyn. I Kommuneplan 2025 – 2037, fastholdes derfor Svendborg Bymidte , Svendborg Havn og Tankefuld som de primære byudviklingsområder. Der skal i Svendborg Kommune arbejdes for at øge tætheden af eksisterende byområder og inddrage tidligere erhvervsområder, som ikke længere er aktuelle. De ældre byområder er ofte oplagte omdannelsesområder på grund af attraktiv og central placering, og omdannelsen af disse områder kan medvirke til at reducere udlæg af nye byarealer. Det gælder både i Svendborg bymidte, Svendborg Havn og i de centrale dele af lokalbyerne.
Der skal arbejdes med og sikres løbende udbygning og vedligeholdelse af byernes kvaliteter, samtidig med at byernes udvidelser sker i overensstemmelse med interesserne for beskyttelse af grundvand, kystzone og naturen.
Svendborg Kommune har en lang række levende og unikke lokalområder, hvor der ønskes en udvikling med fokus på stedernes karakter, kvaliteter og potentialer.
Øvrige arealinteresser
Byudvikling kan ske ved inddragelse af landbrugsjord til byformål. Der er derfor et pres på arealerne i det åbne land omkring byerne, hvor der ofte er andre interesser til arealanvendelsen. Det drejer sig generelt om kystnærhedszonen og områder med særlige naturbeskyttelses- og bevaringsinteresser, samt landskabelige og kulturhistoriske værdier. Inddragelse af nye arealer kan derfor give konflikter mellem et ønske om byudvikling og de øvrige arealinteresser.
Kommunalbestyrelsen ønsker at begrænse nye udlæg til byformål i landzonen. Særligt ønsker kommunalbestyrelsen at beskytte de grønne områder og grønne kiler, i og ved byerne, der er områder som traditionelt er under pres.
Læs mere om natur - og landskabsinteresser i Natur og Landskabsinteresser.
Læs mere om jordbrugsinteresser i Landbrug.
Læs mere om de grønne områder i og ved byerne i Bynatur.