I Svendborg har havnen med dens godstrafik, færger og skibsbyggeri i århundreder været med til at skabe byens vækst. Havnen er derfor en væsentlig del af Svendborgs DNA. Havn og by hænger uløseligt sammen og havnens historiske betydning afspejler sig i dag i en enestående maritim kulturarv.
Forandringer i trafik- og erhvervsstrukturen har imidlertid også i Svendborg ændret betingelserne for den traditionelle erhvervshavn. Således har nye erhverv, maritime såvel som ikke-maritime, kultur og turisme fundet plads på havnen i takt med at godstrafikken og de traditionelle havnerelaterede produktionserhverv er forsvundet eller transformeret.
På den baggrund vedtog Byrådet i 2014 en udviklingsplan for Svendborg Havn med en retning for havnens udvikling, som forholder sig til de ændrede rammevilkår. I den videre udvikling planlægges havnen som en åben, bæredygtig bydel med vægt på den maritime kulturarv.
Siden 2014 er store dele af Udviklingsplanen realiseret og nye udfordringer og udviklingsmuligheder har vist sig. Derfor har Kommunalbestyrelsen i efteråret 2024 vedtaget forslag til en revideret udviklingsplan for Svendborg Havn, som havnen fremadrettet skal udvikles på baggrund af.
Det er kommunalbestyrelsens mål, at:
- Omdanne havnen i respekt for det omgivende istidslandskab og byens profil
- Udvikle en mere sammensat havn med plads til maritime uddannelser og erhverv samt respekt for erhvervshavnen - et maritimt kraftcenter
- Bevare havnens oprindelige bygninger, hvor det er muligt, og sikre at nybyggeri på ledige bane- og havnearealer sker under hensyn til kontekst og bæredygtighed
- Respektere og udnytte havnens vifte af kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger
- Sikre større og mere sammenhængende grønne forløb og mere bynatur i havnens byrum
- Skabe offentlig tilgængelighed, indrette byrum til ophold og rekreative aktiviteter og styrke sammenhængen mellem by og havn
- Fastholde og udvikle havnen som færgehavn og trafikalt knudepunkt for den kollektive trafik med god tilgængelighed for cyklister og fodgængere
- Understøtte havnen som ramme for unikke kulturoplevelser, der bidrager til at skabe liv
- Gennemføre klimatilpasning af havnen og bagvedliggende byområder i samspil med udvikling af gode byrum
- Sikre plads og muligheder for maritime aktiviteter både på land og vand
1.3.2 Byudviklingsområde Svendborg Havn
- Udviklingen af Svendborg Havn skal bygge på de bærende strategier for byudvikling som beskrevet i Udviklingsplanen Fremtidens Havn 2025.
- Udviklingen af Svendborg Havn skal ske sådan, at der sikres offentlig adgang langs kystlinjen.
Havnen i Svendborg er noget ganske særligt. Landskabeligt i forhold til Sundet og bakkerne rundt omkring sig, bymæssigt med sin nærhed til den middelalderlige bymidte, kulturelt med sine mange aktiviteter, turistmæssigt med sit attraktive miljø, erhvervsmæssigt med levende, maritime erhverv. Man kan blive ved.
Samtidig, og måske som grundlag for flere af de øvrige kvaliteter, er Svendborg begunstiget af, lige midt i hjertet af byen, at have Danmarks nok bedst bevarede industrihavn. Den særlige kulturarv er grundlaget for mange af aktiviteterne, turismen og erhvervslivet.
Ligesom mange andre danske købstadshavne har Svendborg Havn gennem en årrække været i en transformationsproces. I Svendborg fra at være en overvejende erhvervshavn med maritimt tilknyttet industri og gods over kaj til et byområde hvor både traditionelle og moderne maritime erhverv trives side om side med turisme, kultur, kreative erhverv, rekreative aktiviteter og nu også boliger og videregående uddannelser.
Udviklingsplan for Fremtidens Havn 2025 beskriver de bærende strategier for byudvikling, havnens udfordringer, kvaliteter og udviklingsmuligheder.