Sammenfattende redegørelse

Forslag til Svendborg Kommuneplan 2025-2037 er miljøvurderet og der er udarbejdet en miljørapport.

Forslag til Svendborg Kommuneplan 2025-2037 og den tilhørende miljørapport var i offentlig høring i perioden fra den 3. februar til og med den 1. april 2025.

Når kommuneplanforslaget er miljøvurderet, skal der jf. miljøvurderingsloven udarbejdes en sammenfattende §13-redegørelse ved den endelig vedtagelse af kommuneplanen.

Den sammenfattende redegørelse skal redegøre for:

  1. hvordan miljøhensyn er integreret i planen (Integrering af miljøhensynet),
  2. hvordan miljørapporten og de udtalelser, der er indkommet i offentlighedsfasen, er taget i betragtning (Behandling af høringssvar og ændringer),
  3. hvorfor den vedtagne plan er valgt på baggrund af de rimelige alternativer, der har været behandlet (Alternativer), og
  4. hvordan myndigheden vil overvåge de væsentlige indvirkninger på miljøet af planen (Overvågning)

 

Miljørapport

Miljøvurderingen af kommuneplanforslaget er foretaget på et overordnet niveau og primært på grundlag af en kvalitativ vurdering af de ændringer planen indebærer i forhold til det hidtil gældende plangrundlag i Svendborg Kommuneplan 2021-2033.

De emner, der er behandlet i miljøvurderingen er:

  • Natur; flora og fauna
  • Vand; grundvand
  • Befolkning; materielle goder (detailhandel)
  • Luft og klima; klimatiske faktorer (oversvømmelsesrisiko)
  • Landskab og kulturarv; landskabsværdier og kulturmiljø

Det vurderes, at forslag til Kommuneplan 2025-2037 ikke vil få en væsentlig påvirkning af miljøfaktorerne.

 

1. Integrering af miljøhensynet

Kommuneplanen er den plan, som sammenfatter og konkretiserer de overordnede politiske mål for den fysiske udvikling, som Kommunalbestyrelsen vil arbejde for i de kommende 12 år. I kommuneplanen fastlægges mulighederne for den fysiske udvikling af byerne og for det åbne land.

I planen afvejes de forskellige interesser (byudvikling, natur, miljø, kultur, landskab mv.). Kommuneplanen handler således både om by- og landområder – herunder bl.a. byudvikling, Grønt Danmarkskort, interesseområder for VE-anlæg, skovrejsning og klimatilpasning. Der er ifølge planloven krav om, at kommuneplanen skal revideres hvert 4. år.

Kommuneplanen er udarbejdet med hjemmel i planloven, og dermed også i overensstemmelse med planlovens formålsparagraf. Planlovens formålsparagraf tilsiger, at kommuneplanlægningen skal medvirke til at værne om landets natur og miljø samt klima, og skabe gode rammer for vækst og udvikling i hele landet, så samfundsudviklingen kan ske på et bæredygtigt grundlag med respekt for menneskets livsvilkår, bevarelse af dyre- og planteliv og øget økonomisk velstand. I kommuneplanen er der således foretaget en overordnet afvejning af de forskellige interesser, og planlægningen balancerer hensynet til vækst og udvikling med respekt for hensynet til natur- og miljøinteresser mv.

Der er foretaget en afgrænsning af de emner, der belyst i miljørapporten. Afgrænsningen af miljørapportens indhold er foretaget jf. § 11.

Kommuneplan 2025-2037 er en plan på et overordnet niveau. Kommuneplanen fastsætter alene overordnede rammer for konkrete projekter. Derfor kan miljøvurderingen også kun beskrive de potentielle miljøpåvirkninger på et overordnet niveau. Det er det alene ændringerne i Kommuneplan 2025-2037 i forhold til Kommuneplan 2021-2033, der vurderes i forhold til Lov om miljøvurdering.

Der er ikke kendskab til andre projekter eller planer, som kan medføre kumulative virkninger for forhold omfattet af miljørapporten. Det kan dog blive relevant at vurdere dette i forbindelse med miljøvurderinger af kommende lokalplansforslag mv.

 

2. Behandling af høringssvar og ændringer

Forslag til Kommuneplan 2025-2037 med tilhørende miljørapport var i offentlig høring i perioden fra den 3. februar til og med den 1. april 2025. Kommunen har modtaget 124 høringssvar samt bemærkninger fra berørte myndigheder. Der er ikke nogen af høringssvarene, der refererer direkte til miljørapporten, men der er flere der vedrører miljøforhold.

På baggrund af høringssvarene har administrationen udarbejdet en hvidbog, der indeholder en geografisk inddelt gennemgang og vurdering af de indsendte bemærkninger. Behandlingen af høringssvarene har ført til en række ændringer til kommuneplanen (i forhold til det fremlagte forslag). Ændringerne der foretages i forbindelse med endelig vedtagelse vurderes at have mindre påvirkning på miljøet end indholdet i forslaget. De primære ændringer omfatter:

 

Vand; grundvand og oversvømmelser

  • Der oprettes en særskilt ramme til Hesselager Vandværk 10.02.T2.119 Teknisk anlæg, vandværk af hensyn til grundvandinteresserne inden for området.
  • Det foreslåede nyudlæg, i den sydlige del af kommuneplanramme 11.01.B.944 Boligområde Vestergårds Allé i Skårup (nord for Nyborgvej) udgår, da det er uvist, om det er hensigtsmæssigt at byudvikle arealet grundet store mængder vand på terræn ved skybrudshændelser.

 

Landskab og Kulturarv

  • Forslaget om udlæg af Grøn-blå struktur til Større sammenhængende landskaber tilbagerulles. Dvs. at kommuneplanforslagets retningslinje nr. 7.2.0.1 om større sammenhængende landskaber ikke indgår i den endelige kommuneplan.
  • Følgende rammer; 08.00.R8.111 Rekreativt område, Rødme Klatrepark, 11.06.R7.113 Rekreativt område Skårupøre Camping og 11.00.O2.117 Offentlige formål Skårup Skovmølle er beliggende inden for nationale landskabs- og geologiinteresser. I disse rammer er der tilføjet bygningsregulerende bestemmelser og tilføjet særlige rammebestemmelser af hensyn til landskabs- og geologiinteresserne.
  • Forslag om at ændre afgrænsningen for rammeområderne 03.01.01.614 og 03.01.O2.504 tilbagerulles til Kommuneplan 2021’s rammeafgrænsninger. Det af hensyn til Kirkebeskyttelsen om Tved Kirke.
  • Afgrænsningen for negativ skovrejsning ved den nordvestligste del af Dalsmose/Åmoseudpegningen tilrettes af hensyn til landskabsinteresserne.
  • Matrikel 14a Lakkendrup By, Gudbjerg udtages fra udpegning som negativ skovrejsning, for at muliggøre skovrejsning.
  • Negativudpegningerne for skovrejsning syd for Skårup Tværvej revideres pga. Naturstyrelsens projektmateriale.

Ændringerne sker på baggrund af høringssvar fra borgere, erhvervsliv og myndigheder, samt den politiske behandling af kommuneplanen. I forhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer skal det vurderes, om nogle af ændringerne fører til fornyet miljøvurdering eller i øvrigt har miljøkonsekvenser. Det er vurderet, at ændringerne ikke fører til krav om en fornyet miljøvurdering, da der er tale om mindre ændringer. Desuden er det vurderet, at ændringerne ikke vil medføre væsentlige miljøpåvirkninger.

Kommuneplan 2025-2037 planlægger og opstiller retningslinjer for arealanvendelsen på et overordnet niveau, og beskrivelsen af miljøkonsekvenserne er ligeledes beskrevet på et tilsvarende niveau.

Miljøvurderingen foretages i forhold til planens niveau, og der er således ikke foretaget konkrete detaljerede feltstudier af plante og dyreliv i forbindelse med udarbejdelse af miljøvurderingen. I forbindelse med efterfølgende lokalplanlægning kan det være relevant at udføre konkrete feltundersøgelser i forhold til registrering af natur. Naturen er foranderlig, og derfor kan tilstand forandres i løbet af en kortere årrække.

 

3. Alternativer

0-alternativet er beskrevet i miljøvurderingen. 0-alternativet betyder, at Kommuneplan 2025-2037 ikke vedtages, og der fortsat administreres efter Kommuneplan 2021-2033. Det er samlet vurderet, at vedtagelse af Kommuneplan 2025-2037 er et bedre alternativ end 0-alternativet, da kommuneplanen er opdateret i forhold til de seneste krav i planloven og integrerer kommunens klimastrategi.

Øvrige alternativer

Planloven stiller krav om udarbejdelse af en kommuneplan hvert 4. år og derfor er der ikke vurderet på andre alternativer ud over kommuneplanforslaget.

Der er ikke udarbejdet flere alternativer til kommuneplanforslaget, og derfor er der ikke opstillet og vurderet på andre alternativer.

 

4. Overvågning

Der opstilles ikke særskilte overvågningsprogrammer som følge af miljøvurderingen.

Vurdering af fremtidige miljøpåvirkninger og evt. monitorering med overvågning skal ske i forbindelse med udarbejdelse af fremtidige detaillokalplaner og i forbindelse med administration af disse planer samt sektorplaner, anlægstilladelser og lovgivning i øvrigt. I forbindelse med udarbejdelse af lokalplaner bliver der som minimum foretaget en screening for miljøvurdering og en evt. flg. miljøvurdering. Ved ansøgninger af visse anlæg, vil der blive foretaget en VVM-screening med evt. efterfølgende VVM-vurdering, som kan stille krav om overvågning om nødvendigt.