Bestemmelser

I henhold til Lov om planlægning, lovbekendtgørelse nr. 223 af 1. marts 2024 med senere ændringer, fastsættes hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område i Svendborg Kommune.

Bestemmelserne er juridisk bindende overfor områdets ejere og brugere. Der må derfor ikke etableres forhold, der er i strid med lokalplanen.

Der kan i nogle tilfælde meddeles dispensation fra lokalplanens bestemmelser, hvis dispensationen ikke er i strid med de grundlæggende principper i lokalplanen.

Den nedtonede tekst (den grå boks i pdf-version) har til formål at forklare og illustrere lokalplanbestemmelserne. Den nedtonede tekst er altså ikke lokalplanbestemmelser og er således ikke bindende. 

Lokalplanen har til formål at:

  • sikre tilpasning af ny bebyggelse til lokalområdets eksisterende skala og kontekst 
  • sikre tilpasning af ny bebyggelse til lokalområdets eksisterende karakter og udtryk
  • bevare og respektere områdets kulturarv 
  • sikre, at der udlægges arealer til fysiske og visuelle forbindelser fra Kullinggade til og langs vandet
  • sikre indretning af lokalplanområdets byrum med velfungerende friarealer
  • sikre offentlig adgang til lokalplanområdet, herunder at der udlægges arealer til en broforbindelse for gående langs kysten, over havnebassinet

Formålsparagraffen giver lokalplanens brugere et overblik over, hvad kommunalbestyrelsen vil opnå med de bestemmelser, der fastsættes i lokalplanen og er en del af hvad Planloven beskriver som planens principper. Der kan ikke dispenseres fra planens principper. 

Lokalplanens afgrænsning

2.1 Lokalplanen afgrænses som vist på kortbilag 1 og omfatter et umatrikuleret areal af havnebassinet, hele matr.nr. 544a, Svendborg Bygrunde, Svendborg samt alle parceller, der udstykkes herfra.

2.2 For delområde C er bestemmelser kun gældende for landfaste anlæg.

Zone

2.3 Lokalplanområdets delområde A og B ligger i byzone og skal forblive i byzone.

2.4 Det landfaste broanlæg i delområde C skal gives samme status som det omgivende områdes zonestatus - byzone. Den øvrige del af lokalplanområdet forbliver havnebassin.

3.1 Lokalplanområdet må kun anvendes til erhverv, offentlige formål og helårsboliger. Erhverv må kun være i form af:

  • Liberalt erhverv som kontorer i form af administration, advokat, revisor, arkitekt, ingeniør, datarådgivning o.l.
  • Kulturelle formål i form af bibliotek, menighedshus, kulturformidling o.l. medborgerhus, museum, udstilling, galleri o.l.
  • Sundhedsinstitutioner som klinikker i form af kiropraktor, læge, tandlæge, terapi o.l.
  • Hotel / Vandrehjem o.l.
  • Publikumsorienteret serviceformål som frisør, ejendomsmægler, rejse-, turist-, billetbureau o.l.

 

3.2 Lokalplanområdet opdeles i tre delområder. Delområde A,  Delområde B og Delområde C, som det fremgår på kortbilag 2.

  • Delområde A må kun anvendes til erhverv og boliger. Stueetager må kun anvendes til erhverv, mens der på de øvrige etager desuden må indrettes boliger. 
  • Delområde B må kun anvendes til boliger i form af etage- og tæt-lav byggeri til helårsbeboelse, dog må der desuden indrettes erhverv i form af kontor- og serviceerhverv i stueetager. Tæt-lav boligbebyggelse skal opføres som række-, kæde eller klynge huse. 
  • Delområde C må kun anvendes til offentlige formål, herunder lystbådehavn samt til rekreative formål og må kun anvendes til faste anlæg i form af bade-, gang- og bådebroer.

Planlægningen giver kun mulighed for at området kan anvendes til virksomheder og anlæg, der kan integreres i området under hensyn til boligerne.

4.1 Der må foretages udstykning inden for lokalplanens område. Udstykning skal følge delområdernes afgrænsning og må desuden hver især udstykkes yderligere. Matrikler til veje og stier må placeres på tværs af delområder. 

4.2 Grunde til tæt-lav boliger skal sikres, at der for hver boligenhed er et grundareal på minimum 250 m². Kravet kan også opfyldes med en gennemsnitlig grundstørrelse på 250 m², dog skal den enkelte grund minimum være 200 m². Andele af veje og fælles opholdsarealer må ikke medregnes i grundstørrelsen.

4.3 Ved udstykning af tæt-lav boliger, må boligen placeres i to skel, mens der min. skal være 2,5 m til to modsatstående skel. 

Da planlægningen skal sikre en samlet plan for udstyknings-, bebyggelses- og trafikforholdene i området giver lokalplanen mulighed for udstykning.

For at afhjælpe en hensigtsmæssig administration af delområdernes muligheder skal evt. udstykning ske så nye skel er sammenfaldende med delområdernes opdeling og ikke placeres på tværs af delområder med forskellige bebyggelsesprocenter mm.

Opdeling i ejerlejligheder kræver tilladelse fra bygningsfredningsmyndigheden for den fredede bebyggelse.

5.1

Veje og stier kan kun gives et forløb som vist på kortbilag 5. Dog kan der tilføjes sideveje til vejlinje A.

Vej A kan bruges som adgang til område B.

Indenfor det fredede område skal alt byggeri og anlæg godkendes af bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen på baggrund af et konkret projekt.

5.2

Vejadgang til lokalplanområdet skal ske fra Kullinggade via eksisterende overkørsel til lokalplanområdet mod nord (vej A) og via adgangsgivende ind- og udkørsel fra Kullinggade til delområde B, placeret et vilkårligt sted indenfor strækning B vist på kortbilag 5. 

Der må maksimalt være to ind- og udkørsler fra Kullinggade til lokalplanområdet.

For at ændre på den eksisterende adgangsgivende vejføring jf. vej A og evt. strækning B på kortbilag 5 kræver det en tilladelse fra bygningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen.

En ny ind- og udkørsel fra Kullinggade til lokalplanens delområde B skal udføres trafiksikkert med tilstrækkelig oversigtforhold der opfylder vejregler for kryds, evt. krav til at afventende biler skal holde på egen matrikel og ikke på Kullinggade samt adgang for beredskab/ambulance mv. Vejadgang til delområde B kan både ske via delområde A og direkte fra Kullinggade.

5.3

Adgangsgivende overkørsler til kørende færdsel skal etableres med en fast belægning.

Overkørsler skal være brede nok til at trafikanter kan passere hinanden så trafikken på Kullinggade ikke generes af ventende biler, der skal ind i området.

Fysisk konkretisering af vej- eller stibaner samt parkeringsarealer med anlæg i det fredet område skal godkendes af bygningsmyndighed, Slots- og Kulturstyrelsen.

5.4

Ved projektering af veje og vendepladser skal det sikres, at de dimensioneres og har tilstrækkeligt manøvrerum for eksempelvis renovations-, flytte- og beredskabskøretøjer.

En vendeplads skal sikre mulighed for at store biler, som fx flytte- eller skraldebiler kan vende og skal som udgangspunkt være minimum 15 x 15 meter.

5.5

Vej A samt arealerne mellem den fredede bebyggelse skal jf. kortbilag 5 indrettes som “shared space” efter et gå- og cykelgadeprincip, der tillader motoriseret kørsel på strækningen defineret af vejlinje A samt eventuelle sideveje til vejlinje A.

Det er hensigten at området indrettes med fokus på lette trafikanter og med mulighed for kørende trafik samt parkering i felt P1 og P2. 

5.6

Veje skal udlægges i en bredde på mindst 8 meter og sikres et køreareal med en bredde på mindst 5,5 meter.

5.7

Veje kan udformes så de indgår i områdets håndtering af overfladevand. Veje der indgår i håndtering af overfladevand skal udlægges med en vejprofil som klimavej med åbne render og trug jf. princip nedenfor.

Princip for ’klimavej’ som en del af lokalplanområdets samlede lokale håndtering af overfladevand

Slots- og Kulturstyrelsen skal godkende evt. anlæg indenfor det fredede område.

5.8

Adgang for gående skal sikres fra a1 til a2 og fra a3 til a4 med forbindelse syd om den eksisterende, fredede villa mod Kullinggade. Der kan desuden anlægges en forbindelse nord om den fredede villa (a3) til a4, fra Kullinggade til den fredede havneplads.

Stien b skal anlægges fra b1 til b2 langs lokalplanområdets kajkant. 

Adgang fra a1 til a2 og a3 til a4 indgår i områdets 'Shared Space'.

5.9

Sti b anlægges med hård belægning i en bredde på mindst 3 meter indenfor delområde B.

5.10

Offentligheden skal sikres adgang til delområde A samt forbindelserne a1-a2, a3-a4 og b1-b2, som ikke må afspærres.

Alle stier skal udføres så de er tilgængelige og god tilgængelighed kan med fordel sikres med naturlige ledelinjer i belægninger, med god belysning langs ganglinjer samt ved at undgå terrænspring i ganglinjer etc.

Bilparkering

5.11

Der skal i delområde A og B som minimum etableres bilparkering som angivet:

  • 1 p-plads pr. bolig, dog 0,5 parkeringsplads pr. bolig under 55mog 0,8 parkeringsplads pr. bolig under 85 m2 bruttoareal
  • 1 p-plads pr. 75 m² etageareal klinikker
  • 1 p-plads pr. 100 m² etageareal kontor
  • 1 p-plads pr. 4 værelser hotel eller vandrehjem
  • 1 p-plads pr. 10 siddepladser restaurant eller cafe

Parkering skal holdes indenfor den tilknyttede bebyggelses delområde. Dog kan der:

  • søges dispensation fra lokalplanens krav om udlæg af parkeringspladser inden for lokalplanområdet og enten placere det manglende antal parkeringspladser på anden matrikel i nærmiljøet eller indbetales til Svendborg Kommunes parkeringsfond jf. Svendborg kommunes regler herfor. Parkeringspladser der er etableret på anden matrikel, skal tinglyses, jf. parkeringsbekendtgørelsen.
  • tillades dobbeltudnyttelse for 1/3 af parkeringspladser på terræn indenfor lokalplanområdet
  • i forbindelse med dobbeltudnyttelse tillades at 1/3 af parkeringspladser i delområde A benyttes i tilknytning til boliger i delområde B

Hvis det ikke er muligt at etablere et tilstrækkeligt antal private parkeringspladser indenfor lokalplanområdets delområder, kan kommunalbestyrelsen tillade indbetaling til kommunens p-fond, hvis kommunen vurderer det muligt at etablere parkering indenfor en rimelig afstand fra lokalplanområdet.

Der kan desuden alternativt findes mulighed for parkering på en anden matrikel. Afstanden til parkeringspladser skal dog med udgangspunkt i områdets karakter af tæt by have en nærhed, der kan siges at være i rimelig sammenhæng med ejendommens placering. Det er i dette tilfælde ejendommens ejer, der skal anlægge det manglende antal parkeringspladserne for egen regning. Da forpligtelsen følger ejendommen, er det, i tilfælde af, at ejendommen sælges, nødvendigt at tinglyse parkeringspladserne både på den ejendom, hvor parkeringskravet fraviges og på den ejendom, hvor parkeringspladserne i stedet etableres.

Indenfor felt P1 og P2 på kortbilag 5 kan 1/3 af arealet dobbeltudnyttes. Dobbeltudnyttelse betyder at flere anvendelser/funktioner deles om de samme parkeringspladser. Det kan være muligt
at dele parkeringspladser hvis de enkelte anvendelser/funktioner har parkeringsbehov på forskellige tidspunkter af døgnet. Dobbeltudnyttelse kan ikke anvendes i kombination med parkeringsfonden.

5.12

For hver bilparkeringspladser i delområde B skal parkeringspladsen forberedes med infrastruktur til el-ladestander. 

5.13

Parkering på terræn skal udføres med permeable og jævn belægning, der kan opfylde krav til tilgængelighed som fx slidlagsgrus.

5.14

Parkering kan ikke regnes for opholdsareal og skal placeres udenfor disse.

5.15

Bilparkering indenfor delområde A må kun forekomme indenfor de på kortbilag 5 definerede felter P1 og P2. En evt. overdækning må kun forekomme indenfor defineret felt P1 på kortbilag 5 og skal gives et udtryk i overensstemmelse med tidligere tiders oplag på havnepladsen og tømmerskure jf. § 7.6.

Områdets fredede plads må samlet set ikke fremstå som parkeringsareal, men skal kunne benyttes som fri- og opholdsareal for de aktiviteter, der forekommer i delområdets bebyggelse. Især skal pladsens arealer mod havnebassinet friholdes for at fremtidssikre en bedre sammenhæng fra Svendborg historiske centrum og til vandet og give muligheder for ophold omkring vandet. Eventuel overdækning samt ændringer af belægninger, skiltning og belysning skal godkendes af bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen.

Områdets veje, stier og parkeringsarealer skal være med til at håndtere områdets overfladevand jf. §§ 9.21-23

Cykelparkering

5.16

Der skal som minimum etableres cykelparkering som angivet:

  • 3 stativer/100 m² etageareal boliger. Heraf skal der sikres plads til 1 pladskrævende cykel pr 500 m² etageareal boliger.
  • 1 stativ/100 m² etageareal kontor- og serviceerhverv
  • 3 stativer/100 m² etageareal for Række-, kæde-, klyngehuse o.l. 

Et stativ er lig med en plads til en cykel på 0,5 meter i bredden. Pladskrævende cykler kræver parkeringsareal på minimum 1 meter i bredden.

5.17

Mindst 50 % af de cykelparkeringspladser som etableres, skal placeres på terræn og 50 % af de cykelparkeringspladser som etableres på baggrund af boliger, skal være overdækket. 

5.18

Cykelparkeringspladser skal placeres i tilknytning til bygninger, på terræn eller hvor der kan sikres adgang med elevator eller ramper.

75 procent af cykelparkeringen skal placeres med en maksimal afstand fra boligernes opgangsdør på 25 meter.

Cykelparkering skal sikres en hensigtsmæssig placering i tilknytning til områdets boliger, dvs. maksimalt 25 meter fra boligernes opgangsdør. Placering af cykelparkering bør forebygge cykelparkering på offentlige arealer som fortov eller andre uhensigtsmæssige placeringer.

5.19

Vejbelysning og -belægninger skal gives et ens udtryk i samme stil, materiale og udformning indenfor hvert delområde.

Evt. ændringer af belægninger, skiltning og belysning indenfor det fredede område skal godkendes af bygningsfredningsmyndigheden.

 

5.20

Indenfor lokalplanens fredede område må der kun anlægges belægning eller afmærkning med tilladelse fra bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen.

Bebyggelse, belysning og belægninger skal tilpasses kulturmiljøets fredning og afstemmes med Slots og Kulturstyrelsens vurdering af det fredede områdes fredningsværdier og muligheder. Alle ændringer af belægninger, skiltning og belysning skal godkendes af bygningsfredningsmyndigheden.

Placering

6.1

Bebyggelse skal opføres indenfor byggefelterne vist på kortbilag 3. Dog kan parkering på terræn gives en overdækning jf. § 5.15

Da der ikke er afstandskrav til skel i bygningsreglementet for etageboliger, er det lokalplanens byggefelt, der definerer afstanden til skel mv. 

Alle ændringer af belægninger, skiltning og belysning skal godkendes af bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen indenfor det fredede området.

6.2

Fra Kullinggade til søterritoriet, skal der være frit udsyn i skæring mellem delområde A og B på tværs af lokalplanområdet svarende minimum til udsigtslinje i 5 meters bredde jf. kortbilag 5. For at sikre god visuel forbindelse til havnebassinet skal udsigtslinjen fra Kullinggade til havnebassinet friholdes for beplantning, anlæg og bebyggelse over kote 3. Dog skal det eksisterende træ, placeret i udsigtslinjen på hjørnet af villaen, bevares - medmindre bygningsfredningsmyndigheden tillader det fjernet.

Træet er omfattet af fredning og må ikke fjernes eller beskæres uden tilladelse fra bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen

6.3

Altaner skal holdes inden for skellinjer.

Da der ikke er afstandskrav til skel i bygningsreglementet for etageboliger, er det lokalplanens byggefelt, der definerer afstanden til skel mv.

Omfang

6.4

Bebyggelsen i delområde A må samlet ikke overstige 3500 m2 etageareal foruden kælder.

 

6.5

Bebyggelsen i delområde B må samlet ikke overstige 9500 m2 etageareal foruden kælder.

6.6

Andele af veje og fælles opholdsarealer må ikke medregnes ved beregning af bebyggelsesprocenten.

Delområde A

6.7

For byggefelt 5 gælder 

  • at bebyggelsen maksimalt må opføres i 2,5 etage og
  • at bygningshøjden ikke må være højere end 8,5 meter samt
  • at facadehøjden ikke må overstige 6 meter fra eksisterende terræn til tagfod. Dog er gavle undtaget.

Ny bebyggelse skal jf. lokalplanens formål tilpasses lokalområdets eksisterende skala og kontekst.

En sammenbygning med den fredede bygning kræver tilladelse fra bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen.

Delområde B

6.8

For byggefelt 1 gælder at bygningshøjden ikke må overstige 3 etager foruden kælderplan, i maksimalt 12,5 meters højde fra gadeplan. Kommunalbestyrelsen kan dog tillade bygningshøjden forøget til en bygningshøjde i maksimalt 13 meters højde, når bestemmelser for tagets udformning i § 7.21 er overholdt og på baggrund af en konkret vurdering.

6.9

For byggefelt 1 gælder at facadehøjden mod Kullinggade målt fra eksisterende terræn til skæring mellem murkrone og tag maksimalt må være 8 meter.

Bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen skal godkende alle ændringer indenfor det fredede område vist på kortbilag 7, Kulturmiljø.

6.10

For byggefelt 1 gælder at

  • bygningsdybder ikke må overstige 11 meter fra yderside af ydervæg til yderside af ydervæg.
  • hvis en boligdybde overstiger 10 m skal der sikres vinduer mod to modstående verdenshjørner for hver bolig. 
  • der er mulighed for bygningsfremspring på yderligere op til 3 meter mod øst, som dog maksimalt må udgøre 50% af facadens samlede længde
  • alle indgangspartier mod Kullinggade skal markeres visuelt via fremspring i eller tilbagetrækning af facaden
  • påhængte altaner på bagsiden af bebyggelse, væk fra Kullinggade må maksimalt være 1,5 meter dybe

Bygningsdybder skal som udgangspunkt tilpasses områdets eksisterende boligbebyggelse jf. lokalplan nr. 001.290 for Facader og Skilte. Boliger skal gives en rimelig dybde, for at imødekomme opholdsrummenes komfort og kvalitet med tilstrækkelig dagslysforhold og mulighed for udluftning på tværs af boligen.

Indenfor det fredede område skal alt byggeri godkendes af bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen på baggrund af konkret projekt.

6.11

For byggefelt 1 gælder, at der efter hver bygningsenhed, skal være et facadespring. Facadespring skal være på mindst 0,6 meter i gennemsnit for byggefeltets husrække som helhed. Tagkonstruktionen skal følge facadespring.

Indgangspartier mod Kullinggade skal være tilbagetrukket fra vejskel med minimum 1 meter.

Bygningsenheder defineres ud fra bebyggelsens inddeling i opgange inklusiv fx st. tv. og st. th.

Kullinggades byhuses eksisterende karakter med en opbrudt kantzone skal videreføres med en kantzone der varierer i bredden, så der opnås en facadelinje med forskydninger langs Kullinggade.

6.12

For byggefelt 2-4 gælder at der for minimum 3 ud af 4 facader for hver bygning skal være et eller flere facadespring på mindst 0,6 m.

Bebyggelsen i byggefelt 2-4 skal refererer til områdets eksisterende laders sammensatte udtryk, med frem- og tilbagespring og med bygningskroppe og store tagudhæng der relaterer ny bebyggelse til stedets historiske kontekst; ligesom de eksisterende bygningers knopskydning, asymmetri og retningsløs struktur skal danne udgangspunkt for ny bebyggelses udformning.

6.13

For byggefelt 2 gælder at bygningshøjden ikke må overstige 4 etager foruden kælderplan svarende til maksimal kotehøjde 19,3 (højdesystem DVR90). Kommunalbestyrelsen kan dog tillade bygningshøjden forøget til en bygningshøjde i maksimalt kote 19,8 (DVR90), når bestemmelser for tagets udformning i § 7.21 er overholdt og på baggrund af en konkret vurdering.

6.14

For byggefelt 3 gælder at bygningshøjden ikke må overstige 4 etager foruden kælderplan svarende til kotehøjde 18,15 (højdesystem DVR90). Kommunalbestyrelsen kan dog tillade bygningshøjden forøget til en bygningshøjde på maksimalt kote 18,65 (DVR90), når bestemmelser for tagets udformning i § 7.21 er overholdt og på baggrund af en konkret vurdering.

6.15

For byggefelt 4 gælder at bygningshøjden ikke må overstige 3 etager svarende til kotehøjde 15 (højdesystem DVR90). Kommunalbestyrelsen kan dog tillade bygningshøjden forøget til en bygningshøjde på maksimalt kote 15,5 (DVR90), når bestemmelser for tagets udformning i § 7.21 er overholdt og på baggrund af en konkret vurdering.

Bestemmelser om kotehøjde betyder at man skal overholde hhv. kote 19,3; 18,15; 15. Der kan kun dispenseres fra de maksimale koter med 0,5 meter, hvis der er problemer med at overholde lokalplanens bestemmelser om tag jf. § 7.21.

6.16

For byggefelt 3 og 4 gælder at overkant af færdigt gulv maksimalt må placeres i kote 3 (DVR90).

Gulvkoten skal være i overensstemmelse med områdets maksimale kote for plint/terræn og sikre områdets nedtrapning og sammenhæng.

6.17

Bygningsdele som elevatortårn, tekniske installationer og lignende må ikke overskride byggefelternes kotehøjde, men skal integreres i bebyggelsen, så de er indarbejdet i bebyggelsen og tilpasset bebyggelsens udtryk. Gælder dog ikke mindre, integrerede tagelementer som taghætter eller lignende udluftning.

Delområde C

6.18

Sti-, kaj- og broanlæg i delområde C skal have en bredde på minimum 3 meter og må maksimalt gives en højde på 3 meter over kote 0 (DVR90)

 

7.1

Inden for hele lokalplanområdet må facadematerialer, med undtagelse af glas, ikke give anledning til væsentlige refleksions- og blændingsgener. Der må derfor ikke anvendes materialer med en glansværdi over 7. Dog kan der opføres drivhuse.

Glansværdi måles i henhold til ISO 2813:2014, som er Dansk Standards bestemmelse af glansværdier. For malinger og lakker bestemmes glansværdi ved 20°, 60° og 85°. Da bebyggelsen ligger ved kysten, er det ekstra vigtigt at overhold glansværdier, der skal forebygge refleksionsgener. 

Delområde A

7.2

For fredet bebyggelse i delområde A gælder at alle ændringer skal godkendes af bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen.

I tilfælde af at bebyggelsen af-fredes skal byggearbejder på eksisterende bebyggelse fortsat udføres med bevaring af bebyggelsens fredningsværdier for hver fredet bygning jf. følgende punkter.

  • For de to pakhuse knytter de bærende fredningsværdier sig i det ydre til bygningernes ubrudte, pudsede murflader opdelt af døre og lugeåbninger, stående på en pudset sokkel, og dækket af et teglhængt tag med store ubrudte flader taktfast opdelt af hejsekviste.
  • For pladskontoret knytter de bærende fredningsværdier sig i det ydre til de grundmurerede flader opdelt af dannebrogsformede vinduer på en pudset sokkel og dækket af et pyramideformettag med ubrudte flader og en enkel skorstenspibe i toppen.
  • For villaen knytter de bærende fredningsværdier i det ydre sig til den røde blankmur, stukornamenterne, de oprindelige vinduer og de murede skorstenspiber. 

Bebyggelse og belægninger skal tilpasses kulturmiljøets fredning og alle ændringer af den fredede bebyggelse eller anlæg kræver tilladelse af bygningsfredningsmyndigheden, Slots og Kulturstyrelsens. 

Bevaring

7.3

Det toetagers pakhus i bindingsværk i byggefelt 5, er bevaringsværdig jf. kortbilag 7 og må kun nedrives, ombygges eller på anden måde ændres med tilladelse fra kommunalbestyrelsen. Dog kan tilføjede uoriginale bygningselementer fjernes.

Bevaringsbestemmelsen omhandler bebyggelse der er af særlig arkitektonisk/historisk betydning for kulturmiljøet. Bebyggelsen ønskes bevaret i i overensstemmelse med bebyggelsens originale arkitekturstil. Det betyder ikke, at bebyggelsen ikke kan ændres, til- eller ombygges, men blot, at hvis der skal laves væsentlige ændringer skal bebyggelsens klimaskærm renoveres med særligt fokus på og i overensstemmelse med husets oprindelige arkitektur og byggeskik.

I områdets kulturmiljø er det toetagers pakhus i bindingsværk udpeget som rumdannende bygning i områdets bebyggelsesmønster. 

7.4

For det toetages pakhus i forlængelse af pladskontoret gælder:

  • at murerne skal være gulkalkede med sort træværk
  • at taget skal være rødt og teglhængt

 

7.5

For ny bebyggelse i byggefelt 5 gælder:

  • at facader skal gives et udtryk med udgangspunkt i enten pladskontoret eller villaens arkitektur og tilpasses enten pladskontoret eller villaens proportioner og facaders rytme, så de udføres med en lodret og vandret flugtende opdeling af murhuller og bånd jf. visualiseringer i redegørelsen.
  • at facader udføres i
    • muret byggeri i blank rød teglmur eller beklædt med hængetegl
    • filtset eller vandskuret teglmur i hvide, røde eller gule nuancer jf. jordfarveskalaen med farvekode: S4550-Y80R, S4050-Y80R, S5040-Y80R, S2070-Y70R, S2570-Y40R, S4040-Y40R og S2540-Y20R jf. Natural Color System, NCS (Se farveeksempler herunder) eller en blanding af de ovenstående farver. 
  • at vinduer skal udføres i træ og være af typen dannebrogsvinduer i højformat med brystning. Dog kan der tillades andre formater i bebyggelsens stueetage, hvis bebyggelsen anvendes til erhverv, med behov for udstillingsvindue.
  • at tag udformes som saddeltag med helvalm samt minimum 30 graders hældning
  • at tage udføres i natur skiffer eller rød tegl

Farve illustration

7.6

Der er i delområde A mulighed for at opføre en overdækning, indenfor felt P1 vist på kortbilag 5. En evt. overdækning på pladsen skal godkendes af bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og kulturstyrelsen og gives et udtryk i overensstemmelse med pladsens tidligere oplag af tømmer og med udgangspunkt i det tidligere eksisterende tømmerskur placeret længst mod syd som vist på kortbilag 7. 

I redegørelsesteksten under lokalplanens indhold, kulturarv er tømmerskuret visualiseret.

Alle ændringer af den fredede bebyggelse eller plads kræver tilladelse af bygningsfredningsmyndigheden, Slots og Kulturstyrelsen.

Delområde B

7.7

Ny bebyggelse skal, inden for hvert byggefelt være ens med hensyn til formgivning og materialer og med en fremhævet bygningsstruktur med lodrette og vandrette gennemgående linjer.

Bebyggelsen skal refererer til lokalplanområdets eksisterende laders konstruktion og udtryk, med frem- og tilbage-spring og forbundne bygningsvolumener og et formsprog med en overordnet strukturer der fremhæves i lodrette og vandrette linjer, så der opstår et  hierarki i facadernes opbygning, som vist i redegørelsens referencer. 

Et bygge- eller anlægsprojekt indenfor det fredede område kræver tilladelse fra bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen.

7.8

Facader

For byggefelt 1 gælder at facader skal fremstå i:

  • blank rød mur, pudset, filtset, vandskuret eller med hængetegl
  • hvid eller lyse, grå nuancer samt jordfarveskalaen med farvekode: S6020- Y30R, S7510-Y80R, S8505-R20B, S8005- R20B, S4550-Y80R, S4050-Y80R, S5040-Y80R, S2070-Y70R, S2570-Y40R, S4040-Y40R, S2540-Y20R eller S8010-B70G jf. Natural Color System, NCS (Se farveeksempler under § 9.7) eller en blanding af de ovenstående farvers indbyrdes blanding samt blanding med hvid.
  • dog kan vinduer, døre og porte desuden gives mørkere nuancer iblandet sort.
  • at facader skal udføres med en konstruktiv sammenhæng fra terræn til tag med lodret gennemgående facadeelementer, (som pille, vindue, pille, vindue) der afsluttes med gennemgående gesims ved husets murkrone
  • at facader skal gives ornamentik med recesser og lignende, der giver skyggevirkning i facaden
  • at facader samlet set skal gives et varieret udtryk fra bygningsenhed til bygningsenhed i form af varierede overflader og farver

Hvis en indkørsel til delområde B placeres i en hjørnebygning mod den fredede villa gælder at:

  • facader mod den italienske villa skal gives samme fortløbende brystning, gesims, ornamentik med recesser og lignende som den øvrige del af bygningen, der vender mod Kullinggade. Dertil skal tagfladen være ensartet og sammenhængende
  • hvor der bag facaden etableres nedkørsel til parkeringskælder, skal facaden mod den italienske villa forsynes med tilbagetrukket murfelter, der følger facadens øvrige vinduessætning

For at tilpasse ny bebyggelses proportioner og udtryk til den eksisterende bebyggelse i Kullinggade, skal facader fremstå som byhuse med selvstændige og varierende facadeudtryk samtidig med at de er afstemt og fremstår homogene.  For at tilpasse ny bebyggelse til kvarterets eksisterende bebyggelse skal ny bebyggelse gives farve indenfor jordfarveskalaen og i lyse nuancer ikke mindst mod Kullinggade. 

Bygningsenhed defineres her som opgangsfællesskab.

Reference: facade udtryk med recesser (Praksis Arkitekter)

7.9

For byggefelt 2,3 og 4 gælder at facader skal fremstå i:

  • sten, blank mur, pudset, filtset eller vandskuret i hvid eller lysegrå nuancer
  • varme- eller ubehandlet træ eller træ i den røde jordfarveskalaen med farvekode: S4550-Y80R, S4050-Y80R, S5040-Y80R, S2070-Y70R, S2570-Y40R jf. Natural Color System, NCS (Se farveeksempler herunder) eller en blanding af de ovenstående farvers indbyrdes blanding.
  • dog kan vinduer, døre og porte desuden gives mørke nuancer jf. farveskala i note iblandet sort.

 

Farveskalaen på bygningerne omkring Baagøe og Ribers Plads er lyse, foruden den italienske villa, med facade i blank mur, som defineres som en murstensvæg, hvor stenene er ubehandlede.

For at tilpasse ny bebyggelse til lokalplanområdets eksisterende bebyggelse skal ny bebyggelse gives farve indenfor jordfarveskalaen og i lyse nuancer.

7.10

For byggefelt 2,3 og 4 gælder:

  • at facader skal udføres med en sammensat materialitet, så bebyggelsens stueetage udføres som sten, blank mur, pudset, filtset eller vandskuret og øvrige etager udføres med facader af træ. Dog kan en mindre del på maksimalt 30% af bebyggelsens 1. sal udføres som sten, blank mur, pudset, filtset eller vandskuret i samme udtryk som stueetagen
  • at facader skal udføres med en konstruktiv sammenhæng fra terræn til tag med lodret gennemgående facadeelementer og gentagelser, og med en sammenhæng i form, ved hjælp af gennemgående fremspring, rytmer og mønstre, der refererer til det oprindelige udtryk i de eksisterende tømmerhaller. 

 

Bebyggelsen skal arkitektonisk være med til at balancere mellem et samlende og samtidig varieret udtryk.  Det er hensigten at ny bebyggelse skal forankres i Svendborgs historie og bidrage til områdets identitet og atmosfære. Dette indebærer at skabe ny bebyggelse, der genbruger de eksisterende tømmerladers udtryk i respekt for områdets kulturarv og tømmerladernes historiske karakteristika. For at skabe en harmonisk balance mellem gammelt og nyt betyder det, at ny bebyggelse får et udtryk med udgangspunkt i eksisterende laders tag- og facadeelementer og bygges på tunge elementer i stueetage og kælderplan, der refererer til pakhusenes grundmurede facader. 

De tre eksisterende typologier indenfor lokalplanområdet er repræsenteret i

  1. Grundmurede kornpakhuse og havnekontor
  2. Villaen i historicistisk renæssancestil
  3. Træbygninger for tømmer - Tømmerskur

Reference billede tømmerskure (Pralsis Arkitekter)

Reference billede fra projektforslag - se referere til det oprindelige udtryk i redegørelsestekst under Bydelens karakter, formsprog og udtryk. Områdets oprindelige udtryk omhandler bl.a. markante tagformer med sadeltag og udhæng og (lodret) træbeklædning, der refererer tilbage til de gamle røde lader, pudsede facader og relieffer og detaljering i facaden, der refererer tilbage til de gamle pakhuse og naboejendomme.

Sokkel 

7.11

Sokler skal fremstå pudset eller i sten og må maksimalt have en højde på 0,4 m over færdigt terræn. Er sokler højere end 0,4 m skal den øvrige del af soklen udføres med samme materiale som facaden.

 

Vinduer og udvendige døre

7.12

Vinduer og døre i facader skal udvendigt udføres i træ eller metal.

 

7.13

Hel eller delvis tilklæbning og blænding af vinduer, altandøre og lignende må ikke finde sted.

 

7.14

Vinduer med spejlglas eller farvet glas må ikke anvendes. Dog kan solafskærmende glas tæt på farveneutral benyttes.

7.15

For byggefelt 1 gælder:

  • At alle murhuller skal proportioneres i højformat (højere end de er brede)
  • At stueetagens murhuller mod Kullinggade undtaget hoveddøre samt maksimalt to porte skal gives en brystning på mindst 0,7 meter over færdigt gulvniveau
  • At vindues- og døråbninger for hvert bygningsenhed skal placeres regelmæssigt og taktfast, lodret over hinanden i bygningens facade
  • At vinduers ruder skal proportioneres i højformat
  • At vinduer skal udføres som sidehængte vinduer i to fag
  • At vinduers karm og ramme tilsammen maksimalt må være 10 cm i bredden

 

7.16

For byggefelt 2,3 og 4 gælder:

  • At murhuller skal proportioneres ens for hver bygning og placeres lodret over hinanden. Dog gives der mulighed for at murhuller kan skaleres med højde-bredde forhold og proportioneres i dobbelt eller halv bredde.
  • At alle murhuller skal proportioneres i højformat (højere end de er brede)

Overordnet strukturer skal fremhæves, så der opstår lodrette og vandrette linjer samt et naturligt hierarki i facader. Facaders struktur kan fremhæves med deres opdeling af murhuller i moduler, der enten kan fordobles eller halveres. Fx kan et modul være inddelt i 60 cm og murhuller opskaleres til 120 cm eller nedskaleres til 30 cm. 

Altaner

7.17

Altaner og tagterrasser skal inkorporeres og være indeliggende i bebyggelsen så den ikke fremstår påhængt. Dog kan der på østsiden indenfor byggefelt 1, være påhængte altaner i en maksimal dybde på 1,5 meter.

 

Principillustration af indeliggende åbne altaner/tagterrasser

 

Altaner og tagterrasser skal udføres så de fremstår som indeliggende åbne altaner eller tagterrasser på udkragende bygningsdele. Se også projektforslagets illustration i note under §7.10 med tilbagetrukket altaner og facadelinje, der refererer til de gamle røde laders varierende udformning.

7.18

Altaner indeliggende i tagflade mod Kullinggade skal afsluttes minimum tre teglsten fra tagfod.

7.19

Altaners værn skal være ens for hvert byggefelt og udføres med værn i lodret balustre i sort- eller hvidmalet metal. Dog kan værn også gives samme farve som facaden i øvrigt.

Altaner skal fremstå med lette værn. 

Tage

7.20

For byggefelt 1 gælder:

  • At tage skal udformes som symmetrisk eller asymmetrisk saddeltag med taghældning på maksimalt 60°. Mod Kullinggade skal taghældningen være minimum 45° og mod havnen skal taghældning være minimum 10°.
  • At tagflader mod Kullinggade skal udføres i rød vingetegl.
  • At tagflader med en hældning under 25° skal være udført med tagpap med listedækning, sedum beplantning, beklædes med rød tegl eller metal med fals, dog ikke zink eller kobber.
  • At tage skal udføres med opret gavl uden valm
  • At tage skal udføres uden tagudhæng, så tagfoden afsluttes med tagrende ved facadens murkrone.

 

Bebyggelsen skal baseres på byhuses udtryk og tagflader mod Kullinggade skal tilpasses gadens eksisterende karakter og bymidtens eksisterende bebyggelse. Tag og facader skal derfor udføres i overensstemmelse med lokalplan nr. 001.290, som har til formål at regulere bymidtens facade ændringer samt skiltning. Mod havnen kan taget gives en hældning, der er for lav til vingetegl. Her skal tagflader med lister eller falssamlinger give tagfladen en opdeling og en rytme.

7.21

For byggefelt 2,3 og 4 gælder:

  • At tage skal udformes som symmetrisk eller asymmetrisk saddeltag med taghældning på mindst 15°, dog kan en mindre del på maksimum 50% af taget gives en hældning på minimum 10° 
  • At tagflader skal udføres med skiffer, tagpap med listedækning, sedum beplantning eller metal med fals, dog ikke kobber eller zink
  • At tage skal udføres med opret gavl uden valm
  • At tage skal udføres med tagudhæng på minimum 50 cm, målt vinkelret på facaden, med synlig konstruktion uden underinddækning. Det omfatter også overdækninger integreret i bygningskroppen.
  • Såfremt at vindskeder opsættes skal de være i træ
  • Sekundær bebyggelse skal udføres med samme tagformer

Ny bebyggelse skal set fra havnen trække tråde til stedets historie i konstruktion, farvevalg og materialer, hvorfor ny bebyggelse skal referere til lokalplanområdets tømmerlader og deres byggeteknik. Det er karakteristisk for laderne at de har dybe tagudhæng uden inddækning på undersider og med synlige tagbrædder og spær afsluttet i en skarp, smal kant med tagrender og vindskeder i træ.

Referencefoto: af tømmerlader

Snittegning af eksisterende lader

7.22

Indenfor hele lokalplanområdet må tage, med undtagelse af glas, ikke give anledning til væsentlige refleksions- og blændingsgener. Der må derfor ikke anvendes tagmaterialer med en glansværdi over 7.

Bestemmelsen om en mat overflade skal sikre minimering af blændingsgener for omkringboende og forbipasserende ikke mindst på søterritoriet. Glansværdi måles i henhold til ISO 2813:2014.

7.23

Solceller og solfangere på tagflader skal integreres i tagbeklædningen. Solceller og solfangere skal inkl. rammer fremstå helsort og med en mat overflade og skal overholde krav om en glansværdi under 7.

7.24

Solceller og solfangere skal lægges parallelt med og i tagfladen og må maks. være hævet 7 cm over tagfladen.

Tagvinduer

7.25

Et tagvindues bredde inklusive vinduesrammen må ikke overstige 0,8 m.

Kviste

7.26

Kvistes samlede bredde ikke må overstige halvdelen af tagfladens længde.

7.27

Kviste skal have saddeltag vinkelret på hovedtagets ryg.

Kviste skal gives saddeltag som rytterkvist for at sikre en formmæssig sammenhæng til kvarterets eksisterende klassiske arkitekturstil. 

7.28

Kvistflunker (kvistens sidevægge) skal fremstå i skifer herunder skiffereternit, som pudsede eller med metalinddækning, dog ikke zink eller kobber.

7.29

Hvis der placeres flere kviste på en tagflade, skal kvistene være ens. Dog kan en tagflades kviste suppleres med frontkviste. 

Tagrender

7.30

Tagrender og nedløb skal udføres i metal. Dog må de ikke udføres i (indeholde) kobber, nikkel, zink, bly og cadmium.

Miljøstation

7.31

Fælles renovationsskure/miljøstationer/byttestationer skal i form af overdækket affaldssortering, placeres med adgang fra fælles vej og være lukkede konstruktioner med facader og tag. Dog kan den øverste tredjedel af facaden konstrueres åben af hensyn til udluftning. 

Der skal jf. kommuneplanen sikres et areal til brug for overdækket affaldssortering for samlede bebyggelser. For at tilpasse fælles renovationsskure/miljøstationer/byttestationer mv. til områdets karakter af boligkvarter, skal de udformes med tagkonstruktion og sikres ly for regn og sol. 

Broforbindelse

7.32

Et broanlæg skal udformes i åben konstruktion i træ- og/eller mørklakeret stål med brodæk i træ og med gelænder i træ eller mørklakkeret stål med håndliste i træ.

Der må ikke monteres belysning på broen.

En gangbro skal tilpasses områdets maritime kulturmiljø og sikres tilgængelig jf. byggelovgivning. Et broanlæg kræver tilladelse fra bygningsfrednings- og kystbeskyttelsesmyndighed.

To eksempler på skitseforslag til en gangbros udtryk:

NB På illustration er medtaget en sejlbåd og motorbåde som sandsynligvis ikke vil kunne passere under en broforbindelse.

8.1

Brug af belysning, skilte og flag i delområde A skal godkendes af bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og kulturstyrelsen.

I delområde A kræver belysning og skiltning tilladelse fra bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen.

Skiltning

8.2

Der må kun opsættes

  • skilte (navn, logo, adresse samt åbningstider) for de virksomheder som aktuelt drives i lokalplanområdet
  • henvisnings- og oversigtsskilte samt
  • relevante færdselsskilte i forbindelse med parkerings- og kørearealer

I delområde A kræver skiltning tilladelse fra bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen.

8.3

Reklametavler som signboards og billboards i form af elektroniske lystavler herunder LED-skærme, laserlys eller dynamiske digitale reklameskilte som fx lysaviser eller animerede reklamer er ikke tilladt

8.4

Lysskilte på facader er ikke tilladt

8.5

Skiltehøjden på fritstående skilte må maksimalt være 1 meter. Gælder dog ikke færdselsskilte.

8.6

Skilte på facader må maksimalt have en størrelse på 1 meter i bredden 0,5 meter i højden.

8.7

Der må ikke opsættes skilte på tage.

8.8

Ved opsætning/placering af skilte skal oversigten fra/til vejadgange bevares.

8.9

Fritstående skilte må ikke placeres nærmere naboskel end 2,5 meter. Gælder dog ikke færdselsskilte

Belysning

8.10

Belysning skal udføres som ophængt armatur, master eller som pullerter.

8.11

Lyskilder skal være nedadrettet og være afskærmet så der ikke lyses over armaturets placering.

Belysning må ikke være generende for områdets beboere og skal derfor gives en nedadvendt retning væk fra boligers vinduer.

8.12

Lyspunktshøjden for master må ikke overstige 4 meter, målt fra terræn.

8.13

Lyspunktshøjden for pullerter må ikke overstige 1,2 meter, målt fra terræn.

8.14

Lyspunktshøjden for vægmonteret armatur må ikke overstige 1,8 meter, målt fra terræn.

Lysstyrken må ikke være til gene for naboer, trafikanter m.fl.

8.15

Brug af belysning i delområde A skal godkendes af Slots- og kulturstyrelsen.

8.16

Ledninger til belysning af veje, stier, adgangsarealer og parkeringspladser må kun udføres som jordkabler.

Generelt

9.1

De ubebyggede arealer må ikke anvendes til oplag og henstilling af campingvogne eller ikke indregistrerede køretøjer samt trailere og både.

Hegning i delområde A er ikke tilladt uden tilladelse fra bygningsfredningsmyndigheden.

Hegn

9.2

Hegn mod skel, vej, sti eller fællesarealer skal være levende hegn i maksimalt 1,6 m. Det levende hegn kan suppleres med et trådhegn på indvendig side med højst samme højde som det levende hegn.

Dog må der etableres faste hegn på maksimalt 1,2 meters højde omkring private terrasser og maksimalt 1 meters højde mod Kullinggades vejskel.

Der kan desuden placeres højere beplantning i naboskel mod syd, hvis der er enighed herom mellem berørte grundejere. 

9.3

Levende hegn langs vej og sti skal placeres mindst 0,3 meter fra vej- eller stiarealet. Fast hegn mod vejskel skal placeres mindst 0,2 meter indenfor skel.

9.4

Hegn om private terrasser skal være ens for hvert byggefelt og udføres med værn i lodret balustre i sort- eller hvidmalet metal. Dog kan balustre/værn også gives samme farve som facaden i øvrigt.

Fælles opholdsareal

9.5

Der skal i delområde A afsættes areal til fælles opholdsarealer på terræn for brugere af bebyggelsen. Opholdsarealernes størrelse skal svare til mindst 10% af bruttoetagearealet.

Brugere kan være ansatte eller beboere m.fl. alt efter hvilken anvendelse delområde A får. 

Udformning af friarealer i delområde A kræver tilladelse fra bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen.

9.6

Anlæg i delområde A skal overholde Slots- og Kulturstyrelsens fredningsværdier for områdets plads og bolværk. De bærende fredningsværdier er knyttet til bolværket og grusbelægningen og områdets fysiske karakter af havneoplagsplads skal fastholdes og alle ændringer kræver tilladelse fra bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen.

Formålet er at fastholde karakteren af havneoplagsplads på området mellem villaen, de to pakhuse og havnefronten og at bevare bolværket. Eventuelle projekter skal fremsendes til Slots- og Kulturstyrelsens godkendelse.

9.7

Der skal i delområde B indrettes fælles opholdsarealer på terræn for boliger svarende til mindst 10% af delområdets samlede antal brutto etagemeter. Dog medregnes parkeringskælder ikke.

Hvis en ind- og udkørsel til delområde B placeres i stueetagen på hjørnet af ny bebyggelse overfor den italienske villa, skal der anlægges en lommepark i form af et grønt opholdsareal med offentlig adgang, som skal indrettes med inventar til ophold.

Nye facader og arealet der vender mod den (eksisterende) italienske villa , skal indbyde til ophold med referencer til den italienske villas historiske have, i form af f.eks. espalier, klatreplanter, bede med stauder og haveelementer som bænke og skulpturer.

En lommepark har til hensigt at referere til den italienske villas haveanlæg i 1880'ernes Danmark med præg af de planter, der passede til tidens stil og æstetik afbalanceret med havnemiljøets lidt grove karakter. Alle bygge- eller anlægsprojekter indenfor det fredede område kræver tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen. 

9.8

Fælles opholdsarealer i delområde B skal overvejende etableres med græsflader og kan rumme beplantning i form af solitære træer eller træer i mindre grupper. Der må desuden indrettes lege- og aktivitetsplads samt bænke, byrumsinventar eller fælles drivhus i de fælles opholdsarealer.

Området skal indrettes med god tilgængelighed til veldisponerede fælles fri- og opholdsarealer jf. kommuneplanens retningslinjer - gennemtænkt disponeret med god adgang til affaldshåndtering, cykel- og bilparkering mv. så også brand- og lastbiler kan komme til og fra.

9.9

Ny afgrænsning mod søterritoriet ved delområde A og B's afgrænsning skal gives en maritim kant i sten eller træ i forlængelse af det fredede bolværk.

Alle ændringer indenfor det fredede område kræver tilladelse fra bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen.

9.10

Delområde A og B's afgrænsning mod søterritoriet skal defineres af en kajkant og udformes med enten

  1. spuns dækket af bolværk i træ jf. udtryk ved fredet bolværk i delområde A, eller
  2. stenkastning med overkant gennem kote 0 i matrikelskel.

Eksempel på stenkastning med linjeføring gennem kote 0 i matrikelskel:

Alle ændringer indenfor det fredede område kræver tilladelse fra bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen.

Beplantning

9.11

Der skal indenfor delområde B tilplantes med en blanding af træer, buske, stauder, græsser og regnbede, svarende til mindst 10% af delområde B’s samlede grundareal. 

Lokalplanen fastsætter krav til minimum procentdel af området med grønne arealer. I delområde B skal lokalplanen være med til at sikre mere begrønning jf. Kommunens Klimahandleplan.

Nogle beplantede arealer er egnet til ophold. Der gælder græsarealer med eller uden træer, som kan inkluderes i de fælles opholdsarealer. Arealer med buske, stauder og regnvandsbede kan ikke defineres som opholdsareal, men kan med fordel placeres i tilknytning til de fælles opholdsarealer. Der er derfor et overlap mellem arealer til beplantning og fælles opholdsarealer der skal defineres nærmere i en byggeansøgning.

9.12

Der skal tilplantes med minimum 10 træer i delområde B. I fuldt udvokset tilstand skal træernes art have en mindstehøjde på 5 meter.

Træer og en høj grad af biodiversitet skal være med til at sikre gode og attraktive opholdsarealer til livet mellem husene, og forbinde området imellem husene med de kvarterets træer i Kullinggade.

9.13

Til beplantningen skal anvendes egnskarakteristisk beplantning egnet til kystområder jf. Naturstyrelsens anbefalinger og beplantningen skal gives gode vækstbetingelser.

For at give områdets beplantning gode vækstbetingelser kan regnvand med fordel tilbageholdes og genbruges til vanding.

9.14

Træer skal sikres gode vækstbetingelser med et tilstrækkelig rodvenlig areal på minimum 10m2 pr træ. Der skal tage højde for både vertikal og horisontal plads, så rødderne kan vokse både nedad og sidelæns. Hvis træer beskadiges eller går ud, skal de erstattes.

9.15

Træer skal placeres med tilstrækkelig afstand til vej- og stibaner, ledninger, rør og fundamentstrukturer til at undgå skader på grund af trærødder. Træer skal placeres minimum 1,5 meter fra vejbaner.

9.16

Inden for lokalplanområdet må der ikke udplantes planter, som af de danske myndigheder er registreret som uønskede i den danske natur eller som er registreret som invasive.

Terrænforhold

9.17

Der må inden for delområde A kun terrænreguleres med tilladelse fra bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen.

9.18

Det er inden for delområde B kun tilladt at terrænregulere indtil +/- 0,5 m i forhold til eksisterende terræn jf. kortbilag 4. Dog kan terrænet indenfor felt 2 jf. kortbilag 4 reguleres til maksimum kote 3. 

Der er i delområde B mulighed for at opbygge en plint rundt om huse mod havnebassinet jf. kortbilag 4. I felt 1 kan der anlægges en overgang fra eksisterende terræn til kote 3.

Plint

9.19

Bebyggelsens terræn/plint skal afsluttes indenfor overgangszonen - felt 1 på kortbilag 4 - med en hældning på maksimalt 75 grader.  

Overgangszonen skal beklædes i fast materiale i form af træ og gives et maritimt udtryk.

Plinten kan nedtrappes og beplantes.

For at undgå at en bebyggelses plinten stikker visuelt ud og får bebyggelsen til at fremstå massiv og afvisende i kystlandskabet, er det hensigten at dens placering, dimensionering og elementer gives en glidende overgang og trapper ned fra top til bund for at skabe en god overgang til områdets øvrige bebyggelse og friarealer i en menneskelig skala.  Nedtrapning af plinten kan ske over en vandret afstand på 1,5 m fra plintens bund – og den samlede hældning må ikke være mere end 75 grader. En plints afslutning skal gives et maritimt udtryk og beklædes med træ, med henblik på at modstå de barske forhold, som saltvand kan forårsage, samtidig med at plinten fremstår mindre bastant og med et imødekommende materiale, en rar taktil overflade, der er tilpasset områdets maritime kultur. Overgangszonen kan udformes i et landskab med beplantning der trapper ned. 

9.20

Terrænregulering må ikke foretages nærmere skel end 0,5 m. I en afstand på mellem 0,5 og 2,5 m fra skel skal terrænet ved regulering gives en jævn hældning.

Terrænbearbejdning skal indeholde en tydelig skelnen mellem karakteren af lokalplanområdet høje niveau mod Kullinggade (den tidligere privat have) og havne- og tømmerpladsens niveau, som er et historisk kendetegn for kulturmiljøet.

Ved eksisterende terræn, forstås det oprindelige terræn som fastsat af lokalplanens kortbilag 4 ved lokalplanens vedtagelse.

Regnvandsbassin

9.21

Overfladevand skal bortledes i ét samlet system for hele lokalplanområdet eller i to for henholdsvis delområde A og B.

Der kan ikke etableres regnvandsbassin inden for det fredede område uden tilladelse fra bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen.

9.22

Overfladevand skal sikres afstrømning væk fra bebyggelsen.

Ved kraftige regnhændelser er der ikke mindst syd for områdets sydlige pakhus behov for at sikre, at overfladevand ledes væk fra bebyggelsen.

9.23

Håndteringen af regnvand skal ske lokalt via render og på overflader, som veje, stier og parkeringsarealer, for at bidrage til områdets byklima og rekreative kvalitet.

Der skal indhentes en udledningstilladelse til at lede overfladevandet til træskibhavnen.  Hvis berørte myndighed giver udledningstilladelse, kan den have en tidsbegrænsning, grundet evt. ophobning af miljøfremmede stoffer ved havnebassinet.

Idet terrænet mod syd kan hæves væsentligt af en ’plint’, vil der fremtidigt kunne løbe overfladevand fra området og mod det eksisterende pakhus mod syd. Områdets eksisterende forhold, skaber allerede i dag en lavning langs pakhusets sydfacade, hvor overfladevand kan opstuve og eventuelt give skade på bygning. Området skal derfor sikres mod overfladeafstrømning fra den nye plint og ledes effektivt mod Svendborg Sund.

Støj

10.1 Støjdæmpende foranstaltninger skal, sikre at Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier overholdes for boliger på både indendørs og udendørs opholdsarealer.

Støjberegning viser, at støjpåvirkningen fra vejtrafikstøj overstiger 58 dB på bebyggelse med facader mod de omkringliggende gader. Hvis boliger opføres som gennemgående med mindst ét opluk til en ikke-støjbelastet facade, skal facader på disse ikke udformes med støjdæmpende løsninger. For boliger, der ikke har mindst ét opluk til en ikke-støjbelastet facade, skal facader på disse opføres med støjdæmpende løsninger.

11.1 Bebyggelse må ikke placeres over spor- og ledningsanlæg med mindre berørte myndigheder har godkendt en løsning herfor.

11.2 Master, paraboler og antenner må ikke placeres på bygningers facader.

11.3 Der må ikke opsættes solceller og solfangere på terræn.

11.4 Tekniske anlæg som ventilationssystemer skal inkorporeres i bebyggelsen og må ikke placeres ovenpå tagflader.

11.5 Ved fælles miljøstationer skal der etableres bolignær, overdækket kildesortering, med gode tilkørselsforhold og kort gåafstand for renovationsarbejderne såvel som beboere.

11.6 Der kan kun opføres tekniske anlæg som transformerstationer indenfor byggefelterne.

 

Det er Kommunalbestyrelsens mål, at der sikres en balance mellem udbygning af telekommunikationsmulighederne og bevaring af de landskabelige kvaliteter, herunder de kulturhistoriske værdier.  Antenner må som udgangspunkt ikke placeres indenfor lokalplanafgrænsningen af hensyn til kystlandskabet og områdets kulturmiljø. Hvis det bliver nødvendigt, skal en antenne placeres, så den er mindst mulig synlig fra havnebassinet såvel som gadeplan. 

For at sikre kort afstand til affaldsbeholdere skal containere eller spande maksimalt placeres 25 meter fra vej og maksimalt 75 meter fra boliger. Der skal jf. kommuneplanen sikres et areal til brug for overdækket affaldssortering for samlede bebyggelser og der henvises i øvrigt til kommunens affaldsplan samt Vand og Affald, Svendborg vejledninger. 

12.1 Der skal for lokalplanområdet oprettes én grundejerforening med medlemspligt for samtlige ejere af grunde indenfor området, herunder erhvervsejere og eventuelle andelsboligforeninger, med det formål at drive og vedligeholde fælles anlæg inkl. system til håndtering af overfladevand, fælles opholdsarealer, veje og stier. Hvis delområde A og B udskilles, kan der i den forbindelse indgås aftale om at etablere 2 grundejerforeninger.

12.2 En grundejerforening skal oprettes senest når der er to grundejere i lokalplanområdet eller når kommunalbestyrelsen kræver det. Vedtægterne skal godkendes af kommunalbestyrelsen i Svendborg Kommune.

12.3 Det skal af vedtægterne fremgå, at grundejerforeningen skal varetage vedligeholdelse af de fælles fri- og opholdsarealer, fælles regnvandsløsninger, evt. støjdæmpende foranstaltninger, belysning, veje og stier, samt i øvrigt varetage medlemmernes fælles interesser af enhver art i forbindelse med de ejendomme, der hører under foreningens område.

12.4 Fællesarealer mellem flere ejere fordeles proportionelt baseret på størrelsen af hver ejers ejendom.

12.5 Grundejerforeningerne kan opkræve bidrag hos medlemmerne til at løse foreningernes opgaver.  Bestemmelser herom skal fastsættes i foreningernes vedtægter. 

Ny bebyggelse må ikke tages i brug førend:

13.1 adgangsforhold, veje, stier og parkeringspladser er anlagt, som nævnt i §§ 5.1, 5.2, 5.8, 5.10, 5.11, 5.13, 5.14 og 5.19

13.2 fælles fri- og opholdsarealer er anlagt, som nævnt i §§ 9.5, 9.7, 9.9, 9.11, 9.12, 9.18, 9.19 og 9.21

13.3 der er tilsluttet kollektiv vand-, el- og kloakforsyning i det omfang, den konkrete bebyggelse skal forsynes.

13.4 det er dokumenteret, at Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for støj overholdes. Svendborg Kommune kan kræve at dokumentationen skal foreligge i form af en rapport, der er kvalitetsstemplet som ”Miljømåling – ekstern støj” af en godkendt rådgiver. 

13.5 en udbygningsaftale jf. planlovens § 21 b er opfyldt.

Hvis et broanlæg ikke hensigtsmæssigt kan færdiggøres forinden ibrugtagen af bebyggelse, vil der efter en konkret vurdering være mulighed for at give dispensation fra bestemmelsen om en udbygningsaftale, dog kun mod sikkerhedsstillelse for anlæg af arealerne inden for en fastsat frist.

14.1 Ved kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse og bekendtgørelse af lokalplan nr. 689 ophæves lokalplan 283 Syd for havnepladsen for den del der er dækket af lokalplan nr. 689

14.2 Private byggeservitutter og andre tilstandsservitutter, der er uforenelige med lokalplanen, fortrænges indenfor lokalplanens område af lokalplanen. Andre private servitutter kan eksproprieres, når det vil være af væsentlig betydning for virkeliggørelse af planen.

14.3 De to overflødige gjorte servitutter '08.09.1902-908089-36 Dok om benyttelse mv.' og '20.02. 1905-908090-36 om brandmur' bortfalder ved vedtagelse af nærværende lokalplan.

15.1

Efter endelig vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er omfattet af planen jævnfør § 18 i Lov om Planlægning kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.


Den eksisterende lovlige anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg med videre, der er indeholdt i planen.

Lokalplanforslag er godkendt til offentlig høring af Kommunalbestyrelsen den 25. juni 2024

Lokalplanforslaget har været offentlig fremlagt fra den 4. juli 2024 i 9 uger

Lokalplanen er endeligt vedtaget af Svendborg Kommunalbestyrelse den 17. december 2024.

Lokalplanens varige retsvirkninger er trådt i kraft ved indlæsning til Plandata.dk den 10. januar 2025.