7.1
Inden for hele lokalplanområdet må facadematerialer, med undtagelse af glas, ikke give anledning til væsentlige refleksions- og blændingsgener. Der må derfor ikke anvendes materialer med en glansværdi over 7. Dog kan der opføres drivhuse.
Glansværdi måles i henhold til ISO 2813:2014, som er Dansk Standards bestemmelse af glansværdier. For malinger og lakker bestemmes glansværdi ved 20°, 60° og 85°. Da bebyggelsen ligger ved kysten, er det ekstra vigtigt at overhold glansværdier, der skal forebygge refleksionsgener.
Delområde A
7.2
For fredet bebyggelse i delområde A gælder at alle ændringer skal godkendes af bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen.
I tilfælde af at bebyggelsen af-fredes skal byggearbejder på eksisterende bebyggelse fortsat udføres med bevaring af bebyggelsens fredningsværdier for hver fredet bygning jf. følgende punkter.
- For de to pakhuse knytter de bærende fredningsværdier sig i det ydre til bygningernes ubrudte, pudsede murflader opdelt af døre og lugeåbninger, stående på en pudset sokkel, og dækket af et teglhængt tag med store ubrudte flader taktfast opdelt af hejsekviste.
- For pladskontoret knytter de bærende fredningsværdier sig i det ydre til de grundmurerede flader opdelt af dannebrogsformede vinduer på en pudset sokkel og dækket af et pyramideformettag med ubrudte flader og en enkel skorstenspibe i toppen.
- For villaen knytter de bærende fredningsværdier i det ydre sig til den røde blankmur, stukornamenterne, de oprindelige vinduer og de murede skorstenspiber.
Bebyggelse og belægninger skal tilpasses kulturmiljøets fredning og alle ændringer af den fredede bebyggelse eller anlæg kræver tilladelse af bygningsfredningsmyndigheden, Slots og Kulturstyrelsens.
Bevaring
7.3
Det toetagers pakhus i bindingsværk i byggefelt 5, er bevaringsværdig jf. kortbilag 7 og må kun nedrives, ombygges eller på anden måde ændres med tilladelse fra kommunalbestyrelsen. Dog kan tilføjede uoriginale bygningselementer fjernes.
Bevaringsbestemmelsen omhandler bebyggelse der er af særlig arkitektonisk/historisk betydning for kulturmiljøet. Bebyggelsen ønskes bevaret i i overensstemmelse med bebyggelsens originale arkitekturstil. Det betyder ikke, at bebyggelsen ikke kan ændres, til- eller ombygges, men blot, at hvis der skal laves væsentlige ændringer skal bebyggelsens klimaskærm renoveres med særligt fokus på og i overensstemmelse med husets oprindelige arkitektur og byggeskik.
I områdets kulturmiljø er det toetagers pakhus i bindingsværk udpeget som rumdannende bygning i områdets bebyggelsesmønster.
7.4
For det toetages pakhus i forlængelse af pladskontoret gælder:
- at murerne skal være gulkalkede med sort træværk
- at taget skal være rødt og teglhængt
7.5
For ny bebyggelse i byggefelt 5 gælder:
- at facader skal gives et udtryk med udgangspunkt i enten pladskontoret eller villaens arkitektur og tilpasses enten pladskontoret eller villaens proportioner og facaders rytme, så de udføres med en lodret og vandret flugtende opdeling af murhuller og bånd jf. visualiseringer i redegørelsen.
- at facader udføres i
- muret byggeri i blank rød teglmur eller beklædt med hængetegl
- filtset eller vandskuret teglmur i hvide, røde eller gule nuancer jf. jordfarveskalaen med farvekode: S4550-Y80R, S4050-Y80R, S5040-Y80R, S2070-Y70R, S2570-Y40R, S4040-Y40R og S2540-Y20R jf. Natural Color System, NCS (Se farveeksempler herunder) eller en blanding af de ovenstående farver.
- at vinduer skal udføres i træ og være af typen dannebrogsvinduer i højformat med brystning. Dog kan der tillades andre formater i bebyggelsens stueetage, hvis bebyggelsen anvendes til erhverv, med behov for udstillingsvindue.
- at tag udformes som saddeltag med helvalm samt minimum 30 graders hældning
- at tage udføres i natur skiffer eller rød tegl
Farve illustration
7.6
Der er i delområde A mulighed for at opføre en overdækning, indenfor felt P1 vist på kortbilag 5. En evt. overdækning på pladsen skal godkendes af bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og kulturstyrelsen og gives et udtryk i overensstemmelse med pladsens tidligere oplag af tømmer og med udgangspunkt i det tidligere eksisterende tømmerskur placeret længst mod syd som vist på kortbilag 7.
I redegørelsesteksten under lokalplanens indhold, kulturarv er tømmerskuret visualiseret.
Alle ændringer af den fredede bebyggelse eller plads kræver tilladelse af bygningsfredningsmyndigheden, Slots og Kulturstyrelsen.
Delområde B
7.7
Ny bebyggelse skal, inden for hvert byggefelt være ens med hensyn til formgivning og materialer og med en fremhævet bygningsstruktur med lodrette og vandrette gennemgående linjer.
Bebyggelsen skal refererer til lokalplanområdets eksisterende laders konstruktion og udtryk, med frem- og tilbage-spring og forbundne bygningsvolumener og et formsprog med en overordnet strukturer der fremhæves i lodrette og vandrette linjer, så der opstår et hierarki i facadernes opbygning, som vist i redegørelsens referencer.
Et bygge- eller anlægsprojekt indenfor det fredede område kræver tilladelse fra bygningsfredningsmyndigheden, Slots- og Kulturstyrelsen.
7.8
Facader
For byggefelt 1 gælder at facader skal fremstå i:
- blank rød mur, pudset, filtset, vandskuret eller med hængetegl
- hvid eller lyse, grå nuancer samt jordfarveskalaen med farvekode: S6020- Y30R, S7510-Y80R, S8505-R20B, S8005- R20B, S4550-Y80R, S4050-Y80R, S5040-Y80R, S2070-Y70R, S2570-Y40R, S4040-Y40R, S2540-Y20R eller S8010-B70G jf. Natural Color System, NCS (Se farveeksempler under § 9.7) eller en blanding af de ovenstående farvers indbyrdes blanding samt blanding med hvid.
- dog kan vinduer, døre og porte desuden gives mørkere nuancer iblandet sort.
- at facader skal udføres med en konstruktiv sammenhæng fra terræn til tag med lodret gennemgående facadeelementer, (som pille, vindue, pille, vindue) der afsluttes med gennemgående gesims ved husets murkrone
- at facader skal gives ornamentik med recesser og lignende, der giver skyggevirkning i facaden
- at facader samlet set skal gives et varieret udtryk fra bygningsenhed til bygningsenhed i form af varierede overflader og farver
Hvis en indkørsel til delområde B placeres i en hjørnebygning mod den fredede villa gælder at:
- facader mod den italienske villa skal gives samme fortløbende brystning, gesims, ornamentik med recesser og lignende som den øvrige del af bygningen, der vender mod Kullinggade. Dertil skal tagfladen være ensartet og sammenhængende
- hvor der bag facaden etableres nedkørsel til parkeringskælder, skal facaden mod den italienske villa forsynes med tilbagetrukket murfelter, der følger facadens øvrige vinduessætning
For at tilpasse ny bebyggelses proportioner og udtryk til den eksisterende bebyggelse i Kullinggade, skal facader fremstå som byhuse med selvstændige og varierende facadeudtryk samtidig med at de er afstemt og fremstår homogene. For at tilpasse ny bebyggelse til kvarterets eksisterende bebyggelse skal ny bebyggelse gives farve indenfor jordfarveskalaen og i lyse nuancer ikke mindst mod Kullinggade.
Bygningsenhed defineres her som opgangsfællesskab.
Reference: facade udtryk med recesser (Praksis Arkitekter)
7.9
For byggefelt 2,3 og 4 gælder at facader skal fremstå i:
- sten, blank mur, pudset, filtset eller vandskuret i hvid eller lysegrå nuancer
- varme- eller ubehandlet træ eller træ i den røde jordfarveskalaen med farvekode: S4550-Y80R, S4050-Y80R, S5040-Y80R, S2070-Y70R, S2570-Y40R jf. Natural Color System, NCS (Se farveeksempler herunder) eller en blanding af de ovenstående farvers indbyrdes blanding.
- dog kan vinduer, døre og porte desuden gives mørke nuancer jf. farveskala i note iblandet sort.
Farveskalaen på bygningerne omkring Baagøe og Ribers Plads er lyse, foruden den italienske villa, med facade i blank mur, som defineres som en murstensvæg, hvor stenene er ubehandlede.
For at tilpasse ny bebyggelse til lokalplanområdets eksisterende bebyggelse skal ny bebyggelse gives farve indenfor jordfarveskalaen og i lyse nuancer.
7.10
For byggefelt 2,3 og 4 gælder:
- at facader skal udføres med en sammensat materialitet, så bebyggelsens stueetage udføres som sten, blank mur, pudset, filtset eller vandskuret og øvrige etager udføres med facader af træ. Dog kan en mindre del på maksimalt 30% af bebyggelsens 1. sal udføres som sten, blank mur, pudset, filtset eller vandskuret i samme udtryk som stueetagen
- at facader skal udføres med en konstruktiv sammenhæng fra terræn til tag med lodret gennemgående facadeelementer og gentagelser, og med en sammenhæng i form, ved hjælp af gennemgående fremspring, rytmer og mønstre, der refererer til det oprindelige udtryk i de eksisterende tømmerhaller.
Bebyggelsen skal arkitektonisk være med til at balancere mellem et samlende og samtidig varieret udtryk. Det er hensigten at ny bebyggelse skal forankres i Svendborgs historie og bidrage til områdets identitet og atmosfære. Dette indebærer at skabe ny bebyggelse, der genbruger de eksisterende tømmerladers udtryk i respekt for områdets kulturarv og tømmerladernes historiske karakteristika. For at skabe en harmonisk balance mellem gammelt og nyt betyder det, at ny bebyggelse får et udtryk med udgangspunkt i eksisterende laders tag- og facadeelementer og bygges på tunge elementer i stueetage og kælderplan, der refererer til pakhusenes grundmurede facader.
De tre eksisterende typologier indenfor lokalplanområdet er repræsenteret i
- Grundmurede kornpakhuse og havnekontor
- Villaen i historicistisk renæssancestil
- Træbygninger for tømmer - Tømmerskur
Reference billede tømmerskure (Pralsis Arkitekter)
Reference billede fra projektforslag - se referere til det oprindelige udtryk i redegørelsestekst under Bydelens karakter, formsprog og udtryk. Områdets oprindelige udtryk omhandler bl.a. markante tagformer med sadeltag og udhæng og (lodret) træbeklædning, der refererer tilbage til de gamle røde lader, pudsede facader og relieffer og detaljering i facaden, der refererer tilbage til de gamle pakhuse og naboejendomme.
Sokkel
7.11
Sokler skal fremstå pudset eller i sten og må maksimalt have en højde på 0,4 m over færdigt terræn. Er sokler højere end 0,4 m skal den øvrige del af soklen udføres med samme materiale som facaden.
Vinduer og udvendige døre
7.12
Vinduer og døre i facader skal udvendigt udføres i træ eller metal.
7.13
Hel eller delvis tilklæbning og blænding af vinduer, altandøre og lignende må ikke finde sted.
7.14
Vinduer med spejlglas eller farvet glas må ikke anvendes. Dog kan solafskærmende glas tæt på farveneutral benyttes.
7.15
For byggefelt 1 gælder:
- At alle murhuller skal proportioneres i højformat (højere end de er brede)
- At stueetagens murhuller mod Kullinggade undtaget hoveddøre samt maksimalt to porte skal gives en brystning på mindst 0,7 meter over færdigt gulvniveau
- At vindues- og døråbninger for hvert bygningsenhed skal placeres regelmæssigt og taktfast, lodret over hinanden i bygningens facade
- At vinduers ruder skal proportioneres i højformat
- At vinduer skal udføres som sidehængte vinduer i to fag
- At vinduers karm og ramme tilsammen maksimalt må være 10 cm i bredden
7.16
For byggefelt 2,3 og 4 gælder:
- At murhuller skal proportioneres ens for hver bygning og placeres lodret over hinanden. Dog gives der mulighed for at murhuller kan skaleres med højde-bredde forhold og proportioneres i dobbelt eller halv bredde.
- At alle murhuller skal proportioneres i højformat (højere end de er brede)
Overordnet strukturer skal fremhæves, så der opstår lodrette og vandrette linjer samt et naturligt hierarki i facader. Facaders struktur kan fremhæves med deres opdeling af murhuller i moduler, der enten kan fordobles eller halveres. Fx kan et modul være inddelt i 60 cm og murhuller opskaleres til 120 cm eller nedskaleres til 30 cm.
Altaner
7.17
Altaner og tagterrasser skal inkorporeres og være indeliggende i bebyggelsen så den ikke fremstår påhængt. Dog kan der på østsiden indenfor byggefelt 1, være påhængte altaner i en maksimal dybde på 1,5 meter.
Principillustration af indeliggende åbne altaner/tagterrasser
Altaner og tagterrasser skal udføres så de fremstår som indeliggende åbne altaner eller tagterrasser på udkragende bygningsdele. Se også projektforslagets illustration i note under §7.10 med tilbagetrukket altaner og facadelinje, der refererer til de gamle røde laders varierende udformning.
7.18
Altaner indeliggende i tagflade mod Kullinggade skal afsluttes minimum tre teglsten fra tagfod.
7.19
Altaners værn skal være ens for hvert byggefelt og udføres med værn i lodret balustre i sort- eller hvidmalet metal. Dog kan værn også gives samme farve som facaden i øvrigt.
Altaner skal fremstå med lette værn.
Tage
7.20
For byggefelt 1 gælder:
- At tage skal udformes som symmetrisk eller asymmetrisk saddeltag med taghældning på maksimalt 60°. Mod Kullinggade skal taghældningen være minimum 45° og mod havnen skal taghældning være minimum 10°.
- At tagflader mod Kullinggade skal udføres i rød vingetegl.
- At tagflader med en hældning under 25° skal være udført med tagpap med listedækning, sedum beplantning, beklædes med rød tegl eller metal med fals, dog ikke zink eller kobber.
- At tage skal udføres med opret gavl uden valm
- At tage skal udføres uden tagudhæng, så tagfoden afsluttes med tagrende ved facadens murkrone.
Bebyggelsen skal baseres på byhuses udtryk og tagflader mod Kullinggade skal tilpasses gadens eksisterende karakter og bymidtens eksisterende bebyggelse. Tag og facader skal derfor udføres i overensstemmelse med lokalplan nr. 001.290, som har til formål at regulere bymidtens facade ændringer samt skiltning. Mod havnen kan taget gives en hældning, der er for lav til vingetegl. Her skal tagflader med lister eller falssamlinger give tagfladen en opdeling og en rytme.
7.21
For byggefelt 2,3 og 4 gælder:
- At tage skal udformes som symmetrisk eller asymmetrisk saddeltag med taghældning på mindst 15°, dog kan en mindre del på maksimum 50% af taget gives en hældning på minimum 10°
- At tagflader skal udføres med skiffer, tagpap med listedækning, sedum beplantning eller metal med fals, dog ikke kobber eller zink
- At tage skal udføres med opret gavl uden valm
- At tage skal udføres med tagudhæng på minimum 50 cm, målt vinkelret på facaden, med synlig konstruktion uden underinddækning. Det omfatter også overdækninger integreret i bygningskroppen.
- Såfremt at vindskeder opsættes skal de være i træ
- Sekundær bebyggelse skal udføres med samme tagformer
Ny bebyggelse skal set fra havnen trække tråde til stedets historie i konstruktion, farvevalg og materialer, hvorfor ny bebyggelse skal referere til lokalplanområdets tømmerlader og deres byggeteknik. Det er karakteristisk for laderne at de har dybe tagudhæng uden inddækning på undersider og med synlige tagbrædder og spær afsluttet i en skarp, smal kant med tagrender og vindskeder i træ.
Referencefoto: af tømmerlader
7.22
Indenfor hele lokalplanområdet må tage, med undtagelse af glas, ikke give anledning til væsentlige refleksions- og blændingsgener. Der må derfor ikke anvendes tagmaterialer med en glansværdi over 7.
Bestemmelsen om en mat overflade skal sikre minimering af blændingsgener for omkringboende og forbipasserende ikke mindst på søterritoriet. Glansværdi måles i henhold til ISO 2813:2014.
7.23
Solceller og solfangere på tagflader skal integreres i tagbeklædningen. Solceller og solfangere skal inkl. rammer fremstå helsort og med en mat overflade og skal overholde krav om en glansværdi under 7.
7.24
Solceller og solfangere skal lægges parallelt med og i tagfladen og må maks. være hævet 7 cm over tagfladen.
Tagvinduer
7.25
Et tagvindues bredde inklusive vinduesrammen må ikke overstige 0,8 m.
Kviste
7.26
Kvistes samlede bredde ikke må overstige halvdelen af tagfladens længde.
7.27
Kviste skal have saddeltag vinkelret på hovedtagets ryg.
Kviste skal gives saddeltag som rytterkvist for at sikre en formmæssig sammenhæng til kvarterets eksisterende klassiske arkitekturstil.
7.28
Kvistflunker (kvistens sidevægge) skal fremstå i skifer herunder skiffereternit, som pudsede eller med metalinddækning, dog ikke zink eller kobber.
7.29
Hvis der placeres flere kviste på en tagflade, skal kvistene være ens. Dog kan en tagflades kviste suppleres med frontkviste.
Tagrender
7.30
Tagrender og nedløb skal udføres i metal. Dog må de ikke udføres i (indeholde) kobber, nikkel, zink, bly og cadmium.
Miljøstation
7.31
Fælles renovationsskure/miljøstationer/byttestationer skal i form af overdækket affaldssortering, placeres med adgang fra fælles vej og være lukkede konstruktioner med facader og tag. Dog kan den øverste tredjedel af facaden konstrueres åben af hensyn til udluftning.
Der skal jf. kommuneplanen sikres et areal til brug for overdækket affaldssortering for samlede bebyggelser. For at tilpasse fælles renovationsskure/miljøstationer/byttestationer mv. til områdets karakter af boligkvarter, skal de udformes med tagkonstruktion og sikres ly for regn og sol.
Broforbindelse
7.32
Et broanlæg skal udformes i åben konstruktion i træ- og/eller mørklakeret stål med brodæk i træ og med gelænder i træ eller mørklakkeret stål med håndliste i træ.
Der må ikke monteres belysning på broen.
En gangbro skal tilpasses områdets maritime kulturmiljø og sikres tilgængelig jf. byggelovgivning. Et broanlæg kræver tilladelse fra bygningsfrednings- og kystbeskyttelsesmyndighed.
To eksempler på skitseforslag til en gangbros udtryk:
NB På illustration er medtaget en sejlbåd og motorbåde som sandsynligvis ikke vil kunne passere under en broforbindelse.