Lokalplanens formål og indhold

Lokalplanens formål og indhold

Lokalplanen har til formål at sikre, at området kan anvendes til offentlige formål, sådan at der kan opføres en ny daginstitution lokalt på Thurø. Lokalplanen fastsætter rammerne for daginstitutionens fysiske placering, omfang, udformning og fremtoning, samt fastsætter bestemmelser for udformning og placering af legeplads, parkering, sekundære bygninger samt ind - og udkørsel til området. Lokalplanen sikrer ligeledes, at den planlagte stiforbindelse på tværs af Thurø by sammentænkes med den nye institution.  

Lokalplanen har ligeledes til formål at sikre, at området indrettes, sådan at det kan trafikbetjenes fra en selvstændige vejadgang fra Brovejen. 

Områdets anvendelse 

Lokalplanen fastlægger områdets anvendelse til offentlige formål i form af skoler, børne- og uddannelsesinstitutioner og kulturelle institutioner. 

På nuværende tidspunkt skal der indrettes en ny daginstitution til at dække det aktuelle behov, men lokalplanen giver ligeledes mulighed for at daginstitutionen på sigt kan tages i brug til f.eks. skoleformål eller andre relevante uddannelsesinstitutioner, som kan tilpasses området. Der er i forbindelse med lokalplanen ingen aktuelle planer om andet end en daginstitution, men lokalplanen sikre at bygningen og området på sigt kan anvendes til øvrige offentlige formål. 

Disponering af området 

Lokalplanområdet er afgrænset, sådan at det tilpasses de eksisterende aktiviteter i området, og der ikke gøres indhug i de nuværende boldbaner. Lokalplanområdet får en ukurant udformning,  hvilket er med til at give nogle spændende muligheder i forhold til indretning af lege - og opholdsarealerne. Der opstår naturligt nogle nære - og mere afsidesliggende opholdsarealer, som kan være med til at understøtte forskellige funktioner og aktiviteter. 

Lokalplanområdet er inddelt i to delområder, henholdsvis delområde A og B. Delområdeafgrænsningen skal være med til at afgrænse placering og omfang af ny bebyggelse, samt hvor der må indrettes lege - og opholdsfaciliteter, parkering mv. 

Delområde A må anvendes til placering af institutionsbyggeri, legeplads, sekundære bygninger, parkering, adgangsvej, stiforbindelse og andre dertilhørende faciliteter. 

Delområde B må anvendes til legeplads, sekundære bygninger, rekreativt område og stiforbindelse. ​

Bebyggelsens omfang, placering og udformning

Daginstitutionen forventes at få et bruttoareal på omkring 1150 m2, for at imødekomme det aktuelle behov. Lokalplanen vil dog give mulighed for at daginstitutionen fremadrettet kan udbygges med ekstra kvadratmeter, såfremt der skulle opstå et udvidet behov. 

Institutionsbyggeri skal placeres indenfor delområde A, og det udlagte byggefelt. Hensigten er at få byggeriet placeret så langt mod nord som muligt, således at bygningen og de tilhørende udearealer orienterer sig mod syd, hvilket giver den bedste sammenhæng til det tilstødende rekreative område, samt sikre de bedste lysforhold. Byggefeltet er samtidig afgrænset i forhold til den aktuelle trafikstøjberegning, sådan at støjfølsomme anvendelser, som f.eks. daginstitution og lege - og opholdsarealer kan overholde Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser. 

Hovedindgang, trafikafvikling, personale indgang og varelevering er ikke støjfølsomme anvendelser, og skal derfor placeres mod Eriksholmsvej og Bergmannsvej, for at understøtte denne indretning. 

Lokalplanen giver mulighed for at etablere støjdæmpende foranstaltninger på Eriksholmsvej, sådan at de støjfølsomme anvendelser (daginstitution og lege - og opholdsarealer) kan overholde de vejledende støjgrænser. Dette skal være med til at sikre den bedste indretning af lege - og opholdsarealer mod syd. 

Illustrationsplan af fremtidig indretning af lokalplanområdet 

Daginstitutionen må maksimalt opføres i 1 etage med en bygningshøjde på maksimalt 8,5 meter, for at sikre at bebyggelsens udformning tilpasses den øvrige bebyggelse i området. 

Ifølge Svendborg Kommunes Klima- og Energipolitik fra 2019 skal nye bygninger opføres med miljøcertifikat. Ved opførelsen af det nye børnehus, er der fokus på at skabe et bæredygtigt byggeri ved at have særligt fokus på materialevalg, fleksibilitet og tilpasningsevne i bygningsdesignet, med særligt fokus på indeklima, vedligehold og sammenspil med lokalmiljøet.  For at understøtte dette, fastsætter lokalplanen, at facader skal udformes med træbeklædte facader, der ligeledes sikre et samlet helhedsudtryk og identitet for den nye institution. Der gives ligeledes mulighed for grønne tage, der kan være med til at håndtere og forsinke regnvand. Derudover indrettes området, sådan at det spiller bedst muligt sammen med det tilstødende rekreative område. 

Lege - og opholdsarealer 

Indenfor lokalplanområdet skal der sikres lege - og opholdsarealer, der indbyder til leg, læring og bevægelse. Udearealerne skal udformes som rekreative områder og beplantning og lokal afledning af regnvand skal indgå som væsentlige elementer i indretningen. De udendørs lege - og opholdsarealer skal så vidt muligt placeres mod syd, men der kan være enkelte områder, som disponeres mod nord, som en konsekvens af indretningen af byggeriet på grunden. Disse arealer vil kunne overholde de vejledende støjgrænser ved støjafskærmning. 

Udearealerne skal indrettes, så de spiller sammen med det tilstødende rekreative område, sådan at der bliver en god adgang og forbindelse for børnehuset, samt mulighed for at lokalområdet kan anvende udearealerne, uden for børnehusets åbningstider. Lokalplanen stiller krav om at der skal etableres låger, der sikre adgang til og fra det rekreative område og stiforbindelserne. 

Der skal så vidt muligt tilstræbes jordbalance, sådan at jord i forbindelse med byggemodningen, anvendes som rekreative elementer, klimatilpasning eller lignende. Overskudsjord skal anvendes til at bearbejde udearealerne, sådan at der skabes et varieret landskab.

Veje, stiforbindelser og parkering

Vejadgang

Lokalområdet skal vejbetjenes fra Eriksholmsvej.

I forbindelse med planlægningsprocessen er der indledningsvist blevet arbejdet med en afvikling af trafikken til det nye børnehus via Rønnebærvænget, da den afledte trafik ikke ville skabe overkapacitet i krydset ved Brovejen. Parallelt med planlægningen af det nye børnehus er der fra private udviklere ansøgt om at realisere nogle af de aktuelle byggemuligheder, som findes ved henholdsvis Brovejen og Gambøt Havn.

For at få overblik over de samlede trafikale konsekvenser ved de nye projekter, har Svendborg Kommune fået udarbejdet en ekstern trafikanalyse for Thurø med fokus på at belyse det fremtidige trafikscenarie. Trafikanalysen konkluderer, at de nye områder på Thurø vil generere mere trafik til det overordnede vejnet. Det vurderes, at den forøgede trafik overvejende vil søge mod Brovejen i retning mod Svendborg. Dette medfører en øget belastning i T-krydset Brovejen/Bergmannsvej/Eriksholmsvej, som allerede i dag vurderes at være belastet i spidsperioderne*. Overbelastning af krydset vil medføre kødannelse og betydelig forsinkelse i hele spidskvarteret for trafik fra Brovejen mod Thurø. Det vurderes, at den forøgede trafik fra byudviklingsprojekterne ikke vil føre til kapacitetsudfordringer i andre kryds på Thurø. 

*Spidstimetrafikken defineres som den største trafikintensitet, der i løbet af en nærmere angivet periode (fx en hverdag, en morgen- eller eftermiddagsperiode) forekommer for et sammenhængende tidsinterval på en time. Spidstimetrafikken bestemmes ud fra tællinger opdelt i intervaller på 1 time eller kortere (typisk 5 eller 15 min)

Den typiske spidstime er 07:15-08:15 og 15:30-16:30. Spidstimekvarteret er typisk 07:45-08:00 og 15:45-16:00. 

 

Estimering af stigning i forhold til eksisterende trafik på vejnettet som følge af byudvikling (ÅDT)

På baggrund af analysen blev det indledningsvist vurderet, at en firbenet rundkørsel ville være den mest hensigtsmæssige løsning, da krydset ved Brovejen skal ombygges for at kunne afvikle de stigende trafikmængder på Thurø. Der er efterfølgende arbejdet videre med en dyberegående undersøgelse af de trafikale løsninger, for at sikre en balanceret løsning, som i højere grad tilgodeser trafiksikkerheden, og i passende omfang kapaciteten for biltrafikken og det økonomiske råderum. 

Begge løsninger medfører, at der etableres en direkte adgangsvej til lokalplanområdet fra Brovejen og at der ikke gives mulighed for adgang via Rønnebærvænget. Det vil som en del af den senere detailprojektering, blive vurderet, hvilken løsning er den mest optimale, både i forhold til kapacitet og trafiksikkerhed mv. 

Som en del af vejprojektet, er det indledningsvist blevet vurderet, at det er nødvendigt at fjerne 50 meter af det eksisterende levende hegn langs Eriksholmsvej/Bergmannsvej. Det grønne udtryk og velkomst til øen, er en vigtigt stedsidentitetsmarkør for Thurø, og derfor fastsætter lokalplanen, at beplantningen skal bevares så vidt muligt, og kun kan fjernes for at realisere et vejprojekt og sikre de trafiksikkerhedsmæssige forhold. Der stilles ligeledes krav om, at der skal genetableres beplantning mod Eriksholmsvej, i det omfang det er muligt, som en del af det samlede vejprojekt.   

Eksisterende levende hegn ved ankomsten ad Brovejen. 

Vejprojektet er ikke omfattet af nærværende lokalplan, da det ligger på offentligt vejareal og uden for lokalplanområdet. 

Stiforbindelse

Der er idag en eksisterende stiforbindelse langs den nordlige side af området parallelt med Eriksholmsvej. Denne stiforbindelse fremtidssikres i den aktuelle lokalplan, og tilpasses i forbindelse med det samlede vejprojekt. 

Eksisterende stiforbindelse langs Eriksholmsvej 

Der er ligeledes indarbejdet bestemmelser om en stiforbindelse gennem den østlige del af lokalplanområdet, der skal fremtidssikre en forbindelse for bløde trafikanter fra Eriksholmsvej til Gambøtvej. 

Parkering

Der stilles krav om at der anlægges parkeringspladser i overensstemmelse med Svendborg Kommunes parkeringsnormer jf. Kommuneplan 2021 - 2033. 

Kravet til parkering fastsættes til 1 parkeringsplads pr. 50 m². Dette opfylder behovet for parkering til personale samt til institutionens drift. 

Kravet til cykelparkering fastsættes til 3 stativer pr. 100 m² etageareal. Heraf skal 50% være overdækket. Et stativ er lig med en plads til en cykel.

Parkeringspladsen har ligeledes den dobbeltfunktion, at den kan anvendes som parkeringsplads i forbindelse med sportsbegivenheder, uden for institutionens åbningstider. 

Regnvandshåndtering

Regnvand skal enten håndteres på egen grund, som lokal afledning, eller via en ny regnvandsledning, som ligeledes skal forbedre forholdene for boligerne ved Bergmannsvej 4a-4f. Regnvandsledningen forventes at blive placeret således, at den ikke konflikter med de eksisterende boldbaner. Regnvandsledningen vil for den nordligste del blive placeret under den fremtidige stiforbindelse. 

Regnvandet udledes til det eksisterende regnvandsbassin/rende, som er placeret syd for den sydligste boldbane i skellet til Fru Fiskers Plantage. Det vurderes at denne løsning vil have kapacitet til at håndtere afledningen fra børnehuset og boligerne ved Bergmannsvej. 

Regnvand skal håndteres lokalt og anvendes rekreativt, enten inden for lokalplanområdet eller som beskrevet ovenfor. 

Regnvand må ikke ledes til spildevandskloak. 

Tekniske anlæg

Lokalplanen stiller krav om, at tekniske anlæg skal placeres i sammenhæng med  øvrig bebyggelse, og skal afskærmes. Ventilationsanlæg og andre tekniske anlæg skal afskærmes, så de fremstår som en integreret del af bygningens arkitektur, alternativt skal de integreres i bebyggelsen. Anlæg til indvinding af solenergi må kun opsættes på bebyggelsens tag. Det skal være udført som flade paneler, der integreres i eller placeres parallelt med tagfladen. 

Formålet hermed er, at sikre at de tekniske installationer, som er et krav i daginstitutioner, placeres, så de nedtones og afskærmes mest muligt. 

Sammenhæng til lokalområdet

Ønsket er at den nye daginstitution kan være med til at løfte den samlede udvikling af området, både i forhold til det tilstødende rekreative område, og på sigt en forbindelse mellem de rekreative områder i "mosen". 

Illustration af sammenhæng mellem den nye daginstitution og den eksisterende daginstitution på Gambøtvej, samt de rekreative områder og den fremtidige stiforbindelse for bløde trafikanter.