Bestemmelser

I henhold til Lov om planlægning, lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020 med senere ændringer, fastsættes hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område i Svendborg Kommune.

 

Bestemmelserne er juridisk bindende overfor områdets ejere og brugere. Der må derfor ikke etableres forhold, der er i strid med lokalplanen.

Der kan i nogle tilfælde meddeles dispensation fra lokalplanens bestemmelser, hvis dispensationen ikke er i strid med de grundlæggende principper i lokalplanen.

Den nedtonede tekst (den grå boks i pdf-version) har til formål at forklare og illustrere lokalplanbestemmelserne. Den nedtonede tekst er altså ikke lokalplanbestemmelser og er således ikke bindende. 

1.1

Lokalplanen har til formål at:

  • sikre en inddeling af området til tæt-lav boligbebyggelse og til åben-lav boligbebyggelse,
  • sikre placering af adgangsvej samt overordnet struktur for interne veje,
  • sikre det nødvendige antal parkeringspladser,
  • sikre byggeriets placering, udformning og fremtoning herunder krav til materialer, samt tilpasning af bebyggelse til terrænet,
  • sikre det nødvendige areal til fælles fri- og opholdsarealer og etableres, så det har kvalitet, som gør dem opholdsegnede.
2.1

Lokalplanen afgrænses som vist på kortbilag 1 og omfatter del af matrikel nr. 91a, hele matrikel nr. 106 og matrikel nr. 89a, alle tilhørende ejerlav Nyby By, Bregninge, samt alle parceller, der udstykkes herfra.

2.2

Området ligger i landzone, og overføres til byzone ved kommunalbestyrelsens offentlige bekendtgørelse af den endeligt vedtagne lokalplan.

3.1

Lokalplanområdet opdeles i tre delområder: Delområde A, Delområde B og Delområde F, som det fremgår på kortbilag 2.

3.2

Delområde A må kun anvendes til åben-lav boligbebyggelse i form af enfamiliehus til helårsbeboelse. Derudover må der være tilhørende sekundære bygninger, parkering, interne veje og stier.

3.3

Delområde B må kun anvendes til tæt-lav boligbebyggelse til helårsbeboelse. Tæt-lav boligbebyggelse skal opføres som række- eller kædehuse. Derudover må der være tilhørende sekundære bygninger, parkering, interne veje og stier.

Der kan ikke opføres dobbelthuse. 

3.4

Delområde F må kun anvendes til fælles friareal samt regnvandsbassin. 

Delområde A

4.1

I delområde A skal udstykkes i alt 15 boliggrunde efter den retningsgivende udstykningsplan på kortbilag 3. De udstykkede grunde må ikke sammenlægges.

Grundstørrelserne indenfor delområde A må afvige med maksimalt +/- 100 m2 fra de angivne grundstørrelser på udstykningsplanen på kortbilag 3. Dog må grunde inden for delområde A ikke være mindre end 700 m2 eller større end 1.400 m2.

Andele af veje og fælles friarealer må ikke medregnes i grundstørrelsen.

4.2

Matrikel nr. 106 Nyby By, Bregninge må ikke udstykkes yderligere.

4.3

Arealet angivet på Kortbilag 2 kan udstykkes til matrikel 110i Nyby By, Bregninge

Delområde B

4.4

I delområde B kan udstykkes i alt 6 rækkehusgrunde efter den retningsgivende udstykningsplan på kortbilag 3. 

Grunde til tæt-lav boliger må ikke være mindre end 250 m² og større end 450 m². Ved udstykning af tæt-lav boliger, må boligen placeres i to skel, mens der min. skal være 2,5 m til to modsatstående skel.

Andele af veje og fælles friarealer må ikke medregnes i grundstørrelsen.

Rækkehusgrunde må adskille sig fra udstykningsplanen forudsat, at der udstykkes 6 rækkehusgrunde og at krav til grundstørrelser er overholdt. 

Delområde F

4.5

Delområderne F må udstykkes, således udstykning følger delområdeafgræsningen.

Der må ikke udstykkes til boligbebyggelse indenfor delområde F.

Adgangsvej

5.1

Adgang til lokalplanområdet skal ske fra Thorseng. Der kan kun etableres én overkørsel til lokalplanområde som vist på kortbilag 2.

Interne veje

5.2

Den interne vej Eskærshaven skal etableres med linjeføring, tilslutning og bredde som vist på kortbilag 5. 

Intern vej må afvige fra den viste linjeføring i et mindre omfang, dog maks. 1,0  m. 

  

5.3

Veje skal udlægges i en bredde på minimum 8,5 m med en kørebanebredde på minimum 5,5 m. Fortove skal have en bredde på minimum 1,5 m samt minimum 0,5 m til teknikskabe og lygtepæle. Rabatter skal have en bredde på minimum 1 m.

Vejen skal udformes i overensstemmelse med nedenstående vejprincip for veje med fortove, se dog § 5.6.

Kravet til kørebanebredden kan afviges for hastighedsnedsættende tiltag som fx vejindsnævringer. 

Vejprincip for interne veje med fortov.

Der er kun krav om anlæg af fortove langs hovedforløbet af den interne vej Eskærshaven, som vist på kortbilag 5.

Vendeplads

5.4

Der skal anlægges vendepladser i princippet som vist på kortbilag 5.

Ved projektering af veje og vendepladser skal det sikres, at de dimensioneres og har tilstrækkeligt manøvrerum for eksempelvis renovations-, flytte- og beredskabskøretøjer.

Der skal anlægges i alt to vendepladser: én mod øst for enden af hovedforløbet af den interne vej og én mod nord for enden af stikvejen af den interne veje.

5.5

Kørebanen må kun udføres i asfalt eller beton.

Fortove

5.6

Fortov skal anlægges langs vejforløb som vist på kortbilag 5.

Fortov skal udføres med en belægning i form af fliser eller chaussesten, som ikke er identisk med kørebanen, således at det ikke forveksles med kørebanen.

Stier

5.7

Der skal anlægges en sti gennem det grønne fælles friareal, der forbinder den interne vej med eksisterende stisystem nord for lokalplanområdet. På kortbilag 5 er der vist en principplacering for stien. Stien må gerne placeres på andre måder gennem det grønne fælles friareal. 

5.8

Stier skal anlægges med en bredde på minimum 1,5 meter og kan anlægges med sten eller grus.

Hvis eksisterende privat fællesvej mod nord omdannes til sti, kan den bibeholdes som græssti.

Parkering

5.9

Der skal etableres bilparkering i overensstemmelse med kravene:

  • Fritliggende enfamiliehuse: 2 p-pladser pr. bolig
  • Række- og kædehuse: 1½ p-pladser pr. bolig

Bilparkering for fritliggende enfamiliehus skal etableres på egen grund. Parkering for række- og kædehuse skal placeres indenfor delområde B.

Oversigtsarealer

5.10

Indenfor oversigtsarealer, som vist på kortbilag 5, må der ikke etableres nogen form for bebyggelse eller faste genstande med en højde på mere end 0,8 m.

Beplantning indenfor oversigtsarealerne må ligeledes heller ikke gives en højde på mere end 0,8 m. 

Delområde A

6.1

Bebyggelsesprocenten for den enkelte ejendom må ikke overstige 30 % for åben-lav boligbebyggelse. Andele af veje og fælles opholdsarealer må ikke medregnes ved beregning af bebyggelsesprocenten.

For boligbebyggelsen gælder, at boligarealet maksimalt må have et samlede boligareal på 250 m2. Boligarealet omfatter ikke integreret eller anden sekundær bebyggelse. 

6.2

Bebyggelse i delområde A kan maksimalt opføres i 1 etage og bygningshøjden må ikke være højere end 5,5 m.

For de enkelte grunde som er markeret som 1½ etage på udstykningsplanen på kortbilag 3 gælder dog, at bebyggelsen her kan opføres i maksimalt 1½ etage og bygningshøjden må ikke være højere en 8,5 m. 

6.3

For ejendomme omfattet af byggelinje A-A som er vist på kortbilag 3 gælder, at al bebyggelse skal opføres syd for byggelinje A-A. Byggelinjen er placeret 5 m fra, hvor vejskel er placeret.

Byggelinjen skal sikre et åbent ubebygget udtryk ud mod den interne vej. Hvis området ikke udstykkes defineres vejskel ved fortovskant.

6.4

For ejendomme omfattet af byggelinje B-B som er vist på kortbilag 3 gælder, at al bebyggelse skal opføres nord for byggelinje B-B.

Byggelinjen skal sikre en minimums afstand på 2,5 m til det fredet dige. Byggelinjen er placeret 2,5 m fra midten af det fredet dige.

6.5

For ejendomme omfattet af byggelinje C-C som er vist på kortbilag 3 gælder, at al bebyggelse skal opføres vest for byggelinje C-C. Byggelinjen er placeret 5 m fra naboskel mod øst.

Byggelinjen skal sikre at bebyggelse holder en passende afstand til naboområdet og undgå indsigtsgener. 

6.6

Al bebyggelse skal placeres minimum 2,5 m fra naboskel og minimum 2,5 m fra vejskel.

Hvis området ikke udstykkes defineres vejskel ved fortovskant.

6.7

Sekundære bygninger må opføres med en maksimal højde på 3 meter.

Byggefelter

6.8

Indenfor de udlagte byggefelter på kortbilag 4, må der ikke opføres bebyggelse der overstiger de angivne maksimale koter.

Byggefelterne skal sikre at udsigtsdeklarationen ikke overskrides. Bebyggelse må gerne placeres udenfor byggefelterne og gives en højde som anført i §  6.2.

Såfremt servitut vedrørende udsigtsdeklarationen ophæves, bør der dispenseres for den angive maksimale kote i de udlagte byggefelter på kortbilag 4.

Delområde B

6.9

Bebyggelsesprocenten for den enkelte ejendom må ikke overstige 40 % for tæt-lav boligbebyggelse. Andele af veje og fælles opholdsarealer må ikke medregnes ved beregning af bebyggelsesprocenten.

6.10

Bebyggelse i delområde B kan maksimalt opføres i 1½ etage og bygningshøjden må ikke være højere end 8,5 m.

Sekundær bebyggelse i delområde B må opføres efter bygningsreglementets bestemmelser. 

Delområde F

6.11

I delområde F må der ikke opføres bygninger, se dog § 6.12. Delområdet må gerne indrettes med borde, bænke, legepladser/legeredskaber og lignende tilpasset lokalplanområdets behov.

Der må ikke opføres shelter, orangerier, overdækninger eller udhuse indenfor delområde F, se dog § 6.12.

6.12

I det lille delområde F i midten af lokalplanområdet må der opføres følgende:

  • én transformerstation med en maksimalt størrelse på 10 m2 og med en maksimal højde på 2,8 m.
  • ét udhus med en maksimalt størrelse på 20 m2 og en maksimal højde på 2,5 m.
6.13

Der må etableres bassin til opsamling af regnvand samt etableres jordvold i maksimal kote 14.85 som vist kortbilag 3.

Facadematerialer

7.1

Bygningsfacader skal opføres som muret byggeri med blank mur, pudset eller vandskuret; træ byggeri og/eller natursten. 35% af facaden må udføres i andet materiale som f.eks. glas, metal eller beton, det for at give byggeriet variation.
Facader må begrønnes med planter.
Udestuer og drivhuse må dog fremstå med facade af glas. Transformerstation må fremstå med facade af metal.

Bestemmelsen gælder også for sekundære bygninger.

Sokler

7.2

Sokler skal fremstå pudset og må maks. have en højde på 0,4 m. Er sokler højere end 0,4 m, så skal det øvrige af soklen udføres med samme materiale som facaden.

Farver

7.3

Facader skal fremstå i farven:

  • sort
  • hvid
  • naturtræ eller
  • farver i jordfarveskalaen. Jordfarveskalaen defineres med farvekode: S6020- Y30R, S7510-Y80R, S8505-R20B, S8005- R20B, S4550-Y80R, S4050-Y80R, S5040-Y80R, S2070-Y70R, S2570-Y40R, S4040-Y40R, S2540-Y20R eller S8010-B70G jf. Natural Color System, NCS (Se farveeksempler herunder) eller en blanding af de ovenstående farvers indbyrdes blanding.

Natural Color System, NCS.

Tage

7.4

Tage skal udformes som sadeltag med symmetrisk, asymmetrisk, valmet; ensidigt eller fladt tag. Taghældningen må maksimalt være 45°.

7.5

Inden for hele lokalplanområdet må tage ikke give anledning til væsentlige refleksions- og blændingsgener. Der må derfor ikke anvendes tagmaterialer med en glansværdi over 10.

Glansværdi måles i henhold til ISO 2813:2014. Glaserede og engoberede tagsten kan normalt ikke opfylde bestemmelsens krav til glansværdi.

7.6

Tagbeklædningen skal udføres som:

  • tegl i sort eller rød,
  • betontagsten i sort eller rød,
  • sedum,
  • tagpap i sort.

Sekundær bebyggelse og transformerstation må derudover udføres med tagbeklædning som:

  • glas,
  • hvid eller klar plast,
  • metal.

Tekniske installationer

7.7

Tagbeklædning må også udføres med solceller og solfangere. Solceller og solfangere på tagfladen skal integreres i tagbeklædningen. I de tilfælde, hvor taghældningen er så lav, at det ikke er optimalt at montere solanlægget i samme hældning som taget (eksempelvis ved fladt tag), må vinklen hæves til maksimalt 40 grader i forhold til vandret.

Ved opstilling af solcelleanlæg, må anlægget ikke overstige den maksimale tilladte bygningshøjde. 

Solceller og solfangere skal fremstå sorte eller i samme farve som den resterende del af tagfladen. Solceller og solfangere skal have en mat eller antirefleksbehandlet overflade og er undtaget fra kravet om en glansværdi under 10.

Bestemmelsen om en mat eller antirefleksbehandlet overflade skal sikre minimering af blændingsgener fra solceller og solfangere for omkringboende og forbipasserende.

Bestemmelserne indeholder ikke noget maksimalt tal for lysrefleksion fra solenergianlæg såfremt de udføres i glas, da der ikke findes nogle standarder for refleksionsmålinger på solenergianlæg

7.8

Tekniske installationer som varmepumper, ventilationsanlæg og lignende skal enten være skjult i bygninger eller udformes således, at de inddækkes eller fremtræder som en integreret del af bygningens arkitektur. Kun luftindtag og afkast må fremstå markant synligt.

8.1

Der må kun opsættes:

  • Henvisningsskilte/oversigtsskilte til boligområdet.
  • Skiltning og reklamering i forbindelse med de erhverv, der i henhold til byggelovgivningen, kan drives fra egen bolig. Der må opsættes et skilt ved den enkelte bolig på højest 0,2 m². Skilt skal placeres i forbindelse med indgang til bolig eller på terræn i forbindelse med indgang til bolig.
  • færdselstavler/skilte.

Formålet med bestemmelsen er at skiltning skal være diskret og ikke må ændre områdets karakter af beboelse.

8.2

Vejbelysning til belysning af privat fællesveje skal udføres som armatur med en maksimal lyspunkthøjde på 4 m, målt fra fremtidigt terræn. Der må kun anvendes lyskilder som er nedadrettet og som skal være afskærmet således at der ikke lyses over armaturets placering. 

8.3

Ledninger til belysning af veje, stier og adgangsarealer må kun udføres som jordkabler.

Generelt

9.1

De ubebyggede arealer må ikke anvendes til oplag og henstilling af campingvogne, lastbiler, ikke indregistrerede køretøjer samt både.

Fælles opholdsareal

9.2

Der skal etableres fælles opholdsarealer som vist på kortbilag 2.

9.3

Det primære fælles opholdsareal (mod øst) skal etableres med græsflader og kan beplantes med urter, frø- og blomsterblandinger. Derudover må det fælles opholdsareal rumme beplantning i form af eksisterende æbletræer, solitære træer, træer i mindre grupper, busketter og stauder. Træer og buske indenfor delområde F skal ske med hjemmehørende/egnskarakteristisk beplantning, jf. nedenstående liste over træer og buske, herunder eksisterende æbletræer: 

Dansk Latin
Spidsløn 
Alm. hvidtjørn 
Alm. hyld 
Alm. hæg 
Alm. røn 
Avnbøg
Benved 
Blågrøn rose 
Dunbirk 
Dunet gedeblad 
Engriflet hvidtjørn 
Fjeldribs 
Fuglekirsebær 
Hassel 
Hunderose
Koralhvidtjørn 
Kvalkved 
Navr 
Rød kornel 
Rødel 
Seljepil 
Selje-røn 
Skovabild 
Skovfyr 
Slåen 
Småbladet lind 
Stilkeg
Storbladet lind
Tørst 
Vortebirk 
Vrietorn
Æblerose
Acer platanoides
Crataegus laevigata
Sambucus nigra
Prunus padus
Sorbus aucuparia
Carpinus betulus
Euonymus europaeus
Rosa dumalis
Betula pubescens
Lonicera xylosteum
Crataegus monogyna
Ribes alpinum
Prunus avium
Corylus avellana
Rosa canina
Crataegus rhipidophylla
Viburnum opulus
Acer campestre
Cornus sanguinea
Alnus glutinosa
Salix caprea
Sorbus Intermedia
Malus sylvestris
Pinus sylvestris
Prunus spinosa
Tilia cordata
Quercus robur
Tilia platyphyllos
Frangula alnus
Betula pendula
Rhamnus cathartica
Rosa rubiginosa

 

Fælles opholdsarealer må genbeplantes med æbletræer, hvis de fældes.  

9.4

Der må etableres stier i det fælles opholdsareal. Stier skal etableres med permeabel belægning, jf. dog § 5.8.

Regnvandsbassin (tørbassin) og jordvold

9.5

Der skal udlægges regnvandsbassin, tørbassin, regnvandsbed og/eller nedsivningsbassin på det store fælles opholdsareal mod øst i princippet som vist på kortbilag 3. Regnvandsløsningen skal mindst kunne håndtere en 5 årshændelse.

9.6

Der skal etableres jordvold langs regnvandsbassinet (tørbassinets) i princippet som vist på kortbilag 3. Jordvolden må ikke overstige kotehøjde 14,85 (højdesystem DVR90) og må maksimalt gives bredde på 3 m. Jordvolden skal fremstå græsbeklædt og/eller beplantet med urter, frø- og blomsterblandinger, samt med mulighed for plantning af buske.

Befæstelse

9.7

Lokalplansområdet er separatkloakeret, hvor den samlede befæstelsesgrad for den enkelte ejendom ikke må udgøre mere end 30 %, i henhold til den gældende spildevandsplan.

Overstiger ejendommes befæstelsesgrad 30 % skal tagvand og vand fra befæstede arealer forsinkes eller nedsives på egen grund, fx med faskiner, regnvandsbede, bassiner, etc.

Terrænregulering

9.8

Der må terrænreguleres maksimalt +/- 0,5 meter i forhold til naturligt terræn. Naturligt terræn er vist på kortbilag 6

Terrænregulering må ikke foretages nærmere skel end 0,5 m. I en afstand på mellem 0,5 og 2,5 m fra skel skal terrænet ved regulering gives en jævn hældning, og der må i dette område ikke etableres støttemure.

Der må ikke terrænreguleres syd for byggelinje B-B som vist på kortbilag 3 ned mod det fredet dige.

Efter vandløbslovens § 6 må der ikke ændres på vandets frie løb. Terrænreguleringer må derfor ikke medføre øgede gener fra overfladevand på anden grundejers grund. Det er grund- og anlægsejernes ansvar at sikre, at der ikke opstår øgede gener ved befæstelse af arealer eller terrænreguleringer. Dette gælder samtlige grundejere.

9.9

For regnvandsbassin (tørbassin) som nævnt i § 9.5 gælder, at der må terrænreguleres ned til kote 13.50 (DVR90).

Støttemur

9.10

Inden for lokalplanområdet må der etableres støttemure, som optager niveauspring, dog med en maksimal højde på 0,5 m målt fra naturligt terræn.

Hegn

9.11

Hegn i skel mod vej, sti, nabo- eller fællesarealer skal være levende hegn. Det levende hegn kan suppleres med et trådhegn på indvendig side med højst samme højde som det levende hegn fuldt udvokset, dog maks. 1,50 m. Hegn langs veje skal plantes min. 0,5 m inden for skellet.

I skel mellem bolig- samt nabogrunde og mod det åbne land skal hegn etableres som et levende hegn bestående af en eller flere af følgende hæktyper: Bøg, Avnbøg, Spiræa Vanhouttei, tjørn, hyld eller hassel.”

Vær opmærksom på at hegn ikke må gives en højde på højere end 0,8 m indenfor oversigtsarealer, jf. 5.10.

Der må ikke etableres hegn på det beskyttede dige uden forudgående dispensation hertil fra Svendborg Kommune.

Beplantning

9.12

Træer skal plantes minimum 1 m fra vejarealet

9.13

Ved opførsel af transformerstation eller udhus på det lille fælles opholdsareal (i midten af lokalplanområdet) skal der etableres afskærmende beplantning mod den interne vej.

Afskærmende beplantning skal gives en højde på mindst 1,8 m og kan bestå af buske og træer benævnt i § 9.3

9.14

Inden for lokalplansområdet må der ikke udplantes planter, som af de danske myndigheder er registreret som uønskede i den danske natur eller som er registreret som invasive.

10.1

Anlæg til områdets tekniske forsyning må placeres indenfor delområde A og B.

I delområde F må anlæg til områdets tekniske forsyning kun placeres under jorden.

Solenergianlæg på terræn

10.2

Solenergianlæg må ikke etableres på terræn.

11.1

Der skal for lokalplanområdet oprettes én grundejerforening med medlemspligt for samtlige ejere af grunde indenfor området, herunder eventuelle andelsboligforeninger og almene boligselskaber, med det formål at drive og vedligeholde fælles anlæg, opholdsarealer, veje og stier. 

Drift- og vedligeholdelsesforpligtigelsen omfatter dog ikke matr. 89a, Nyby By, Bregninge.

Matrikel nr. 106, Nyby By, Bregninge er ikke medlemspligtig i en grundejerforening, da det er en eksisterende bolig.  

11.2

Grundejerforeningen oprettes af udstykker senest når mindst 50% af lokalplanområdet er udnyttet eller når kommunalbestyrelsen kræver det. Vedtægterne skal godkendes af kommunalbestyrelsen.

11.3

Det skal af vedtægterne fremgå, at grundejerforeningen skal varetage vedligeholdelse af de fælles fri- og opholdsarealer, fælles regnvandsløsninger, belysning, veje og stier, samt i øvrigt varetage medlemmernes fælles interesser af enhver art i forbindelse med de ejendomme, der hører under foreningernes område.

Drift- og vedligeholdelsesforpligtigelsen omfatter dog ikke matr. 89a, Nyby By, Bregninge.

12.1

Ny bebyggelse må ikke tages i brug, førend adgangsforhold, veje, stier og parkeringspladser er anlagt, som nævnt i §§ 5.1-5.9.

12.2

Ny bebyggelse må ikke tages i brug, førend fælles fri- og opholdsarealer er anlagt, som nævnt i §§ 9.2-9.3.

12.3

Ny bebyggelse må ikke tages i brug, førend der er sikret afledning af regnvand, enten til nedsivning eller til regnvandsbassiner som nævnt i § 9.4. Ved etablering af regnvandsbassin skal jordvold, som nævnt i § 9.5, være etableret før ibrugtagning. 

13.1

Efter endelig vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er omfattet af planen jævnfør § 18 i Lov om Planlægning kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.
Den eksisterende lovlige anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg med videre, der er indeholdt i planen.

14.1

Lokalplanforslag blev godkendt til offentliggørelse af Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 8. november 2022.

Lokalplanforslaget har været offentlig fremlagt fra den 11. november 2022 til og med den 13. december 2022.

Lokalplanen er endeligt vedtaget af Plan- og Lokalsamfundsudvalget på vegne af Svendborg Kommunalbestyrelse den 7. februar 2023.

Lokalplanens varige retsvirkninger er trådt i kraft ved indlæsning til Plandata.dk den 14. februar 2023.