Forhold til anden lovgivning og planlægning

Kommuneplanens hovedstruktur

Lokalplanen skal udarbejdes i overensstemmelse med kommuneplanens hovedstruktur. Nedenstående overskrifter er et udsnit af kommuneplantemaer, som er relevante for nærværende lokalplan. 

Byudvikling og bosætning

Lokalplanen understøtter kommunens overordnede planer for byudvikling, hvor det er en prioritet, at byvækst sker ved omdannelse og fortætning.
 
Kommuneplanen beskriver samtidig, at byomdannelse skal ske med hensyn til kulturarv og den omgivende by, samt at udviklingen skal ske med respekt for de grønne områder og grønne kiler i og ved byerne.
 
Lokalplanen opstiller bestemmelser, som skal være med til at bevare amtmandsvillaen samt sikre, at ny bebyggelse tilpasses omgivelserne, terrænet, samt ind- og udsyn i forhold til villa og park.

Erhverv og Turisme

Produktionsvirksomheder

Der forefindes ikke produktionsvirksomheder i nærheden af lokalplanområdet, som vurderes at få skærpede miljøkrav som følge af den ændrede anvendelse af området fra offentlige formål i form af institutioner og offentlig administration til fremtidig anvendelse til boligformål i form af etageboliger. Området ligger i dag omgivet af boliger til flere sider.

Kulturarv

Bevaringsværdige bygninger

Amtmandsvillaen, Ørkildhus, er optaget som bevaringsværdig i kommuneplanen med en bevaringsværdi på 3. Bevaringsskalaen går fra 1 til 9, hvor 1 svarer til den højeste bevaringsværdi og ofte en fredet bygning. Lokalplanen optager bevarende bestemmelser for villaen.
 
Amtmandsvillaen er inspireret af italiensk byggestil. Facaderne er udført i røde mursten og indrammet med brede lod- og vandrette bånd af sandsten. Taget er udført i hhv. kobber og (naturskifer). Udtrykket er herskabeligt og monumentalt og bygningen er udført med balustrader, gesimser, pilastre mm.
Fotos af den bevaringsværdige amtmandsvilla.
Amtmandsvillaen indeholder mange bevaringsværdige bygningsdetaljer. Her angivet nogle af de mest markante detaljer. 

Bevaringsværdig beplantning

Parken indeholder flere store og karakteristiske træer, der er med til at definere kigget mod sundet og landskabeligheden midt i byen.
 
Lokalplanen udpeger to træer, som bevaringsværdige. Der er tale om et platantræ og et egetræ. Se illustration herunder samt udpegningen på kortbilag 3 (bøgetræet er ikke udpeget som bevaringsværdigt, da en skade på træet gjorde at det ikke kunne bevares).
Lokalplanen udpeger to træer som bevaringsværdige.

Kulturmiljø

Lokalplanområdet indgår ikke i et udpeget kulturmiljø, jævnfør kommenplan 2021-2033.

Mobilitet

Stireservationer

Kommuneplanen udlægger en stireservation gennem området langs lokalplanområdets sydlige afgrænsning. Stireservation skal forbinde Tvedvej med den sydvestlige offentlige sti gennem Caroline Amalielundskoven.

Stireservation udlagt mellem Tvedvej og offentlig sti ved Caroline Amalielundsskoven.

Fra Tvedvej vurderes der at være gode cykelforbindelser der muliggøre bevægelse mellem Tvedvej og stien gennem Caroline Amailielundskoven. Mens et stiforløb for gående vil forbedre forbindelsen med sin mere direkte tilslutning. Samtidig vil en mindre gangsti også kunne bidrage som et rekreativt element for området der samtidig kan styrke den grøn-blå forbindelse, jævnfør kommuneplanen 2021- 2033.   

Lokalplanen giver mulighed for at placere stiforløbet en smule længere mod nord, overfor Porthusvej, end stireservationen er vist i kommuneplanen, således at man kan skabe adgang til området syd for parkeringsarealet. Herfra kan et stiforløb fortsætte enten via de interne veje- og stier eller man kan alternativt lave en mindre trampesti. Stiforløbet kan enten føres ned mod adgangen til kolonihaverne eller til lokalplanområdets sydøstlige hjørne. 

Lokalplanen udløser ikke handlepligt og stireservationen kan derfor kun etableres med ejers accept, ligesom der også bør indgås aftale herom med kolonihaveforeningen. 

Natur

Grønt Danmarkskort

Lokalplanområdet ligger udenfor områder udpeget til Grønt Danmarkskort.

Kyst

Den kystnære del af byzonen

Lokalplanen omfatter et område, som ligger indenfor den kystnære del af byzonen. Ifølge planloven skal der redegøres for, hvordan ny bebyggelse og anlæg vil påvirke kysten visuelt. Såfremt bebyggelsen afviger væsentligt i højde eller volumen fra den eksisterende bebyggelse i området, så skal der gives en begrundelse herfor. Amtmandsvillaen er med sin beliggenhed på højderyggen af Svendborg, sin massivitet og højde, synlig i Svendborgs byprofil - også fra kysten. I området ligger flere tilsvarende store bygningsvolumener i form af administration- og uddannelsesinstitutioner.
 
Lokalplanen indeholder bestemmelser, der sikrer, at en kommende bebyggelse til etageboliger ikke afviger væsentligt i højde eller volumen fra den eksisterende bebyggelse i området, samt at indkigget til Amtmandsvillaen fra sundet/havnen bevares.
 
Det er Svendborg Kommunes vurdering at en gennemgribende visualisering i forhold til påvirkning af kystnærhedszonen ikke er påkrævet. Nedenstående visualisering fra Svendborg Havn understøtter dette.
Visualisering fra Svendborg Havn, Frederiksø. Amtmandsvillaen ses midt for ligesom det er angivet, hvor den nye bebyggelse placeres.
Visualisering: Archidea

Geologi og grundvand

Planområdet ligger inden for område med særlige drikkevandsinteresser (OSD-område), hvor grundvandet i særlig grad skal beskyttes. Den planlagte anvendelse af området anses ikke for at udgøre en væsentlig fare for grundvandet og ændrer ikke på forureningspotentialet for grundvandet.
 
Planområdet ligger ikke indenfor boringsnære beskyttelsesområder (BNBO).

Klimatilpasning

Planområdet er i kommuneplan 2021-2033 udpeget som fokusområde ved manglende kloakkapacitet i forbindelse med skybrudshændelser/ekstremregn. I rammerne for planlægningen er anført, at kloaksystemets servicemål skal overholdes, samt at brug af overfladevand som synligt rekreativt element skal fremmes mest muligt, eksempelvis ved etablering af rekreative anlæg, der kan bruges som regnvandsbassiner ved kraftig nedbør.
 
I forbindelse med planlægningen er der redegjort for etablering af et rekreativt regnvandsbassin i tilknytning til det skitserede projekt, herunder placering, størrelse og udformning. Se også afsnit om klimatilpasning under 'Lokalplanens formål og indhold'.

Kommuneplanens generelle rammer for lokalplanlægning

Lokalplanen er i overensstemmelse med kommuneplanens generelle rammer for lokalplanlægning.

 

Kommuneplanens rammebestemmelser

Lokalplanens område omfattes af følgende kommuneplanrammer for lokalplanlægningen:

03.01.B.042 Boligområde ved den tidligere amtsmandsvilla på Tvedvej

Kommuneplanrammen udlægger områdets anvendelse til boligformål i form af etageboligbebyggelse i maksimalt 4 etager.  
 
For bebyggelsens omfang og udformning gælder, at det maksimale etageareal der må opføres er 6000 m2.
 
En række særlige bestemmelser gør sig gældende for rammeområdet, hvor følgende principper for planlægningen skal overholdes:
  1. Placering af ny bebyggelse på grunden skal ske, så der fortsat er indblik til amtsmandsvillaen fra sundet/havnen og omvendt. 
  2. Ny bebyggelse skal i højde og etageantal tilpasses amtmandsvillaen, det skrånende terræn og omgivelserne. 
  3. Ny bebyggelse inklusiv tekniske installationer må ikke overstige topkoten for amtmandsvillaen.
  4. Parken skal fortsat spille en central rolle i en kommende bebyggelsesplan. 
  5. Brug af overfladevand som synligt rekreativt element skal fremmes mest muligt, eksempelvis ved åbning af eksisterende regnvandsledninger eller etablering af rekreative anlæg, der kan bruges som regnvandsbassiner ved kraftig nedbør. 
  6. Mulighed for at etablere en offentlig adgang til stier gennem området skal afsøges. 
  7. Det maksimale etageareal, der må opføres gælder for nybyggeri.

Lokalplanen er i overensstemmelse hermed.

Gældende lokalplaner

Lokalplanområdet er omfattet af gældende lokalplaner:

Byplanvedtægt nr. 33.

Ophævelse af lokalplan

Med byrådets vedtagelse af lokalplan 656 ophæves Byplanvedtægt nr. 33 for den del af lokalplanområdet, der omfattes af lokalplan 656.

Servitutter

Ejere og bygherrer er selv ansvarlige for at sikre sig overblik over tinglyste servitutter, der har betydning for bygge- og anlægsarbejder. Man skal være opmærksom på, at ikke alle rør, kabler og ledninger er tinglyst. Derfor bør relevante forsyningsselskaber høres inden jordarbejder påbegyndes.

Ved udarbejdelsen af lokalplanen er der registreret følgende servitutter, som kan have betydning for bygge- og anlægsarbejde inden for lokalplanområdet. Svendborg Kommune påtager sig ikke eventuelle fejl og mangler.

  • 04.10.186904.10.1869 Dok om forsynings-/afløbsledninger mv.
  • 04.12.1989 Dok. om fjernvarme/anlæg mv.
  • 24.04.1997 Dok. om tilslutningspligt til fjernvarme
  • 30.09.2014 Betonfundamenter efter radiomaster
  • 18.12.2014 Vedtægt for ”Ejerforeningen Tvedvej 2”
  • 07.01.2015 Deklaration om særskilt brugsret

CittaSlow

Svendborg Kommune opnåede i 2008, som den første danske kommune, medlemskab af den internation­ale Cittaslowbevægelse.

Ved at være en del af Cittaslow, har Svendborg Kommune forpligtet sig på, at planlægge og udvikle kommunen med udsyn, kvalitet og omtanke.

Vi skal bruge de moderne og teknologiske løsninger på en kreativ måde, med afsæt i de lokale særpræg, traditioner og historien.

Svendborgs lokale særpræg, traditioner og historie er forankret i naturen, landskaberne, det maritime, det kulinariske, de velbevarede historiske bygninger, de snoede gader og de levende landsbyer, et aktiv foreningsliv, en stærk høj- og friskole tradition, masser af kulturtilbud, levende havnemiljøer, smukke landskaber - og uanset hvor du er, så er det hele tæt på.

Lokalplanen skal være med til at sikre, at udviklingen af området ved Tvedvej 2 sker med afsæt i områdets kvaliteter og lokale identitet, samt fokus på arkitektonisk kvalitet i ny bebyggelse.

 

Svendborg Kommune må ikke vedtage planer, der kan skade arter eller naturtyper, der er på udpegningsgrundlaget for Nature 2000- områder, eller yngle- og rasteområder for arter på EU’s habitatdirektivs bilag IV. Alle planer og projekter skal derfor vurderes i forhold til, om de kan skade Natura 2000-områder eller strengt beskyttede arter på direktivets bilag IV.

Natura 2000

Nærmeste Natura2000-område ligger omkring 6,5 km fra lokalplanområdet - nr. 242, Thurø Rev. Grundet afstanden og den planlagte anvendelse vurderes det ikke, at planlægningen vil påvirke Natura2000-området.

Nærmeste Natura 2000-område er Thurø Rev (nr. 232), som ligger ca. 6,5 km fra lokalplanområdet.

Svendborg Kommune vurderer, at planen i sig selv eller i sammenhæng med andre planer ikke vil påvirke Natura 2000-områder.

Habitatbekendtgørelsen §6

I habitatsbekendtgørelsen er opført dyre- og plantearter, hvor Danmark har særligt ansvar for at kræve streng beskyttelse - de såkaldte bilag IV-arter. Der skal træffe foranstaltninger, der sikrer de nævnte arters naturlige udbredelsesområde.

Svendborg Kommune har ikke kendskab til forekomster af bilag IV-arter eller egnede levesteder for bilag IV-arter indenfor planområdet. Det vurderes derfor, at lokalplanen ikke påvirker arter opført på habitatdirektivets bilag IV.
 
Parken benyttes sandsynligvis af flagermus som fødesøgningsområde. Det er dog Svendborg Kommunes vurdering, at den økologiske funktionalitet for flagermus i bydelen vil blive bevaret, uanset om træerne i lokalplanområdet fældes, da der i området er gode fødesøgningsmuligheder for flagermus, eks. Rottefældeskoven. Lokalplanen udpeger tre store træer i parken som bevaringsværdige, hvilket understøtter flagermusenes muligheder for at finde føde.

Ugler og råger

Svendborg kommune er opmærksom på, at der i parken er observeret ugler og råger.
Svendborg Kommune vurderer, at det er sandsynligt, at der observeres ugler, mest sandsynligt natugler, i parken. Ved en besigtigelse i 2021 kunne der ikke konstateres redetræer for ugler. Uglers redetræer er jf. artsfredningsbekendtgørelsen beskyttet mod fældning en del af året, men forekomsten af rastende eller fouragerende ugler i området medfører ikke begrænsning overfor f.eks. fældning af træer.
 
Ved besigtigelsen blev der samtidig konstaterede 10 større reder i de høje bøge i den nordvestlige del af lokalplanområdet. Sammenholdt med, at der i yngle-sæsonen af lokal ornitolog er afrapporteret yngleaktive råger og 10 råge-reder på stedet, er der ikke tvivl om, at der er en mindre rågekoloni i de høje bøge i den nordvestlige del af lokalplanområdet. Jf. artsfredningsbekendtgørelsen gælder:
Kolonirugende fugles redetræer må ikke fældes i perioden 1. februar-31. juli.
Det betyder, at træerne med rågereder ikke må fældes i den angivne periode. Jf. Bekendtgørelse af lov om jagt og vildtforvaltning gælder desuden iflg. §6 stk. 2:
Fugles reder må ikke forsætligt ødelægges, beskadiges eller fjernes.
Miljøstyrelsen har i et svar om om rækkevidden af denne § for så vidt angår rågekolonier tidligere givet følgende svar:
 
Efter Miljøstyrelsens fortolkning af denne bestemmelse kan træerne fældes, så længe rågerne ikke har æg eller yngel i reden på tidspunktet for fældningen, og som følge af, at rågen ikke er afhængig af at genbruge den samme rede år efter år.
 
Det er derfor kommunens vurdering, at træerne med rågekolonien lovligt kan fældes i perioden 1. august til 31. januar.

 

Skovloven

Fredskov

Lokalplanen er ikke omfattet af fredskov.

 

Naturbeskyttelsesloven

Fredede- og naturbeskyttede områder

Der er ikke registeret fredede eller naturbeskyttede § 3-områder indenfor planområdet.

 

Skovbyggelinje

Lokalplanområdet er beliggende inden for skovbyggelinje fra den offentligt ejet byskov Caroline Amalielund/Rottefældeskoven. Skovbyggelinjen henhører under Naturbeskyttelseslovens § 17. Skovbyggelinjens formål er at sikre skovens landskabelige værdier. Skovbyggelinjen regnes 300 meter fra skovbrynet, og indenfor denne afstand er der, med enkelte undtagelser, forbud mod at bygge.
 
Da lokalplanområdet er beliggende i byen og da området imellem lokalplanområdet og skoven er bebygget er det Svendborg Kommunes vurdering, at ny bebyggelse vil være omfattet af undtagelsesbestemmelsen, jf. naturbeskyttelseslovens §17 stk. 3.

 

Kirkebeskyttelseslinjer 

Lokalplanområdet er ikke omfattet af kirkebeskyttelseslinjer.

 

Strandbeskyttelse

Lokalplanområdet ligger uden for strandbeskyttelsen.

 

Jordforureningsloven og Lov om forurenet jord

Der er ikke kortlagt forurening efter Jordforureningsloven inden for lokalplanområdet.

Lokalplanområdet er områdeklassificeret hvilket betyder, at der ved bortskaffelse af jord er anmelde- og analysepligt.

Ejeren eller brugeren skal sikre sig, at de øverste 50 cm jord af det ubebyggede areal ikke er forurenet eller, at der er etableret varig belægning på arealet jf. Lov om forurenet jord.

Ejeren eller brugeren skal ud fra de oplysninger, de kender, selv tage stilling til, om kravet er opfyldt eller om der skal foretages nærmere undersøgelser.

Såfremt der under et bygge- og anlægsarbejde opstår mistanke ved syn eller lugt om jordforurening, skal arbejdet standses og Svendborg Kommune kontaktes.

Drikkevandsinteresser

Planområdet ligger inden for område med særlige drikkevandsinteresser (OSD-område), hvor grundvandet i særlig grad skal beskyttes. Den planlagte anvendelse af området anses ikke for at udgøre en væsentlig fare for grundvandet og ændrer ikke på forureningspotentialet for grundvandet.
 
Planområdet ligger ikke indenfor boringsnære beskyttelsesområder (BNBO).

Bygningsfredningsloven

Fredede bygninger

Der er ingen fredede bygninger beliggende indenfor lokalplanområdet.

Museumsloven

Fortidsminder

Der er ikke registret fortidsminder eller fortidsmindebeskyttelseslinjer indenfor lokalplanområdet.

 

Sten- og jorddiger

Der er ikke registreret beskyttede sten- og jorddiger indenfor lokalplanområdet.

Ved planlægning for støjfølsom anvendelse, som eksempelvis boligformål, skal det sikres, at området ikke belastes af trafikstøj ud over Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier.
 
I forbindelse med planlægningen af ny bebyggelse på Tvedvej 2, som er beliggende ved trafikkrydset Tvedvej/Mølmarksvej, er vejtrafikstøjen kortlagt for projektområdet*.
 
Resultatet af kortlægningen viser, at de vejledende grænseværdier er overholdt på alle udendørs opholdsarealer og på alle bygningsfacader, uden behov for afværgeforanstaltninger.
 
Trafikstøjen kan også have indflydelse på støjniveauet inde i den enkelte bolig, hvilket reguleres via bestemmelser i Bygningsreglementet.
 
Støj i forbindelse med politiets udrykningskøretøjer kan ikke reguleres.
 
*Der henvises til støjnotat udarbejdet af DB støj af 20.04.2020

Vej, sti og parkering

Vejadgang

Vejadgang til lokalplanområdet skal ske via eksisterende overkørsel fra Tvedvej.

Der forventes en mindre udvidelse af det eksisterende interne vejudlæg fra lyskrydset ved Tvedvej, som skal give plads til en overkørbar helle-anlæg til brug for politiets udrykningskørsel. Dette ligger uden for lokalplanens område. 

Interne veje og stier

Fra adgangsvejen kommer man til parkeringsarealet, hvorfra man via internt vejsystem kan køre til de nye etageboliger. 

Der er med disponeringen af området lagt op til, at man parkerer og bevæger sig videre af interne veje og stier til etageboligerne i parken. Af hensyn til politistationen er vejen ikke gennemgående, men udført med en vendeplads for enden af vejen. 

For at fastholde et parkudtryk er interne veje smalle og i en belægning som passer hertil. De smalle veje betyder, at to biler ikke kan passere hinanden og der skal derfor laves vigelommer langs vejens forløb.

I forlængelse af vendepladsen etableres en gangsti/brandvej som er gennemgående og forbinder op til parkeringspladsen. Lokalplanen stiller krav om at gangsti/brandvej gives et udtryk som gangsti, men tillader græsarmering langs siderne for at kunne tåle den tungere og større trafik fra beredskabets biler. 

Gennem området kan etableres forbindende og rekreative stier. 

Fra Tvedvej er det mulig at etablere en trampesti eller lignende som kan give adgang gennem området. Denne sti er tiltænkt realisering af udlagt stireservation gennem området, der henvises til afsnit om stireservation under 'Kommuneplan 2021-2033 - Hovedstruktur'.

Parkering

Parkering skal primært ske ved det store parkeringsareal ved ankomst til området. Lokalplanen giver dog mulighed for at etablere enkelte p-pladser nær de nye etageboliger. Det kan fx være for at etablere bolignære handicap p-pladser.   

Kollektiv trafik

Planområdet ligger ca. 1 km fra byens centrale bus- og togterminal. Busrute 250, Tved-Banegården- Troense har stop i umiddelbar nærhed af området.

Skole og institutioner

Lokalplanområdet ligger indenfor skoledistriktet Ørkildsskolen.​

Vandforsyning og renovation

Lokalplanområdet ligger i et område, hvor vandforsyning og renovation varetages af Vand og Affald, Ryttermarken 21, 5700 Svendborg. Der henvises til Svendborg Kommunes vandforsynings- og affaldsplan, regulativer og vedtægter.

 

Elforsyning

Elforsyningen varetages af Flow Elnet A/S. Etablering af el-anlæg (transformerstationer, kabelskabe og kabelanlæg) samt anvisning af tilslutningssteder i det kollektive elforsyningsnet varetages af Flow Elnet A/S. Det må forventes at nødvendigt areal til etablering af el-anlæg skal stilles til rådighed og afklares med Flow Elnet A/S. Der henvises i øvrigt til det liberale el-marked for så vidt angår leverandørvalg.

 

Varmeforsyning

Fjernvarmeforsyning med tilslutningspligt

Lokalplanområdet er udpeget til kollektiv varmeforsyning i gældende varmeplan. Der er tilslutningspligt til fjernvarme jf. gældende varmeplan ved lokalplanens vedtagelse.

 

Spildevandsplan

I byerne handler klimatilpasning i høj grad om at undgå, at kloakkerne bliver overbelastede.

Lokalplanplanområdet er omfattet af spildevandsplan 2020. Området er fælleskloakeret og fastlagt med en maksimal befæstelsesgrad på 35 %.
 
Befæstelsesgraden er udtryk for, hvor meget overfladevand, der må ledes til forsyningens kloak. Hvis befæstelsesgraden overstiger 35 % skal ejer tilbageholde/håndtere overskydende overfladevand på egen matrikel.
 
Befæstelsesgraden kan nedbringes ved at bruge vandgennemtrængelige belægninger på eksempelvis veje, stier og parkeringspladser. Regulering kan også ske via forsinkelses-/regnvandsbassiner. En eventuel forsinkelsesforanstaltning dimensioneres efter en nedbørsmængde på 45 mm.

Vandløbsloven

I forbindelse med terrænregulering af området skal ejer være opmærksom på at terrænændringer ikke må ændre afstrømningsforholdene hos naboerne uden en tilladelse fra Svendborg Kommune, jf. vandløbslovens § 6.

Hvis der ikke kan opnås tilladelse efter vandløbslovens § 6, eksempelvis på grund af gener for naboerne, skal ejer håndtere den ændrede afstrømning på egen grund.

Lokalplanen fritager ikke kommende bygherrer fra at søge og indhente øvrige fornødne tilladelser, eksempelvis byggetilladelse.

Museumsloven

Det vides ikke, om der er grundlag for en arkæologisk forundersøgelse, der skal afklare, om der er fortidsminder på grunden.

I god tid forud for påbegyndelse af bygge- eller anlægsarbejder, der medfører udgravning i lokalplanområdet, skal bygherren eller den, for hvis regning et jordarbejde udføres, i henhold til Museumslovens §25 anmode Svendborg Museum om at tage stilling til, hvorvidt arbejdet vil berøre væsentlige fortidsminder.
Museet skal herpå indenfor en frist på 4 uger komme med en udtalelse om dette. Udgiften til arkivalsk kontrol og en eventuel større forundersøgelse afholdes af bygherren eller den, for hvis regning jordarbejdet skal udføres, jf. Museumslovens §26, stk. 1-2

Vandløbsloven

Ved ændring af afstrømningsforholdene hos naboerne, fx ifm. terrænregulering, skal der indhentes en en tilladelse til at ændre afstrømning, jf. vandløbslovens § 6.

 

Vejloven

Ændringer på vejareal og adgang til vejarealer kræver godkendelse/samtykke fra vejmyndigheden i Svendborg Kommune og politiet.

 

Byggetilladelse

Indretning af boliger i amtmandsvillaen og opførsel af nye etageboliger i parken kræver byggetilladelse. Bygningsændringer på amtmandsvillaen kan også være omfattet krav om byggetilladelse. 

 

Miljøvurdering af projekt

Konkrete projekter kan kræve en selvstændig screening i forhold til Miljøvurderingsloven inden der søges om byggetilladelse, selv om lokalplanen er screenet efter Miljøvurderingsloven.