Om lokalplanen

Figur 1: Luftfoto med områdets afgræsning

​Lokalplanens baggrund

Skårup Seminarium blev etableret i 1803 i tilknytning til Skårup Kirke og præstegården og under ledelse af de lokale præster.

I 1836 blev områdets markante hovedbygning opført. Bygningen, som oprindeligt blev opført i røde mursten, blev udbygget med sidefløje af flere omgange og kalket gul i 1920.

I slutningen af 1800-tallet blev der i seminariehaven opført en forstanderbolig og mod Østergade en gymnastiksal.

I 1960’erne blev seminariet fornyet med tidstypiske byggerier i form af pedelbolig nord for hovedbygningen samt nye bygninger til undervisning ved henholdsvis Østergade og Skårup Vestergade.

I 2010 lukkede lærer- og pædagoguddannelsen på Skårup Seminarium, og dermed lukkede Danmarks ældste seminarium. Bygningerne har siden da stået uden fast anvendelse.

En privat bygherre har anmodet Svendborg Kommune om et nyt plangrundlag for det tidligere seminarieområde med henblik på at omdanne og udvikle ejendommen til boligområde med ca. 75 boliger bestående af primært etageboliger i op til 3 etager og rækkehuse/byhuse i op til 2 etager.

Det nye plangrundlag skal give mulighed for, at der i samspil med de centrale dele af den oprindelige bebyggelse kan opføres ny boligbebyggelse, og at den bevarede bebyggelse kan nyindrettes til boliger og fællesrum for det samlede boligkompleks.

Lokalplanens område

Figur 2 - Skråfoto af lokalplanområdet set fra syd

Lokalplanområdet er beliggende centralt i Skårup i den østlige del af Svendborg Kommune mellem Skårup Vestergade, Skårup Kirkebakke, Østergade og Kærvej.

Lokalplanområdet udgøres af ejendommen for det tidligere Skårup Seminarium bestående af matr.nr. 39b og matr.nr. 109 Skårup by, Skårup.

Lokalplanområdet har et samlet areal på knap 23.400 m2 og afgrænses mod syd af Kærvej og mod vest af Skårup Vestergade, mod nord af Skårup Kirkebakke og Skårup Kirke samt mod øst af Østergade. Lokalplanområdet er beliggende i byzone.

Området har et sydvendt skrånende terræn med en terrænfald på omtrent 5 m fra det nordvestlige område mod Skårup Kirkebakke ned mod sydøst og Kærvej. Centralt i området findes seminariehaven, der har en parklignende karakter med stiforbindelser og store, markante træer.

Den eksisterende bebyggelse fremstår i forskellige stilarter som tidstypiske eksempler for de pågældende bygningers opførelses år. Her er bygninger med saddeltag og med fladt tag - med kalkede facader og med facader i blankt murværk. Ligeledes varierer både etageantal og bygningshøjde fra 1 etage til 2,5 etage, fra ca. 3 m højde (pedelboligen) til knap 14 m (hovedbygningen).

Den klassicistiske, gulkalkede hovedbygning, som blev opført i 1836, har siden 1945 været fredet, hvorfor bygningsændringer skal godkendes af Slots- og Kulturarvsstyrelsen.

Rektorboligen opført i 1895 ved den østlige afgræsning af seminariehaven er registreret med en bevaringsværdi på 3 (høj bevaringsværdi).

Figur 3 - Skråfoto af lokalplanområdet set fra nord

loading image
Henter kort...
static-map